rtanjski caj

Rtanjski čaj priprema i lekovita svojstva

Mada je planina Rtanj u Srbiji poznatija najpre po njenom neobičnom obliku, za koji se veruje da predstavlja zapravo piramidu, među meštanima sela podno Rtnja je mnogo poznatija po čuvenom čaju koji se priprema od biljke čiji je latinski naziv Satureja Montana, a koja je poznata kao gorska metvica ili vresak i raste upravo na ovoj planini, tako da se od nje spravlja i nadaleko čuveni Rtanjski čaj.

Za šta je dobar rtanjski čaj dejstvo

U principu, kao i svi ostali planinski čajevi, tako je i Rtanjski čaj preporučljivo koristiti preventivno za jačanje organizma, ali i za lečenje oboljenja određenih organa.

Smatra se da je korišćenje ovog čaja naročito dobro za lečenje bronhitisa, a pomaže i kod upala organa za disanje. Uz to, u narodu je ostalo verovanje da je dobro koristiti ga i kod polne nemoći, te se smatra i odličnim pomoćnim sredstvom kod određenih oboljenja žuči, ali i jetre. Takođe može da se primenjuje i kod lečenja dijabetesa, ali uz nadzor lekara.

rtanjski caj

Lekovita svojstva

Mora se priznati da lekovita svojstva koja ima Rtanjski čaj nisu dovoljno dokumentovana, već da se saznanja o njegovoj lekovitosti uglavnom baziraju na narodnoj tradiciji.

Mada, postoje pretpostavke da je sve ovo bazirano na sastavu koji gorska metvica ima, te se smatra da je tajna njene lekovitosti u etarskim uljima po kojima je ova biljka dobro poznata.

Priprema

Rtanjski čaj se priprema na klasičan način, a što znači da jednu ravnu kafenu kašičicu čaja treba preliti šoljom proključale vode i poklopiti. Nakon što odstoji oko 10 minuta, čaj treba procediti i piti, a najbolje je da to bude u manjim gutljajima.

Iako je ovaj način pripreme uobičajen, nemojte da se iznenadite ako negde pročitate da se Rtanjski čaj priprema tako što se jedna ravna supena kašika čaja prelije sa 250 mililitara ključale vode i ostavi da odstoji kratko vreme, što je obično oko 10 minuta. Ipak, ako odlučite da ovaj čaj konzumirate češće, u svakom slučaju se preporučuje da ga pripremate prema prvom receptu, jer je on svakako blaži.

Rtanjski čaj za potenciju

U našoj narodnoj tradiciji je ostalo očuvano predanje da je dobro koristiti i Rtanjski čaj za potenciju.
Međutim, mora se priznati da o tome ne postoje naučni dokazi, već samo lična iskustva ljudi koji su imali prilike da ga konzumiraju u tu svrhu.

Takođe, konzumiranje ovog čaja se preporučuje i ženama koje su izgubile seksualnu želju, jer se smatra da pomaže i u tim slučajevima.

Upotreba u trudnoći

Osnovni razlog zbog čega se često dovodi u pitanje upotreba Rtanjskog čaja u trudnoći jeste njegova nedovoljna ispitanost. Ali je isto tako dobro znati i da ne postoje, berem zabeleženi dokazi da je njegova upotreba u trudnoći zabranjena.

Međutim, kada se uzme u obzir činjenica da je period trudnoće specifičan, kao i da je tada zabranjeno, odnosno nije preporučljivo koristiti mnoge čajeve i ostale biljne preparate, onda se svakako preporučuje da se ni Rtanjski čaj ne koristi u ovom periodu. Naravno, svaka trudnica koja je pre trudnoće konzumirala ovaj čaj za određene tegobe i smatra da joj neće naškoditi ni tada, bi u svakom slučaju trebalo da se dobro posavetuje sa ginekologom koji prati njenu trudnoću, ali isto tako i da potraži savet iskusnog i stručnog fitoterapeuta ukoliko želi da ga koristi i u periodu trudnoće.