Sapun od kozjeg mleka

Sapun od kozjeg mleka

Danas su sve više u upotrebi prirodni sapuni napravljeni u domaćoj radinosti. Ovo je bolji način za tretiranje grube i suve kože prirodnim putem umesto komercijalnim sapunima koji su puni štetnih hemikalija. U kozmetičkim sapunima ima mnogo više štetnih stvari od hemikalija koje im daju prijatan miris. To je velik razlog da počnete da sami pravite sapune bez toksičnih supstanci.

Kupovni sapuni su prepuni hemijskih supstanci i sintetičkih derivata kao što su triklosan, dioksan, formaldehid, parabeni i veštačke arome. Ove supstance ne samo da su štetne za kožu, već i povećavaju rizik od nastanka raka jer deluju kao kancerogene materije. Zato je najbolji način za trerman grube i suve kože korišćenje prirodnog sapuna.

Možete pokušati da sami napravite prirodni sapun od kozijeg mleka, jer odlično čisti i hidrira kožu.

Kozije mleko je prava bomba kad su u pitanju nutrijenti i ima antiupalna, antibakterijska i lekovita svojstva. Visok sadržaj alfa-hidroksilnih kiselina i masnoća u mleku čini ga odličnim za odlaganje znaka starenja kože, lečenje akni, smanjivanje upala kože i omekšavanje suve i oštećene kože. Osim toga, kozje mleko je puno vitalnih nutrijenata i vitamina kao što su vitamini A, D i E koji hrane kožu.

Sapun od kozjeg mleka

Da biste olakšali postupak pravljenja sapuna, možete koristiti bazu za sapun od kozijeg mleka umesto svežeg kozijeg mleka. Ovu bazu možete lako kupiti preko interneta. Potrebno je samo rastopiti je.

Osim toga, dodajte u sapun med, kafu i neko esencijalno ulje da bi sapun bio još hranljiviji.

Med je poznat po tome da je odličan za kožu. Njegova antibakterijska i antioksidantna svojstva i vlaga koju daje koži su svakako važna.

Kafa je još jedan sastojak bogat antioksidansima i odličan je piling. Pomaže u toniranju i posvetljivanju kože, ublažavanju crvenila, izbeljivanju ožiljaka od akni i razbijanju celulita.

Ovde opisujemo jedan od najlakših načina da napravite sapun, a možete dodati i mirise i boje po želji. Imajte na umu da aditivi u bazi (koji služe da se sapun lakše otopi) smanjuju rok trajanja ovog sapuna.

Kako napraviti sapun od kozijeg mleka

Šta je potrebno za 3 sapuna:

 • Baza za pravljenje sapuna od kozijeg mleka – jedna i po šolja
 • Med – jedna kafena kašičica
 • Kafa – jedna kafena kašičica
 • Esencijalno ulje po izboru – 10-12 kapi
 • Silikonske modle – 3
 1. Isecite bazu na kockice i stavite sve u jednu činiju
 2. Stavite posudu sa bazom u mikrotalasnu na oko minut. Promešajte je i ako se nije otopila, vratite je u mikrotalasnu još malo
 3. Dodajte med
 4. Dodajte kafu
 5. Dodajte 10-12 kafi esencijalnog ulja po izboru
 6. Sve izmešajte brzo jer se baza brzo hladi i steže
 7. Sipajte mešavinu u modle
 8. Ostavite da se ohladi najmanje pola sata
 9. Izvadite sapun iz modli

Vaš sapun je gotov. Držite ga u frižideru nekoliko dana, a zatim ga možete koristiti.

Kako ga koristiti?

Sapun od kozjeg mleka možete koristiti svaki put kad se kupate kako bi vam koža bila mekša i nežnija. Možete ga koristiti i za umivanje. Pošto je ovo domaći sapun i ne sadrži nikakve kiseline, ne stvara mnogo pene.

Rok trajanja sapuna od kozjeg mleka je mesec dana.Držite ga na hladnom i suvom mestu.

Dodatni saveti

 • Kada poručujete bazu za sapun, proverite da li je baza 100% biljna.Ovakve baze ne sadrže alkohol niti druge štetne supstance.
 • Za bolju aromu, stavite sapun nekoliko dana u frižider. Tako će sapun bolje „povući“ miris ulja.
 • Kada se baza otopi, to je vrela tečnost koja ima bar 50°C. Zato koristite samo silikonske modle otporne na toplotu. Morate biti jako pažljivi kada pravite sapun.
 • U sapun možete dodati i ovsenu kašu. Odličan je piling i ima antiupalna svojstva.
 • Da biste sprečili stvaranje vazdušnih džepova, možete poprskati otopljenu bazu sa malo čistog alkohola.
 • Nemojte stavljati u sapun aromatična ulja, jer ona obično smanjuju efekat esencijalnih ulja.
 • U zavisnosti od toga kakav sapun želite, možete promeniti količinu sastojaka koje stavljate.