Saveti za prirodno lečenje …

PRIRODNO LEČENJE POLENSKE GROZNICE

Polenska groznica predstavlja relativno blag, iako veoma neprijatan oblik alergijske reakcije. Lečenje bi trebalo započeti barem šest meseci pre početka sezonskog pojavljivanja. Terapija podrške može da ukljiči i promene u ishrani, biljne preparate kao i smanjenje stresa, tako da se imunološki sistem nade u stanju optimalnog funkcionisanja kada stigne sezona polenske groznice.

Blage do umerene alergijske reakcije mogu da se manifestuju na više različitih načina, od manjih glavobolja ih smetnji u varenju, do svraba i promena na koži. Teška alergijska reakcija pod nazivom anafilaktički šok, predstavlja otok disajnih puteva. Oni koji od nje pate često moraju da se bore za vazduh, i šište u pokušaju da dišu kroz otečene disajne puteve. U teškim slučajevima disajni putevi bivaju potpuno blokirani, što dovodi do zastoja u disanju.

PREPORUKA:

-Kopriva konzervirana postupkom zamrzavanja (2 kašike na svaka 2 sata)
-Eliminisati hranu i inhalante na koje postoji osetljivost
-Smanjiti ili eliminisati hranu koja pogoduje stvaranju sluzi (alkohol, mleko, šećer).

MODRICE PRIRODNO LEČENJE

Tečna mast od ljute paprike: dodati kašiku suve mlevene paprike u šolju jabukovog sirćeta, ostaviti nedelju dana, pa utrljavati na modricu više puta na dan.
UPOZORENJE:
Primenjujte isključivo na mesta bez oštećene kože i izbegavajte kontakt sa očima.
HIDROTERAPIJA:
Izmena vrućih i hladnih obloga u cilju poboljšanja cirkulacije.

LEKARSKU POMOĆ TREBA ZATRAŽITI:
Ako često i lako dobijate modrice (mogući znak nedostatka bioflavonida, poremećaja zgrušavanja krvi, dijabetesa ili nekog drugog poremećaja)
Ako primetite crvene brazde oko modrice (od povrede ka srcu), to je znak moguće infekcije
Ako zahvaćeno područje nastavi da otiče
Ako modrica traje više od 7-10 dana

BLAGE OPEKOTINE PRIRODNO LEČENJE

Manje opekotine dobro reaguju na kućno lečenje.Što pre započnete lečenje, opekotine će načiniti manje štete tkivu i brže će zaceliti.

UPOZORENJE:
Ne stavljajte puter ili bilo koju drugu kremu na bazi masti i ulja, jer će masnoće pojačati štetne posledice opekotine.

HIDROTERAPIJA:
Potopite otečeno mesto u hladnu vodu što pre

LEČENJE BILJEM:
Aloe vera – smiruje opekotine i stimuliše regeneraciju tkiva. Najbolju, a ujedno i najjeftiniju sirovinu predstavlja sveže lišće biljke. Rasecite lišće i istisnite želatinozni sadržaj (spoljna opna nije od koristi za lečenje opekotina). Sledeća po EFIKASNOSTI JE flaširana aloja vera koja se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Tražite proizvod koji ne sadrži konzervanse.
Kantarion (Hvpericum)- ubrzava zarastanje opekotina. Koristite kašu od izgnječenih svežih cvetova. Takodje možete koristiti i razblaženu tinkturu, u srazmeri jedan deo tinkture, na deset delova vode. Ulje kantariona može biti upotrebljeno za prevenciju opekotina od sunca. Za osobe svetle puti, osetljive na sunčano zračenje, kantarion je nedovoljno dobra zaštita.

LEKARSKU POMOĆ TREBA ZATRAŽITI:
Ako imate opekotine drugog ili trećeg stepena (plikovi i nagorela koža)
Ako se opekotina inficira
Ako bol i otok izazvan opekotinom ne prođu nakon 4-5 dana
Ako opekotine zahvataju više od 10-15% površine tela

PRIRODNO LEČENJE PREHLADE

Prehlada predstavlja reakciju tela u pokušaju da povrati ravnotežu nakon fizičkog ili emocionalnog stresa kojem je bilo izloženo.Povišena temperatura i izlučivanje sluzi predstavljaju načine putem kojih se telo oslobađa spoljašnjih štetnih uticaja (vetar, hladnoća, vrućina) i nagomilanog otpada. Prehlade ne zahtevaju lečenje, one jesu lečenje. Međutim ovaj postupak samoizlečenja se može dodatno ubrzati putem pomaganja organizmu da se oslobodi poremećaja i vrati u stanje optimalnog zdravlja.

PREPORUKA:
Priuštite sebi odmor i ostanite u krevetu 24 sata pošto se simptomi povuku
Pijte dosta tečnosti jer će to razrediti sluz i pomoći da se ona što lakše izbaci, i sprečiće dehidrataciju kod povišene temperature.
Stimulišite znojenje da biste se oslobodili “spoljašnjih štetnih uticaja” kao što su vetar, hladnoća ih toplota.
Kašičicu svežeg đumbira prokuvajte desetak minuta u 2 šolje vode, ili potopite kašiku hajdučke trave u vrelu vodu deset minuta.
Pripremite toplu kupku i pijuckajte čaj dok se opuštate u kadi. Kada počnete intenzivno da se znojite izađite iz kade obrište se i ležite u krevet. Pokrijte se toplim pokrivačem i dozvolite da se znojenje nastavi.

UPOZORENJE:
Deci obično nije potrebna tako agresivna terapija
Terapija znojenjem može dodatno iznuriti nekoga ko je već slab (stariji i oni sa dugom istorijom hroničnih bolesti)

Čaj za preznojavanje

-100 g hajdučke trave
-100 g plavog sporiša
-100 g nane
-100 g đumbira
Jednu kašiku ove mešavine prekti šoljom kipuće vode i ostaviti da odstoji desetak minuta, pa piti po jednu solju 3-4 puta na dan.

LEKARSKU POMOĆ ZATRAŽITE:
Ukoliko se simptomi ne povlače ni posle sedam dana tretmana
Ukoliko dete ima tešku grlobolju, naročito ako balavi i ne može da guta
Ukoliko dete ima prehladu sa temperaturom praćenu ukočenošću ih bolovima u leđima
Ukoliko simptomi grlobolje ne prestaju ni posle tri dana
Ukoliko imate temperaturu koja prelazi 39 stepeni

UPALA UVA PRIRODNO LEČENJE

Upala uva je posebno česta kod dece jer je eustahijeva tuba još u fazi razvoja i nisu još sposobni za potpunu drenažu uva. Bol koja prati infekcije uva je jaka i zahteva hitnu pomoć.
Većina dece sa hroničnim upalama uva je zarobljena u začaranom kolu antibiotske terapije koja uspešno suzbija infekciju ali se one često vraćaju već posle 4-6 nedelja. Antibiotici uništavaju i korisne bakterije u telu, pa je organizam posle antibiotskog tretmana podložniji infekcijama nego inače.

PREPORUKA:
Toplota povećava cirkulaciju krvi i tako pomaže da na mesto upale stigne veći broj ćelija imunološkog sistema kako bi što efikasnije uništile uzročnike.

HIDROTERAPIJA:
Najpre natopite i ocedite manji peškir od vode vruć koliko god možete da podnesete, a zatim njime pokrijte uvo pet minuta. Nastavite sa hladnom oblogom sličnim peškirom koji je nekoliko minuta odstojao u zamrzivaču. Ponovite ceo ciklus najmanje tri puta. Terapiju uvek završite hladnom oblogom.

LEČENJE UPALE UVA BILJEM:
Ulje od divizme i belog luka – sipajte 2 kapi blago zagrejanog ulja u uvo
Kapsule ili tinktura ehinacee i kurkume – doziranje prema uzrastu:
Starija od 12 godina dve pipete ili dve kapsule, na svaka 2-4 sata, deca iznad šest godina polovinu doze, mlađi od tri godine četvrtinu, a bebe šestinu doze.

LEKARSKU POMOĆ ZATRAŽITE:
Kada se infekcije uva javljaju češće od dva puta godišnje
Ako bol u uvu traje više od četiri dana
Ako je infekcija uva praćena visokom temperaturom (preko 39)
Ako je detetu ukočen vrat ili izvija ledja
Ako se iza uva javi crvenilo ili otok
Ako iz uva curi gnoj ili krv.