gajenje ananasa kod kuce

Sadnja i uzgoj ananasa u saksiji u kućnim uslovima

Uzgoj ananasa u saksiji je sve popularniji.Drvo ananasa (Ananas comosus) može sasvim lepo da napreduje u kući ili stanu, ali mu je potrebno prostora. Mogu da budu dugački i široki oko metra, a uspevaju u toplim, stabilnim temperaturama, poput onih u unutrašnjosti stana/kuće.Gajenje ananasa kao ukrasne biljke nije komplikovano a ananasu je potrebno oko 3-4 godine rasta, da bi proizveo cvet i plod. Lišće mu je oštro, pa nosite rukavice kada radite sa ananasom.

Kako posaditi anans – uputstvo

 1. Ako želite posaditi anans veoma je bitno da nabavite odgovarajući plod u prodavnici.Kupite ananas za zdravim, zelenim listovima, i zlatnom bojom voća (ne zelenkastom). Potražite sive delove na listovima, jer se tu kriju insekti. Ako ih nađete, izaberite drugo voće.
 2. Uhvatite lišće, snažno ga uvrnite i iščupajte iz voća, ili ga isecite. U dnu voća ćete videti deo stabla. Kada skinete lišće, uklonite i ostatak voća, kako ne bi trulilo kada se posadi.
 3. Uklonite malo donjih listova, ostavite otkriveno oko 2,5 centimetra stabljike.
 4. Sačekajte par dana da se „kruna“ prosuši i da zacele ožiljci od listova, ovako stabljika neće truliti.
 5. Stavite „koren“ u čašu vode i ostavite je na mestu sa stabilnom temperaturom. Ili ga stavite u saksiju. Napunite saksiju prečnika 20 centimetara zemljom, a dno popunite kamenjem. Ubacite stabljiku i dobro je ušuškajte. Zalivajte često. Ako ste krunu stavili u vodu, posadite je nakon što pusti koren.
 6. Održavajte zemlju vlažnom ali je za uzgoj ananasa u saksiji bitno da e preterujete sa zalivanjem. Prvih 6-8 nedelja, nemojte đubriti.
 7. Kada primetite nove listove, možete koristiti đubrivo na bazi citrusa, i jednom mesečno iskoristite tečno đubrivo. Potrebna vam je količina kao za male žbunove.Ako je zemlja koju ste nabavili za uzgoj ananasa u saksiji kvalitetna možda je najbolje da ne đubrite biljku.Mnogi početnici unište svoj ananas preteranim đubrenjem i zalivanjem.
 8. Cvetovi će se prvi put pojaviti kada biljka ananas napuni 12-14 meseci, ali neće se otvoriti narednih 6-8 meseci. Pojedinačni pupoljci će se otvoriti na jedan dan, pa uvenuti. Plod počinje da se razvija kada uvene poslednji cvet. Obično je ananas zreo za berbu 5-7 meseci nakon cvetanja.Iako mnogi počinju uzgoj ananasa u kući pre svega zbog njegovog atraktivnog izgleda, kruna uspeha u gajenju je svakako plod.

kako posaditi ananas

Nega ananasa u kući

Svetlo, zemlja i prostor su tri nabitnije stvari za uzgoj ananasa kod kuće.Ananas u saksiji će veoma dobro uspevati ako mu obezbedite dobro svetlo, dovoljno prostora i kvalitetnu zemlju.

 • Ananas dobro uspeva na sunčanom mestu, u saksiji koja može sama da se dobro ocedi, unutra. Prozori koji su na južnoj strani, sunčane sobe ili druge svetle, otvorene prostorije u kući su idealne za uzgajanje ananasa.
 • Posadite ananas u saksiju koja ima rupu na dnu. Lagana zemlja je najbolja za ananas, jer mu pruža drenažu koja mu je neophodna.
 • Sadite ananas u žardinjeri sa dovoljno razmaka, kako se lišće ne bi dodirivalo. Kako biljke rastu, razdvajajte ih.

kako se sadi ananas

Zalivanje ananasa

Kako i kad je u pitanju uzgoj bilo koje biljke u saksiji preterano zalivanje može da bude štetno.

 • Konzistentno vlažna zemlja i vlažan vazduh pomažu ananasu u sobi da raste i razvija se, ali preterano zalivanje može izazvati truljenje korena. Zalivajte ananas kada je površina zemlje u koju su zasađeni, potpuno suva. Redovno praznite tanjirić ispod saksije, ili držite biljke na mestu na kom mogu dobro da se procede, kao što su terasa ili lavabo. Sipajte vodu sve dok ne krene da curi kroz rupe za drenažu. Kada voda prestane da curi iz saksije, možete vratiti tanjirić.
 • Obezbedite vlažnost u važduhu ananasu, tako što ćete prskati čistu, hladnu vodu oko njega. Prskajte biljke, dok voda ne kaplje sa listova.

ananas uzgoj

Đubrenje

Ananasu koji se uzgaja u sobi može biti potrebno malo više vremena da bi procvetao, ali izlaganje biljaka etilen gasu može pomoći cvetanje.

 • Omogućićete cvetanje trogodišnjem ananasu tako što ćete ga staviti u najlonsku kesu, zajedno sa jabukom i premestiti ga na mesto u hladu. Biljke umotane u najlon nemojte ostavljati na sunčanom mestu. Uklonite kesu nakon 3-4 dana i vratite biljku na sunce. Kroz 2-3 meseca, trebalo bi da se pojave cvetovi.
 • Đubrivo za sobne biljke sadrži hranljive materije koje su im potrebne.Mnogi koji su počeli uzgoj ananasa u saksiji su brinuli kada je njihova biljka prestala da raste. Ananas sporije raste kada ima manje svetla u jesen i zimu, a ubrzava se u proleće i leti, kada se poveća broj sunčanih sati.
 • Razblažite đubrivo sa vodom i zalivajte zemlju ovim rastvorom dva puta mesečno tokom proleća i leta, i jednom mesečno u jesen i zimu. Đubriva se razlikuju od proizvođača do proizvođača pa pratite uputstva sa nalepnice.

Ako imate baštu ispred kuće gajenje ananasa može biti uspešnije.

Sađenje ananasa napolju

 • Sobnom ananasu će prijati rast napolju, tokom leta. Vaše biljke se mogu izbaciti napolje čim prođe vreme mraza i kada se noćne temperature ne spuštaju ispod 15 stepeni.
 • Zasadite biljke na sunčanom mestu u bašti. Kada temperatura noću počne da se spušta ispod 15 stepeni, i pre nego što bude prvi mraz, unesite ananas unutra.

Pospešite cvetanje

 • Sobnom ananasu može biti potrebno malo više vremena da bi procvetao, ali izlaganje biljaka etilen gasu može pomoći cvetanje. Jabuke odaju etilen gas.
 • Omogućićete cvetanje trogodišnjem ananasu tako što ćete ga staviti u najlonsku kesu, zajedno sa jabukom i premestiti ga na mesto u hladu. Biljke umotane u najlon nemojte ostavljati na sunčanom mestu. Uklonite kesu nakon 3-4 dana i vratite biljku na sunce. Kroz 2-3 meseca, trebalo bi da se pojave cvetovi.

Najčešća pitanja i odgovori o uzgajanju ananasa

Kada bi trebalo da uberem ananas?

Ananas ne može da zri nakon što ga uberete, pa sačekajte da voće dobije zlatnu boju. Meso postaje slađe kako koža postaje žuta.

Mogu li da uzgajam ananas u hladnoj klimi?

Da, samo unesite biljke pre nego što noćna temperatura padne na 5 stepeni. Pružite mu što više osvetljenja, ako treba, možete koristiti veštačko svetlo.

Koliko će moj ananas porasti ?

Ako želite ananas koji je velik kao oni koje možete kupiti u radnjama, biljka bi trebala da bude skoro 2 metra visoka i široka. Ako ananas poraste oko metar u visinu i širinu, plod će biti težak između kilogram i dva.

Uzgajam ananas već dve godine i za sad – nema ni cveća, ni voća. U čemu grešim?

U hladnim predelima i onim regionima u kojima je ograničeno sunce, ananas ne raste tokom zime. To znači da se 24-oro mesečna proizvodnja voća proteže na dodatnih 12-18 meseci, čime se nadoknađuje zaustavljanje rasta tokom zime.

Moj ananas je lepo rastao, a sada nema novog lišća. Prestao sam da ga zalivam, jer se zemlja ne suši. Šta da radim?

Pažljivo izvucite ananas iz zemlje. Pogledajte koren. Zdav koren je beo i čvrst. Ukoliko je koren braon i mekan, verovatno je istrunuo. Nežno operite zemlju sa korena, i presadite u novu zemlju.