Ruzmarin za kosu

Nega kose može biti prilično težak zadatak, posebno ako želite dugu kosu. Svako godišnje doba drugačije utiče na kosu, tako da je ponekad prilično teško suzdržati se od odlaska kod frizera i drastičnog skraćivanja. Najveći problem jeste održavati kosu potpuno zdravom i jakom, a dugom. To podrazumeva svakodnevnu intenzivnu negu kose, korišćenje ulja i pakovanja za kosu, redovno pranje i sprečavanje oštećenja kose.

Komercijalni proizvodi za kosu nisu uvek dobri kao što reklame obećavaju, a skupi su. Sa druge strane, prirodni sastojci su efikasniji, a i jeftiniji. Osim toga, kada sami pravite masku za kosu, tačno znate šta se u njoj nalazi.

Ruzmarin za kosu je fantastičan sastojak raznih pakovanja. Ruzmarin se vekovima koristi kao sredstvo za negu kose, koje stimuliše kožu glave i podstiče rast zdrave kose.

Zašto je ruzmarin dobar za kosu?

Ruzmarin se odavno koristi u preparatima za negu kose, jer  ruzmarin stimuliše rast kose i sprečava pojavu sedih. U nastavku ćemo opisati i kako ruzmarin tačno deluje na kosu.

 • Ako imate problema sa opadanjem kose, nega duge kose pričinjava velik izazov. Ulje ruzmarina sprečava opadanje kose tako što stimuliše cirkulaciju, što dovodi do bržeg rasta kose.
 • Dobar nutritivni profil i antiinflamatorna svojstva čine ruzmarin odličnom namirnicom za hranjenje korena dlake i umirivanje kože glave. Ruzmarin ima i analgetska svojstva, što ga čine odličnim lekom za umirivanje upaljene kože glave.
 • Ruzmarin povećava bujnost kose i daje kosi sjaj.
 • Ulje ruzmarina odlično čisti koren dlake. Zapušene folikule obično dovode do peruti, a u težim slučajevima i do opadanja kose.
 • Ulje ruzmarina je poznato po tome što može sprečiti pojavu sedih vlasi.
 • Ono hidrira suvu kožu glave i sprečava perutanje.
 • Ulje ruzmarina uklanja zaostale nečistoće, koje obično daju kosi mastan i opušten izgled.

Kako koristiti ruzmarin za rast kose?

Ruzmarin je nadaleko poznat po tome što ubrzava rast kose. Sve ostalo je dodatni bonus.

Ovde ćemo napisati kako sve možete ubaciti ruzmarin u svoju rutinu nege kose i kako će vam ruzmarin poboljšati rast kose i sprečiti sedu kosu.

Topla maska za kosu sa uljem ruzmarina

Tretmani toplim uljem su sjajan način da dubinski hidrirate svoju kosu. Ovaj proces je veoma efikasan i ne zahteva mnogo sastojaka. Ovo je najbolji način da poboljšate zdravlje vlasišta i da se izborite sa suvom i oštećenom kosom.

Potrebni sastojci:

 • 2-4 kapi esencijalnog ulja ruzmarina
 • dve kašike baznog ulja (maslinovog, kokosovog, bademovog i sl.)
 • kapa za tuširanje
 • šampon
 • regenerator

Postupak:

 1. Izmešajte ulje ruzmarina sa baznim uljem po izboru (kokosovo ulje je najbolje jer najlakše prodire u kosu) i zagrejte mešavinu. Nemojte grejati ulje u mikrotalasnoj pećnici, jer to može dovesti do gubitka važnih nutrijenata iz ulja.
 2. Podelite kosu i dobro umasirajte ulje ruzmarina u skalp. Masirajte teme desetak minuta.
 3. Dobro nanesite ulje ruzmarina po celoj dužini kose, tako da budu prekriveni i koren i vrhovi.
 4. Zagrejte peškir (najbolje fenom) i umotajte kosu. Umesto peškira možete koristiti kapu za tuširanje.
 5. Sačekajte najmanje pola sata sa peškirom na glavi, a zatim operite kosu šamponom. Toplota će obezbediti prodiranje ulja u kožu i maksimalnu apsorpciju hranljivih sastojaka.
 6. Dobro operite kosu šamponom koji redovno koristite. Ako imate masnu kosu, ne morate koristiti balzam.
 7. Na kraju isperite kosu hladnijom vodom.

Koliko često koristiti ulje ruzmarina za kosu?

Tretman toplim uljem ruzmarina možete raditi dva puta nedeljno. Tako ćete hidrirati kosu i stimulisati joj rast.

Mere opreza

  • Nemojte mnogo zagrevati ulje ruzmarina za kosu, jer ne samo da se možete ispeći, već se tako uništavaju i važne hranljive materije.
  • Čak i ako imate masnu kosu, možete koristiti ulje ruzmarina. U ogromnom broju slučajeva, masna kosa je rezultat upravo manjka vlage.

Balzam od ruzmarina bez ispiranja

Ako koristite ovaj balzam, kosa će vam biti znatno sjajnija i mekša, a ovaj balzam će vam poboljšati i cirkulaciju u koži glave i stimulisati rast kose. Ovo je sjajan tretman za ljude koji imaju perut i svrab.

Potrebni sastojci:

   • Kašika lišća ruzmarina ili 15 kapi esencijalnog ulja ruzmarina.
   • Jedna šolja vode
   • Bočica za sprej

Postupak:

   1. Prokuvajte vodu.
   2. Ubacite 15 kapi ulja u proključalu vodu. Ako koristite sušeno lišće, ostavite ga da se natapa u vreloj vodi desetak minuta.
   3. Ako izmešate ulje i vodu, mešavina će biti bezbojna, a čaj od ruzmarina za kosu će imati bledo zelenu boju.
   4. Sipajte mešavinu u bočicu za sprej.
   5. Operite kosu i naprskajte čaj od ruzmarina na kosu dok je još vlažna. Dobro pokvasite i kosu i kožu glave čajem od ruzmarina.
   6. Ostavite kosu da se osuši prirodno.
   7. Ako vam kosa opada, najbolje je da i pijete čaj od ruzmarina kako biste poboljšali cirkulaciju i podstakli rast kose.

Koliko često ovo raditi?

Ovaj tretman možete koristiti nakon svakog pranja kose, a možete prskati čaj od ruzmarina na kosu i između dva pranja, kako biste je osvežili.

Mere opreza

Nemojte koristiti ovaj tretman ako imate visok pritisak ili ako ste trudni.

Čaj od ruzmarina za ispiranje kose

Korišćenje čajaod ruzmarina vašu kosu će učiniti sjajnijom i mekšom, a i stimulisaće kožu glave, i tako sprečiti opadanje kose.

Potrebni sastojci:

   • Jedna kašika sušenog ruzmarina
   • Dve šolje vode

Postupak:

   1. Prokuvajte vodu i ubacite ruzmarin u nju.
   2. Ostavite da se kuva 15 minuta, a onda procedite
   3. Ostavite proceđeni čaj da se ohladi
   4. Operite kosu kao i obično i na kraju prelijte vodu ovim čajem, kao poslednje ispiranje
   5. Masirajte kožu glave par minuta nakon što prelijete kosu ovim čajem

Koliko često ovo raditi?

Najbolje je da jednom nedeljno koristite čaj od ruzmarina za ispiranje kose.

Mere opreza

Uvek ispirajte kosu sasvim hladnim čajem od ruzmarina. Topla voda može otvoriti krajeve kose, što dovodi do gubitka vlage.

Koliko vremena je potrebno da se primeti efekat ruzmarina na rast kose?

Već nakon mesec dana redovne upotrebe ruzmarina ćete primetiti kako vam kosa brže raste i kako je gušća. Redovna upotreba ruzmarina će vam ubrzati rast kose i povećati joj volumen. Opredelite se za jedan ili dva tretmana, jer često menjanje sastojaka može stvoriti probleme. Pošto svako ima drugačiju kosu, eksperimentišite i vidite šta vam najviše odgovara.

Rast kose je dugačak proces i ovde nema “prečica”. Iako je ruzmarin odlična stvar za rast kose, ne postoji nikakvo magično rešenje, uz pomoć koga će vam kosa porasti preko noći. Uz pravilnu negu i malo strpljenja, u dogledno vreme ćete imati predivnu, dugačku kosu.