Ricinusovo ulje za kosu, trepavice, obrve i nokte

Kada se pomene ricinusovo ulje, pitanje koje se među prvima postavi je da li je to ulje otrovno, s obzirom na to da je ricin jedan od veoma jakih otrova na svetu. Međutim, bez obzira na ovu informaciju, ricinusovo ulje koje se dobija od semena biljke Ricinus communis je veoma lekoviti i koristi se u razne svrhe, od kozmetičkih do onih koji su u vezi sa opštim zdravljem.

Nekada su se sve tegobe rešavale ispijanjem ovog ulja. Svaki put kada bi vas nešto zabolelo dobijali biste kašiku ovog ulja koje odlično čisti creva. Nekada davno se verovalo da je uzrok svake bolesti u crevima i da se treba iščistiti ovim uljem. Kako ovo delotvorno i opšte primenljivo ulje možete koristiti za kosu, a kako za trepavice i obrve, pročitajte u narednim redovima.

Ricinusovo ulje upotreba

Što se tiče upotrebe ricinusovog ulja, slobodno možemo reći da je ovo ulje dobro za sve tegobe, počevši od reumatskih. Koristila ga je Kleopatra, kao i stari Grci koji su ga koristili kao mast za telo i kao sredstvo za pojačavanje rasta kose. Iako se ovo ulje pravi od najotrovnije biljke na svetu, nije nimalo otrovno. U ajurvedi, alternativnoj medicini, ovo ulje se koristilo za ubijanje parazita.

ricinusovo ulje

Odlično je za uklanjanje problema sa zatvorom, dovoljno je da kašičicu ricinusovog ulja pomešate u nekom soku (ulje nema prijatan ukus i ne sme se konzumirati više od 7 dana).

Isto tako, pomaže kod ćelavosti, artritisa, mioma i cista, bronhitisa, epilepsije i Parkinsonove bolesti. Masiranje ricinusovim uljem se preporučuje kod raka dojki, reumatizma i prehlade.

Ricinusovo ulje utiče i na pospešivanje menstruacije kada zakasni a isto tako ako ga konzumirate ublažiće vam menstrualne bolove. Takođe, ovo ulje se preporučuje i dojiljama jer pospešuje laktaciju i pojačava količinu majčinog mleka.

Ulje od ricinusa je odlično isto tako i za uklanjanje strija koje nastaju ili usled trudnoće ili usled pojačanog gojenja i mršavljenja. Potrebno je samo da budete disciplinovani i da redovno nanosite ricinusovo ulje na predeo zahvaćen strijama, to su obično stomak i zadnjica.

Kada je reč o nezi kože, ricinusovo ulje se pokazalo kao odlično za posekotine, ubode, ogrebotine. Ako se odmah nanese na ranu ovo ulje deluje antimikrobno, umanjuje svrab i bol a isto tako štiti kožu od potencijalne infekcije i bakterija. Ono inače dosta pomaže kod raznih gljivičnih oboljenja kože.

Ricinusovo ulje za kosu

Možda najpoznatija primena ovog ulja je primena na kosu i na trepavice jer je dokazano da pomaže kod rasta i jednog i drugog. Što se tiče kose, ovo ulje dosta utiče na obnovu dlake i na ubrzanje rasta kose tako što utiče na cirkulaciju kože glave i omogućava da hranljive materije prodru u kožu glave.

Postoje razne maske za kosu, a zbog guste strukture ovog ulja, obično se dodaje maslinovo ili kokosovo ulje u masku.
Potrebno je da kosu izdelite na pramenove i da svaki pramen natopite ovom smesom. Najbolje je da ulje od ricinusa držite na glavi tri sata ili celu noć kako bi ulje prodrlo u kožu glave. Ovu masku slobodno možete ponavljati više puta u toku nedelje.

Isto tako, ulje ricinusa odlično utiče na oslobađanje od peruti jer ricinolna kiselina ubija bakterije koje uzrokuju perut Možete ga mešati sa jojobinim uljem i zagrejati ga i time masirati glavu. To će takođe uticati na smanjenje peruti.
Pored pomenutih korisnih svojstava, ricinusovo ulje odlično utiče i na sjaj kose kao i na opadanje iste. Kako bi vam kosa bila sjajnija, potrebno je da nanesete ugrejano ulje celom dužinom kose. Posle nekoliko tretmana, primetićete razliku, bitno je samo da ne preterujete sa tretmanima kako ne bi došlo do pojačanog mašćenja.

Kada je reč o opadanju kose, ricinusovo ulje isto može da spreči jer odlično utiče i na gljivične i bakterijske infekcije na glavi. Ako želite da zalečite oboljenje opadanja kose, nanosite ovo ulje dva puta nedeljno i držite 30 minuta pre tuširanja.

Ricinusovo ulje možete koristiti i kao regenerator za kosu, možete ga naneti nakon običnog pranja. S obzirom na to da je gusto, nanesite ga u manjim količinama i nakon nanošenja kosu umotajte u topli peškir i neka stoji tako nekoliko sati. Posle toga isperite kosu.

Ricinusovo ulje za trepavice i obrve

Ricinusovo ulje je dosta dobro za lice, a pogotovu za rast trepavica i obrva. Ukoliko želite da vam obrve i trepavice budu gušće, potrebno je da svako veče utrljavate ovo ulje kako u obrve tako i na trepavice. Morate biti uporni sa ovim tretmanima.Ulje od ricinusa je takođe dobro i da se koristi za skidanje šminke ali pošto je gusto, trebalo bi da se pomeša sa nekim drugim uljem. Ako imate masnu kožu, pomešajte 30 % ricinusovog sa 70% suncokretovog ulja i time skidajte šminku. Iako je ovo ulje preporučljivo za masažu lica jer uspešno leči i akne i sve druge probleme, preterana upotreba može da izazove začepljenje pora. Zato obazrivo ga nanosite i nemojte preterivati sa mazanjem lica.

Ulje od ricinusa utiče preventivno in a stvaranje bora, podstiče stvaranje kolegena što dosta utiče na smanjenje bora. S obzirom na to da sadrži vitamin E i ricinoleičnu kiselinu, razumljivo je zašto se ovo ulje dosta upotrebljava u kozmetici.

Obično se preporučuje da se ricinusovo ulje nanese na lice odmah nakon umivanja, kako bi se sprečilo nagomilavanje slojeva na licu. Možete ga držati celu noć pa ujutru isprati a isto tako ga možete držati do 5 minuta i isto tako isprati mlakom vodom. Oni koji su ga probali tvrde da deluje kao hidrantna krema id a osvežava lice i ublažava podočnjake.

Ricinusovo ulje za nokte

S obzirom na to da je dobro za rast kose i za negu kože, kada je reč o primeni ricinusovog ulja u kozmetičke svrhe, ono se pokazalo i kao odličan preparat za nokte. Pa tako, ovo ulje pozitivno utiče na jačanje i rast noktiju, možete njime negovati i zanoktice. Potrebno je da ovo ulje utrljavate u nokte i masirate i da budete naravno uporni.Ulje ricinusa pomaže kod lomljivih noktiju i neguje kožu oko njih. Potrebno je da u nekoliko kašika maslinovog ulja stavite 10 kapi ricinusovog. Ricinusovo ulje sipajte u neku bočicu i slobodno ga nanosite svaki put kada se setite ili na primer pre nanošenja laka za nokte. Kada primetite prve rezultate, bićete oduševljeni a mazanje noktiju ovim uljem postaće vam svakodnevni ritual.