azaleja

Saveti za negu i uzgoj azaleja

Kako se gaje azaleje

Najbolje vreme za sadnju azaleja je kasno proleće ili rana jesen. Zimzelene azaleje odlično napredaju u delimičnoj hladovini i zaštićene od vetra. Listopadne vrste bolje bujaju na sunčanim mestima.

  • Za uzgoj azaleja bezbedite dobro drenirano, humusno zemljište koje je blago kiselo (pH 4,5 -6).
  • Obilato malčirajte. Ako nema dovoljno malča, azaleje će se brzo osušiti jer imaju plitak koren. Malč od plesni sa hrastovog lišća, borovih iglica ili odstojala piljevina hrasta ili bora, održavaće kiselost i vlažnost zemljišta.
  • Đubrivo/hranivo nije neophodno.  Malč koji trune će obezbediti sve hranljive materije koje su potrebne azalejama.
  • Insekti i bolesti retko napadaju azaleje i zato, kada se dobro prime, nije potrebna neka posebna nega, osim zalivanja tokom sušnih perioda.

„Kraljica bašte“ deluje kao prikladno ime za ovu prelepu i veličanstvenu biljku, međutim, kada vaša bašta bude puna boja i mirisa predivnih procvetalih azaleja, pomislićete da vi imate kraljevski tretman.

azaleja uzgoj

Nega sobnih azaleja

Azaleje iz staklenika su one divne, šarene vesnice proleća, one sjajne i raznobojne tačkice koje viđate po supermarketima i cvećarama dok je napolju sve obojeno sivim bojama zime. Njihova blistava lepota je naterala mnoge baštovane (i mnoge koji to nisu) da pitaju: „Može li azaleja uspešno da se gaji u zatvorenom prostoru?“ Odgovor je: „Naravno da može!“

Saveti za uzgoj azaleje kao sobne biljke

Gajenje azaleja u zatvorenom prostoru je moguće kao i kad su u pitanju sve druge sobne biljke. Međutim, kao i u slučaju svih drugih cvetnica,  postoji nekoliko trikova za uzgoj koje morate da savladate pa će vaše azaleje cvetati iz godine u godinu.

Prvi korak za uspešan uzgoj sobnih azaleja je izbor pravog grma. Tražite azaleje iz staklenika a ne otporne azaleje koje se gaje samo na otvorenom. I jedne i druge su iz roda rododendrona, međutim, različiti su podrodovi. Vama je potrebna sobna azaleja.

Azaleje iz staklenika nisu uvek označene kao sobne ali se skoro uvek prodaju u zatvorenim objektima, a saksije su im obično umotane u dekorativnu foliju. Potražite biljku sa samo nekoliko otvorenih pupoljaka na kojima se vidi boja. Tako ćete moći da uživate u prvom cvatu mnogo duže.

Cvetni pupoljci moraju da budu zdravi i u različitim stadijumima razvoja, što je znak da aktivno rastu. Sobna azaleja sa žutim lišćem nije zdrava i uzgajanje neće biti baš uspešno. Pogledajte dobro i ispod listova. To su mesta na kojima se kriju one gadne leptiraste i vunaste vaši. One prosto obožavaju azaleje.

Mnogi uzgajivači sobne azaleje isporučuju u providnim plastičnim kontejnerima (rukavima). Ovi kontejneri služe za zaštitu biljke tokom transporta, međutim, oni zadržavaju i gas eten koji oslobađaju biljke, a on može da dovede do opadanja lišća. Pokušajte da pronađete distributera koji ih uklanja ili ih uklonite sami čim azaleju koju ste kupili za uzgoj donesete kući.

Nega sobnih azaleja

U prirodnoj sredini ove biljke žive u podnožju visokog drveća. Napreduju na mestima do kojih prodiru prohlađeni i filtrirani sunčevi zraci.Za uzgoj azaleja u saksiji najbolja je niža temperatura, idealno bi bilo od 16 – 18 stepeni Celzijusa. Niže tempereture utiču i na duži period cvetanja. Čuvajte ih na dobro osvetljenom mestu ali ih ne izlažite direktnoj sunčevoj svetlosti.

Kad je u pitanju održavanje azaleja vlažnost zemlje bi trebalo da bude vaša najveća briga. Nikada nemojte dozvoliti da se vaša azaleja nađe u suvoj zemlji. Iako zalivanje odozgo može da bude dovoljno, sobne azaleje prosto uživaju u povremenom „ronjenju“; u veću posudu sa vodom uronite sve – i saksiju i čitavu biljku. Kada mehurići prestanu da izbijaju, izvadite biljku iz vode i ostavite je da se procedi. Šta god radili, ne dozvolite da biljka bude suva. Održavajte vlažnost zemljište (ne tako da bude gnjecavo) i nemojte je prihranjivati dok ne prestane ciklus cvetanja.

Ovaj trenutak (prestanka cvetanja) za većinu sobnih azaleja znači kraj života jer ih ljudi tada obično bacaju ili presađuju u bašte zbog lišća, prepuštajući majci prirodi da završi posao do kraja uz pomoć mraza u nastupajućim hladnim danima.

Kako da naterate sobne azaleje da ponovo cvetaju

Možete li da gajite azaleje kao sobne biljke i da postignete da ponovo cvetaju? Da. Nije lako ali vredi pokušati. Kada svi cvetovi precvetaju, stavite biljku na mesto sa više svetla i prihranjujte je univerzalnim tečnim hranivom svake dve nedelje. Po toplom vremenu iznesite biljku sa saksijom u baštu ili držite saksiju u polusenci, unutra ili napolju. Pošto azaleje vole blago kiselo zemljište, pokušajte sa đubrivom za te namene.

Sredinom leta oblikujte biljku, odsecite sve izbojke koji štrče i obezbedite redovnozalivanje. Unesite je u kuću pre prvih mrazeva. Sada počinje teži deo. Između početka novembra i početka januara, azalejama iz staklenika je potrebna temperatura od 4 – 10 stepeni Celzijusa. Sunčana, zatvorena i negrejana prostorija (lođa, zastakljeni balkon itd.) će biti dobra u te svrhe sve dok temperature ne pređu u minus. Ovo je od suštinske važnosti za uzgoja sobnih azaleja, pošto se zameci cvetova formiraju tokom ovakvog hladnog vremena.

Zalivajte biljku dovoljnim količinama vode da ne bi uvenula, ali nemojte da preterujete i nemojte je prihranjivati. Sve hranljive materije koje su joj potrebne su uskladištene u listovima i prihrana bi učinila da biljka samo buja i ne daje cvetove. U januaru biljku unesite u kuću ali održavajte noćnu temperaturu na 16 stepeni. Neka prostorija koju ne koristite je idealna za tako nešto. Za para nedelja će početi cvetanje.

Uzgoj sobnih azaleja i izazivanje novog cvetanja traži dosta vremena i pažljivog planiranja, međutim, nagrada su predivni cvetovi zbog kojih se svaki napor isplati.