Reiki – veština lečenja i korišćenja univerzalne energije

Svaki čovek ima podsvesno znanje o reikiju, što najbolje ilustruje činjenica da polaže ruku na bilo koje mesto na telu gde oseća bol (glava, stomak, zubi), jer se na dlanovima nalaze periferni energetski centri (vrtlozi) koji blagotvorno deluju i smanjuju bol

Na Dalekom istoku i u razvijenim zemljama Zapada, reiki je odavno prihvaćen kao pomoćna metoda u lečenju mnogobrojnih bolesti, a Srbiju osvaja pomalo stidljivo, bez obzira na to stoje i od Ministarstva zdravlja Srbije priznat kao metoda rehabilitacije iz oblasti tradicionalne medicine.
– To je nerizična, a snažna veština buđenja i korišćenja univerzalne prirodne, životne energije radi poboljšanja kvaliteta života, uvećavanja imuniteta i lečenja mnogobrojnih bolesti. Svaki čovek, svako živo biće raspolaže tom energijom, ima je od rođenja i bez nje se ne odvija nijedan fiziološki proces u organizmu. Još ju je Hipokrat nazivao “prirodna isceljujuća sila”. Takođe, svaki čovek ima podsvesno znanje o reikiju, što najbolje ilustruje činjenica da nesvesno polaže ruku na bilo koje mesto na telu gde oseća bol (glava, stomak, zubi), jer se na dlanovima nalaze periferni energetski centri (vrtlozi) koji blagotvorno deluju i umanjuju bol. Naučna istraživanja su pokazala da čovek danas koristi samo 5% univerzalne energije, a uz reiki i više od 90%!

Da bi se univerzalna kosmička energija što više koristila neophodno je da se aktivira glavni energetski kanal u telu. To može da učini samo učitelj reikija, a za način primene energije potrebna je obuka.

Savladavanje reiki veštine omogućava svakom da za kratko vreme u sebi i oko sebe stvori elektromagnetno polje i privuče neophodnu količinu koncentrisane životne energije. Energija u telo dospeva najpre kroz teme i spušta se niz kičmeni stub kroz energetski kanal sastavljen od 7 povezanih energetskih centara (čakre). Protičući kroz kičmeni stub energija se širi po organizmu, a izlazi kroz dlanove i stopala. Polaganjem ruku na određeni deo tela energija se
fokusira, a fizički uticaj na organizam reiki ostvaruje pre svega putem endokrinog sistema.

Reiki veštinu pravo imaju svi, a kada se energetski kanal jednom otvori tako ostaje za ceo život.
Postoje četiri nivoa savladavanja ove veštine. Prvi je namenjen poboljšanju zdravlja i energetski kanal se otvara postupno, iz tri etape, za 5 do 6 časova, jer je važno da se organizam prilagodi novoj energiji. Sledeći nivo daje čoveku mogućnost da plasira energiju drugima, a između aktiviranja prvog i drugog nivoa može da prođe od jednog dana do tri meseca. Ako se posle ovog nivoa dodatno obuči, svako može da: podiže pozitivnu energiju u kućnom i poslovnom okruženju, utiče na stabilizovanje finansijskog stanja, lakše postiže ciljeve, napreduje u karijeri, mršavi, oblikuje telo.

Treći nivo je energetski “jači” od prethodnih, ali je individulaniji pošto je posvećen pripremi za reiki učitelja. Na četvrtom nivou su reiki učitelji (masteri).

Put do samoisceljenja

Reiki deluje i kao pomoćno lekovito sredstvo,jer podiže imunitet i u organizmu mobiliše postojeći potencijal za samoisceljenje. Da bi se sprečile bilo kakve zloupotrebe važno je da se zna da reiki nije nikakva tajanstvena sila. Za sposobnost reikija primatelj ne mora ništa da učini, osim što bi trebalo da bude otvorgi iznutra i da mimo sedi. Otvaranje kanala ne može da bude neuspšno, jer se samo uspostavlja veza sa izvorom univerzalne životne energije. Ali, važno je da se zna da se kod reikija ni na koji način ne radi o bilo kom obliku spiritizma, okultizma, sektaštva ili hipnoze.

Kontraindikacije

Moguće je, ali nije poželjno, da učitelj otvori prvi, drugi i treći nivo energije za kratko vreme. Bolje je da između drugog i trećeg nivoa prođe od šest meseci do godinu dana.
– Brzo otvaranje tri nivoa štetno je za organizam. To bi bilo isto kao da čoveka koji nije trenirao naterate da istrči maraton u rekordnom roku. Osim toga reiki ima i kontraindikacije. Na primer, u trenutku uzimanja insulina ne radi se reiki terapija, jer ova veština reguliše nivo šećera u krvi. Takođe, terapija može da se radi pre i posle hirurške intervencije, ali nikako kada je osoba pod anestezijom (mora da bude svesna). Ova veština nije preporučljiva ni za one koji imaju pejsmejker.

Vežba disanja

Stanite u polučučanj, sa nogama razmaknutim do širine ramena. Dlanove prislonite iznad kolena a kičmu ispravite (slike la i lb). Ovaj početni stav je važan zbog položaja dijafragme i stomaka. Zatvorite oči i na usta izdahnite najviše što možete (slika 2a). Potom duboko udahnite na nos, uvucite stomak koliko god možete, stisnite usta i ostanite u tom položaju oko 5 sekundi. Izdahnite na usta i vežbu ponovite nekoliko puta.

Ova jednostavna vežba se zasniva na snažnom usmeravanju kiseonika u organizam što doprinosi eliminisanju bakterija i virusa. Ujedno, momentalno se aktivira endorfin i razbijaju se masne naslage. Najbolje je daje radite ujutru ih kada vam ponestane energije, jer ova vežba vraća snagu i poboljšava koncentraciju. Ovo je medicinska metoda koja se u Rusiji koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju malignih oboljenja.