Šečerna pasta za depilaciju – postupak, iskustva, kako se pravi

Kako pokazuju iskustva šećerna pasta za depilaciju je jedna od najboljih metoda za prirodno uklanjanje dlačica.Šećernu pastu možete napraviti i sami sa ili bez limuna a možete je kupiti u prodavnicama kozmetike kao što je Lili ili bolje snabdevenim apotekama.Najpopularnija je Cleopatra šećerna pasta.Uklanjanje dlačica ovom metodom moguće je i u salonima ali ako želite da skinete dlačica samo sa ruku, nogu ili nausnica sve možete bez problema izvesti i kod kuće.

Kad prodje zimapotrebno je malo više doterivanja pre izlaska iz kuće. Međutim, ježite se od same pomisli na topao vosak, a korišćenje brijača iritira kožu. Ne brinite, postoji još načina da se izdepilirate. Jeste li čuli za šećernu pastu? Mada je beli šećer sve manje omiljen, šećerna pasta za depilaciju je korišćena još u drevnom egiptu zbog toga se ova metoda za uklanjanje neželjenih dlačica naziva i egipatska depilacija.Upotreba šećerne paste za depilaciju je jednostavna kada naneste šećernu pastu na kožu, a zatim je uklonite, istovremeno uklanjate i sve dlačice. Da vidimo kako sve to funkcioniše i kako napraviti šećernu pastu za depilaciju.

secerna pasta za depilaciju

Kako se pravi šećerna pasta za depilaciju ?

Šećerna pasta za depilaciju se pravi od šećera, meda, vode i limunovog soka (ili esencijalnog ulja limuna). Depilacija šećernom pastom je bolja  zato što, za razliku od klasičnog voska, ne dolazi do „vučenja“ kože, što izaziva dosta neprijatnosti. Dlačice se uklanjaju tako što se šećer lepi za njih, a ne za kožu. Da bi depilacija šećernom pastom uspela, dlačice moraju biti dugačke oko sedam milimetara – to je najbolja dužina za uklanjanje dlačica ovom pastom.

kako napraviti secernu pastu za depilaciju

Ako imate osetljivu kožu, egipatska depilacija je idealna za vas. Šećer deluje i kao piling, tako da kožu ostavlja glatkom i nežnom. Obično je potrebno nekoliko puta naneti šećernu pastu za potpuno uklanjanje dlačica, ali ovo je odličan način da istovremeno i uklonite dlačice i negujete svoju kožu.

Pored svega navedenog, depilacija šećernom pastom znači da nećete koristiti proizvode za depilaciju na bazi petroleja, koji se obično koriste kad su u pitanju komercijalne kreme. Iskustva pokazuju da egipatska depilacija ima efekat između šest i osam nedelja, a nove dlačice postaju mekše i lakše za uklanjanje.

Povezano>>>  Depilacija kod kuće voskom, brašnom, koncem

Najbolje bi bilo da sami isprobate i prosudite. Pre nego što počnete depilaciju, namažite manji deo kože ovom pastom i sačekajte par sati da vidite hoće li se javiti neka reakcija. Ako se pojave simptomi alergijske reakcije, nemojte koristiti šećernu pastu za prirodno skidanje dlačica. Pošto su ovi sastojci prirodni i čisti, verovatno će vam se dopasti ovaj tretman.

Kako napraviti šećernu pastu za depilaciju?

U manju šerpu sipajte vodu i sok od jednog limuna i polako ih zagrejte. Mada šećernu pastu možete napraviti i bez limunovog soka, većina žena koja je isprobala recept savetuje da ipak korisite limunov sok. Svež sok od limuna je odličan sastojak, jer uništava bakterije koje bi mogle da izazovu osip na koži, a i dubinski hrani kožu jer je bogat vitaminom C. Limunov sok je i prirodni piling. Uklanja mrtve ćelije kože i tako pomaže u čišćenju pora.

Kada se tečnost zagreje, dodajte malo meda i par kašika šećera i sve dobro izmešajte. Koristite samo domaći med kako biste sprečili osipe izazvane bakterija. Med pomaže i u umirivanju kože, tako da je manja verovatnoća da će se pojaviti osip. Pošto prirodan med sadrži mnogo antioksidanasa, pomaže da se koža brzo smiri i daje joj mladalački sjaj. Šećer hrani i hidrira kožu i deluje kao blagi piling.

Nastavite da mešate sve na tihoj vatri, da ne zagori. Sačekajte da tečnost počne da ključa i postane zlatne boje. Kada je šećerna pasta sasvim sjedinjena, skinite šerpu sa ringle i prespite pastu u vatrostalnu činiju ili posudu od nerđajućeg čelika.

Koliko šećerne paste vam je potrebno zavisi od toga da li je koristite za depilaciju nogu ili celog tela. Sastojke stavite odokativno. Ako vam nakon depilacije ostane šećerna pasta, možete je držati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru nekoliko nedelja. Po potrebi je samo zagrejte i upotrebite.

Saznajte više>>> Jednostavna depilacija kod kuće hladnim i toplim voskom, šećernom pastom…

Depilacija šećernom pastom postupak

Dok se šećerna pasta hladi, istuširajte se i dobro osušite mesta koja ćete depilirati. Uzmite drveni štapić i njime namažite tanak, ravnomeran sloj paste na manji deo kože. Nanosite pastu u pravcu rasta dlake. Zatim uzmite parče pamučne tkanine (možete kupiti i trake u parfimerijama) i pritisnite je na pastu. Sačekajte nekoliko minuta, a zatim brzo povucite traku u pravcu suprotnom od pravca rasta dlake. Ponovite postupak ako je potrebno.

Mere opreza

Šećerna pasta je najbolja za depilaciju mesta sa slabijim dlačicama – nogu, leđa i grudi. Nije preporučljivo koristiti šećernu pastu za depilaciju bikini zone i ispod pazuha. Ne zaboravite da prvo testirate svoju reakciju na šećernu pastu pre nego što se odlučite za depilaciju ovih mesta. Šećernu pastu možete koristiti i za depilaciju nausnica. Ako niste sigurni da li će vam koža biti previše osetljiva na ovakav tretman, posavetujte se sa kozmetičarem.

Nakon depilacije – iskustva

Kada završite, dobro operite delove koje ste depilirali toplom vodom. Najbolje je da nakon toga namažete kožu kokosovim uljem. Izbegavajte depilaciju drugim sredstvima, vruću vodu i odlazak u saunu još nekoliko dana kako bi se koža potpuno oporavila. Sada ste spremni za leto! Šećerna pasta za depilaciju je po mnogima najbolja i kad je jednom isprobate verovatno ćete je stalno koristiti.