planinarenje-trava-nebo

Saveti za putovanja koja pozitivno utiču na vaše zdravlje

Putovanja nisu samo prilika za istraživanje novih destinacija, već i prilika da poboljšate svoje opšte zdravlje i blagostanje. Iako se na putovanje uglavnom gleda kao na vreme za uživanje i opuštanje, postoji bezbroj načina da planirate putovanje koje pozitivno utiče na vaše zdravlje. 

U ovom tekstu ćemo istražiti različite ideje za putovanja koje promovišu fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje. Bez obzira da li ste u potrazi za avanturom ili više volite opušteniji odmor, postoji ideja za putovanje usredsređena na zdravlje za svakoga.

plaza-more-pesak

Odmor na moru

More može imati razne benefite za vaše zdravlje, kako fizičko tako i mentalno. Morska voda i vazduh su prirodan lek. Talasoterapija se naširoko primenjuje zbog raznih svojstava koje more ima da ponudi. 

Talasoterapija je terapeutski pristup koji podrazumeva upotrebu morske vode, morskog vazduha i proizvoda na bazi mora za različite tretmane zdravlja i blagostanja. Veruje se da poboljšava cirkulaciju, smanjuje upale i ima ulogu u detoksikaciji organizma. Evo nekoliko načina koji pokazuju kako odmor na moru može biti zdrav:

 • Relaksacija i smanjenje stresa – boravak uz more, slušanje zvuka talasa i uživanje u prirodnom okruženju često ima umirujući efekat na ljude. To može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, poboljšati mentalno zdravlje i opuštanje.
 • Fizička aktivnost – mnoge destinacije na moru nude mogućnosti za različite aktivnosti kao što su plivanje, šetnje uz obalu, vožnja bicikla ili vodene sportove. Ove aktivnosti mogu poboljšati fizičku kondiciju i doprineti boljem zdravlju.
 • Svež vazduh – morski vazduh često je bogat negativno nabijenim jonima, koji se povezuju s boljim opštim zdravljem i raspoloženjem. Osim toga, morski vazduh je često čistiji od vazduha u urbanim sredinama.
 • Morska voda – ona ima nekoliko jedinstvenih svojstava i potencijalnih zdravstvenih koristi koje doprinose opštim koristima. Bogatstvo mineralima kao što su magnezijum, kalcijum i kalijum koji se mogu apsorbovati kroz kožu omogućavaju joj da pomogne kod nekih kožnih oboljenja poput ekcema i psorijaze.
 • Vitamin D – boravak na suncu na moru može povećati proizvodnju vitamina D u vašem telu, što je važno za zdravlje kostiju i imunološki sistem.
 • Morska hrana – uživanje u svežoj ribi, školjkama i drugim morskim plodovima može doprineti unosu zdravih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su korisne za srce i opšte zdravlje. Morska so je poznata kao lekovita u raznim zdravstvenim poteškoćama.

Planinarenje

Ako volite prirodu i fizičku aktivnost, razmislite o avanturi na planinarenju. Bez obzira da li je u pitanju jednodnevno planinarenje ili višednevna staza, planinarenje vam omogućava da se povežete s prirodom dok dobijate odličan kardiovaskularni trening. 

Odaberite staze koje odgovaraju vašem nivou kondicije, i ne zaboravite poneti odgovarajuću opremu i ostati hidrirani. Planinarenje takođe pruža mentalne beneficije smanjenjem stresa i povećanjem samopouzdanja. Sumirajmo sve benefit planinarenja:

 • Fizička aktivnost – planinarenje uključuje šetnju, često po prirodnim i neujednačenim terenima, što je oblik kardiovaskularnog vežbanja. Pomaže poboljšanju kondicije, povećava izdržljivost i jača mišiće, posebno one u nogama, kukovima i trbušnom predelu.
 • Svež vazduh – planinarenje vas navodi da budete napolju, obično u prirodnim okruženjima poput šuma, planina ili parkova, gde možete udisati svež vazduh. To može poboljšati funkciju pluća i ukupno zdravlje respiratornog sistema. Svež vazduh takođe pomaže da smirite um i smanjite stres.
 • Mentalno zdravlje – boravak u prirodi, daleko od užurbanosti svakodnevnog života, može pozitivno uticati na vašu mentalnu dobrobit. Planinarenje može smanjiti stres, anksioznost i simptome depresije. Može pružiti osećaj spokoja i promovisati opuštanje, kao i izazvati osećaj samopoštovanja i samopouzdanja.
 • Upravljanje telesnom težinom – planinarenje je efikasan način sagorevanja kalorija. Zavisno o terenu i intenzitetu, može vam pomoći u upravljanju telesnom težinom ili postizanju ciljeva vezanih za mršavljenje. Takođe je zabavan način da ostanete aktivni i očuvate zdravu težinu.
 • Vitamin D – planinarenje na suncu izlaže vas sunčevim zracima, prirodnom izvoru vitamina D. Vitamin D je važan za zdravlje kostiju, funkciju imunog sistema i opštu dobrobit.
 • Povezanost sa prirodom – vreme provedeno u prirodi omogućava vam da se odvojite od tehnologije i ponovo se povežete s prirodnim svetom. To može dovesti do veće zahvalnosti prema okolini i povećane svesti.
 • Socijalna interakcija – planinarenje može biti društvena aktivnost, bilo da planirate planinarenje sa prijateljima, porodicom ili se pridružujete planinarskoj grupi. Druženje i provođenje vremena sa drugima može poboljšati raspoloženje i pružiti osećaj zajednice.
 • Poboljšan ravnoteže i koordinacije – planinarenje često uključuje savladavanje neujednačenog terena, što može poboljšati vašu ravnotežu i koordinaciju. Ovo može biti posebno korisno za starije odrasle osobe u smanjenju rizika od padova.
 • Smanjenje stresa – kombinacija fizičke aktivnosti, izloženosti prirodi i osećaja postignuća koji dolazi sa stizanjem do odredišta može značajno smanjiti nivo stresa.
 • Poboljšana kreativnost – neka istraživanja sugerišu da provođenje vremena u prirodi, kao što je tokom planinarenja, može poboljšati kreativnost i veštine rešavanja problema.

spa-cvet-kamenje

Wellness i spa centri

Wellness centri su poslednjih godina postali popularni iz dobrih razloga. Ova putovanja nude holistički pristup zdravlju i opuštanju. Učesnici se bave aktivnostima kao što su joga, meditacija, spa tretmani i nutritivni obroci. Wellness centri mogu se pronaći na različitim egzotičnim lokacijama, od tropskih ostrva do planinskih odmaralašta. Pružaju izvrsnu priliku za opuštanje, detoksikaciju tijela i relaksaciju uma.

Spa odmori su idealni za one koji traže opuštanje i obnovu. Ova putovanja fokusiraju se na ugođaj vašem telu i umu kroz masaže, tretmane lica, tople kupke i druge spa tretmane. Isključite se iz svakodnevnog ritma i uronite u mirno okruženje gdje je vaše blagostanje na prvom mjestu.

Odaberite iskustvo koje se slaže s vašim fizičkim, mentalnim i emocionalnim ciljevima za blagostanje. Bez obzira da li preferirate opuštanje ili avanturu, za savršen odmor koji će pozitivno uticati na vaše zdravlje ne treba vam puno planiranja. Upustite se u ovaj doživljaj i pružite sebi nezaboravno iskustvo. Srećan put i lep provod!