Ruzmarin kao lek

Ruzmarin je aromatična biljka koja potiče iz mediteranskog kraja. Pripada porodici mente, Lamiaceae, kao i origano, majčina dušica, lavanda i bosiljak. Koristi se kao začin, i od njega se prave parfemi. Rosmarinus officinalis, pruža odličan ukus i miris hrani. Posebno dobar šmek daje supama, pečenjima, sosevima, paprikašima, i sličnim jelima. U ovom tekstu, pričaćemo o lekovitim dejstvima ruzmarina.

Ruzmarin kao lek se od davnina koristio u narodnoj medicini, za poboljšanje pamćenja. On ublažava bol u mišićima i upalu, jača imunitet, pospešuje rast kose, sprečava infekciju i reguliše cirkulaciju.

Ruzmarin kao lek je dobar zbog velikog izvora dijetetskih vlakana, dobrih masti, proteina, vitamina A, vitamina C, vitamina B6, folata, mangan, gvožđa, kalcijuma i magnezijuma.

Ruzmarin možete naći u obliku svežih ili sušenih listića. Obe vrste možete koristiti i u kuhinji i u medicinske svrhe.

Lekovita svojstva ruzmarina

Ruzmarin kao lek za poboljšavanje pamćenja

Ruzmarin se u tradicionalnoj medicini koristio za poboljšanje pamćenja, i kao kognitivni stimulans. On pojačava fokus i poboljšava inteligenciju. Osobe koje boluju od demencije i Alchajmerove bolesti, mogu na prirodan način probati da se izleče, tako što će ubaciti ruzmarin u ishranu. Posebno dobro deluje na starije ljude i poboljšava kognitivne sposobnosti.

Ruzmarin kao lek za jači imunitet

Ruzmarin kao lek ima mnoga svojstva, kao što su antioksidantska, antiupalna i antikancerogena. Ova svojstva čine ruzmarin kao lek efektnim alatom u borbi protiv slobodnih radikala, koji usput i jača imunitet, te uspešno odbija bakterije i patogene koji mogu oštetiti imuni sistem. Kiselina koja postoji u ruzmarinu – ruzmarinska kiselina, kofeinska kiselina, betulinska kiselina i karnozol, deluju kao zaštitni omotač.

Ruzmarin reguliše protok krvi

Ruzmarin kao lek reguliše protok krvi i obezbeđuje pravilnu cirkulaciju celom organizmu i svim delovima tela. Na taj način, sve hranljive materije se lako prenose putem krvi, i naš organizam ih lako može upiti. Ruzmarin kao lek podstiče formiranje novih crvenih krvnih zrnaca i poboljšava metabolizam.

Ruzmarin poboljšava varenje

Ruzmarin kao lek se tradicionalno koristio za probleme sa varenjem. On može poboljšati gastrointestinalno zdravlje i smanjiti upalu u crevima. Ova biljka se koristi za lečenje zatvora, mučnine, dijareje, povraćanja nadimanja, grčeva i gasova. Redovno konzumiranje ruzmarina može poboljšati rad creva.

 Ruzmarin kao lek efektan protiv bakterija

Ruzmarin je jaka biljka koja se koristi za uklanjanje i lečenje bakterijskih infekcija, pogotovo u stomaku. H. Pylori je vrsta bakterije koja izazviva čireve u stomaku, koji su bolni i izazivaju dalju iritaciju. Redovno uzimanje ruzmarina kao lek smanjuje rast ovih bakterija i sprečava dalje infekcije.

Ruzmarin ublažava bol

Antioksidanti koji se nalaze u ruzmarinu deluju kao efektan antiupalni agent. Oni ublažuju bol u zglobovima, umanjuju upalu u mišićima, leče artritis i giht. Umanjuju pritisak na krvne sudove, i na taj način se snižava pritisak. Umanjuje upalu oko srca i pomaže u ublažavanju kardiovaskularnih problema.

Ruzmarin kao lek vrlo efektno deluje na migrenu. On opušta napete mišiće i na taj način umanjuje bol. Redovno uzimanje biljke putem ishrane može izlečiti migrenu i sprečiti pojačavanje simptoma.

Ruzmarin za detoksikaciju

Ruzmarin ima snagu da izbaci toksine iz sistema, zajedno sa drugim izlučevinama. Ukoliko se redovno konzumira, ruzmarin kao lek može izbaciti višak masti i soli iz organizma. Blaga diuretska priroda pomaže telu da izbaci veću količinu urina.

Lokalna upotreba ulja ruzmarina

Ulje od ruzmarina ima širok spektar lokalnih primena.

Ulje ruzmarina za lečenje ćelavosti

Nanošenje ulja od ruzmarina na ćelavim delovima, može podstaći rast nove kose. Poznato je da ovo ulje jača prirodnu kosu.

  • Nanesite nekoliko kapi ulja ruzmarina na mesta sa stanjenom kosom ili tamo gde nema kose
  • Ostavite preko noći za bolje rezultate
  • Ruzmarinovo ulje možete pomešati sa nekim drugim, poput kokosovog, bademovog ili amla*

Ulje ruzmarina za oralno zdravlje

Kada se ulje ruzmarina nanese na zube ili desni, može ublažiti bol. Ono će ih očistiti od infekcije i zaštititi od budućih infekcija.

  • Redovno nanosite nekoliko kapi ulja ruzmarina na bolna područja, kako bi osetili olakšanje

Da biste ublažili bol, možete žvakati listiće svežeg ruzmarina. Listići ruzmarina mogu ubiti bakterije koje izazivaju loš zadah.

Ulje ruzmarina kao odbijač insekata

Jedinstveni miris ruzmarina, pomoći će vam da se odbranite od insekata. Možete ga koristiti kako biste zaštitili kožu beba i dece od ujeda insekata, pogotovo od komaraca. Ili, nanesite ulje na ujed od insekta, kako bi brže zacelio. Ulje ruzmarina se obično nanosi na mesta na kojima su ujedi od insekata, kako bi se sprečila infekcija.

Ulje ruzmarina za lečenje ekcema

Ekcem je oboljenje kože u kom ona postaje gruba, ispucala, puna žuljeva, svrbi i krvari iz pukotina.

Ulje ruzmarina kao lek za ekcem se nanosi na područje zahvaćeno ekcemom, kako bi se ublažio svrab, ili se smanjila infekcija. Upornim nanošenjem ulja, možete smanjiti simptome.

Reč opreza – ruzmarin je biljka koja je uglavnom bezbedna za sve. Ukoliko ste alergični na biljke koje pripadaju porodici mente, možda vam ni ruzmarin neće prijati, ali, nuspojave su blage. Žene koje su u drugom stanju ne bi trebale da konzumiraju veliku količinu ruzmarina, pošto može izazvati pobačaj. Ukoliko želite da uzimate ruzmarin u obliku suplemenata, razgovarajte sa doktorom. Iako retko, velike doze mogu izazvati simptome poput povraćanja, spazma, kome ili plućnog edema.