Šesta bahova cvetna esencija Cherry Plum

Šestu esenciju je dr Bah otkrio kada je imao bolove zbog upale sinusa, koji su bili toliko jaki da su ga dovodili do ludila. Cherry Plum (prunus cerasifera) ili ardelija (turska trešnja) spada u drveće koje u prvim prolećnim danima pokaže svoje snežno bele cvetove u punom sjaju.

DrBah je u smeni dva godišnja doba, zime i proleća, u buđenju novog života, u ovoj biljci video pozitivno stanje duše koja teži miru i samokontrolu.Cvetovi se beru od februara do aprila, a za pripremu esencije se koristi metoda kuvanja. Negativno stanje svrstava ovu esenciju u prvu grupu strahova i strepnji. Ključne reči su agresija i destruktivnost, strah od gubitka kontrole.

Kome je namenjena šesta bahova esncija Cherry Plum

Esencija Cherrv Plum je za ljude koji ne mogu da nadvladaju emocije i zbog toga se plaše sopstvenih osećanja. U njima vlada tolika napetost da se mogu uporediti sa vulkanom, koji samo čeka pogodan trenutak pa da proradi. S jedne strane, oni bi želeli da u potpunosti drže svoja osećanja pod kontrolom, a sa druge strane im nedostaje sposobnost ovladavanja sopstvenim mislima i delima. U suštini, ne postoji pravi Cherrv Plum tip ličnosti, jer takva osoba jednostavno ne bi bila sposobna za život. Ova esencija je indikovana kada čovek nije u stanju da, u nekom kraćem vremenskom periodu, samostalno razreši svoje konflikte ih je u nedoumici u vezi sa njima. Međutim, ova osoba se ne povlači u tišinu zbog toga, već postaje agresivna prema sebi i okolini.
Jednostavan primer za to je čovek koji sedi u svojoj kancelariji i samo čeka da se neko pojavi na njegovim vratima da bi “osuo paljbu” po njemu! U pitanju mogu biti i deca, koja su inače lepo vaspitana i lepo se ponašaju, a onda iznenada počinju da šutiraju svoju braću, sestre, ili školske drugove. Malo kasnije im je žao zbog toga, možda se čak i izvinjavaju zbog svog postupka. Primena ove esencije vrlo brzo dovodi do poboljšanja i osoba postaje u stanju da svoje konflikte razreši na jedan razuman način.

U ekstremnom slučaju, neka osoba se može naći u situaciji da nije u stanju da pronađe rešenje za svoje unutrašnje konflikte, i tada joj je svega preko glave. Počinje da se ponaša agresivno i prema partneru i prema sebi, razmišlja o tome kako polako gubi razum i kako će poludeti i počinje da razmišlja čak i o samoubistvu. Kada prepoznamo takvu situaciju, onda ovakvog čoveka ne smemo prepustiti njegovoj sudbini, jer postoji mogućnost da će samoubistvo i počiniti.

Kao prva pomoć može poslužiti nekoliko kapi šeste bahove esencije koja se sipa u toplu kupku i dug prijateljski razgovor. Nakon toga će ova osoba biti spremnija da prihvati pomoć specijaliste.

Šesta bahova esencija Cherry Plum se primenjuje kod…

straha od nervnog sloma
svih napetosti koje su izazvane potisnutim osećanjima
napetosti mišića koja je posledica prethodnog
nekontrolisanih izliva emocija
straha od duševnih oboljenja
škrgutanja zubima i griženja noktiju
opsednutosti, fiksnih manija i prisilnih ideja
prinudne potrebe zagovorom
napada besa
napada besa kod dece, koja se bacaju na pod i koju je teško umiriti
neurodermitisa
jakih bolova koji dovode do ludila
mokrenjau krevet
za dete sa visokom temperaturom

Esencija Cherry Plum-a pomaže u razumevanju onih emocija koje osobu plaše jer izmiču njenoj kontroli; podstiče i utiče na sposobnost ovladavanja agresijom i besom. Osoba postaje svesna uzroka svojih naglih izliva besa i česte promene raspoloženja, i tako dobi-ja snagu da pronađe svoj unutrašnji mir i ravnotežu.

DR BAH O ŠESTOJ ESENCIJI
“Kod trepnje zbog mentalne prenapregnutosti; kod straha da će izgubiti razum i počiniti užasne ili one stvari kojih se plaši, koje ne želi da uradi i za koje zna da su pogrešne, iako mu se pojavljuju ideje i impulsi da takva dela počini.”