prirodno i zdravo_Medicinske kreme za sunčanje

Sigurnost na Suncu: Praktični saveti i preporuke

Leto je doba godine kada se svi radujemo plavom nebu, toplom vremenu i jarkom suncu. Sunčevi zraci nas obasjavaju, donoseći toplinu, svetlost i optimizam. Međutim, dok uživamo u letnjim danima, često zaboravljamo na potencijalne rizike koje sunce može doneti našem zdravlju. Za mnoge je sunčanje sinonim za lepo vreme, ali izlaganje kože suncu podrazumeva i određeni nivo odgovornosti. Izlaganje sunčevim zracima bez adekvatne zaštite može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući opekotine, prerano starenje kože, pa čak i određene vrste raka kože.

Da biste maksimalno iskoristili blagodeti sunca, a minimizirali moguće rizike, važno je da se pravilno pripremite za letnje mesece i usvojite nekoliko ključnih navika. Bezbednost na suncu ne podrazumeva samo upotrebu zaštitne kreme, već i razumno izlaganje suncu, adekvatnu hidrataciju, zaštitu očiju i pravilnu ishranu.

Medicinske kreme za sunčanje: Kako izabrati pravu?

Kada je u pitanju bezbednost od sunca, medicinske kreme za sunčanje su jedno od najvažnijih sredstava za zaštitu naše kože. Odabirom prave kreme za zaštitu od sunca i njenom pravilnom upotrebom može se značajno smanjiti rizik od opekotina i drugih oštećenja kože od sunca.

Kako odabrati kremu? Kada birate kremu za sunčanje, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora.

  • Nivo zaštite odnosno njen zaštitni faktor (SPF – faktor zaštite od sunca), je prvo na šta treba da obratite pažnju kada birate kremu za sunčanje. Kreme sa SPF 30 blokiraju oko 97% UVB zraka, dok kreme sa SPF 50 blokiraju oko 98%. Međutim, nijedna krema ne može blokirati 100% UV zraka.
  • Zaštita širokog spektra. Pored SPF-a, važno je da krema pruža zaštitu „širokog spektra“, što znači da štiti kožu od obe vrste UV zraka – UVA i UVB. Dok UVB zraci izazivaju opekotine od sunca, UVA zraci mogu doprineti prevremenom starenju kože i povećati rizik od nekih vrsta raka kož
  • Otpornost na vodu. Ako planirate da plivate ili da se znojite, preporučuje se da izaberete vodootpornu kremu. Međutim, čak i vodootporne kreme moraju se ponovo naneti nakon što izađete iz vode ili se obilno znojite.

Važno je zapamtiti da postoje različiti tipovi krema koje pružaju zaštitu od sunčevih zraka, zbog čega se upravo i preporučuje upotreba medicinske kreme za sunčanje. To je vrsta kreme koja je posebno formulirana i testirana kako bi pružila visoku zaštitu od sunčevih zraka i zadovoljila određene medicinske standarde.

Kako se pravilno sunčati: Prevencija opekotina od sunca

Uživanje na suncu može biti divno iskustvo, ali samo ako se radi odgovorno. Bilo da ste na plaži, u planinama ili samo u svom dvorištu, važno je da smanjite rizik od opekotina od sunca i drugih oštećenja kože. Preporuke stručnjaka su da izbegavate najjače sunce. Sunčevi zraci su najjači između 10 i 16 časova. Ako je moguće, izbegavajte direktnu sunčevu svetlost tokom ovog perioda. Oni predlažu da koristite zaštitnu opremu. Pored kreme za sunčanje, koristite i drugu zaštitnu opremu kao što su šeširi sa širokim obodom, naočare za sunce sa 100% UV zaštitom i odeća koja pokriva veći deo kože. Postepeno izlaganje sunce se preporučuje u slučajevima kada vaša koža nije već prilagođena. Počnite sa kraćim periodima i postepeno povećavajte vreme koje provodite na suncu.

Ono što je bitno da znate pre izlaganja je da naučite da prepoznate opekotine od sunca. Ako vaša koža postane crvena, nežna, natečena ili počne da se ljušti, verovatno imate opekotine od sunca. U tom slučaju, odmah se sklonite od sunca, nanesite hladne obloge na zahvaćena mesta i po potrebi se obratite lekaru.

Važnost hidratacije tokom letnjih dana

Morate shvatiti važnost hidratacije tokom letnjih dana, ona je ključna za održavanje našeg zdravlja, posebno tokom vrelih letnjih meseci kada naše telo gubi više tečnosti znojenjem. Uglavnom se preporučuje da pijete 2 do 3 litre vode dnevno, ali ova količina može da varira u zavisnosti od fizičke aktivnosti, zdravstvenog stanja i spoljašnje temperature. Obratite pažnju na znake dehidracije, oni uključuju suva usta, umor, glavobolju, slabost, konfuziju i tamnu mokraću. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da odmah povećate unos tečnosti.

Mnogi farmaceuti  predlažu da jedete hranu bogatu vodom. Ovo uključuje voće i povrće kao što su krastavci, lubenice, breskve, jagode, pomorandže i paradajz. Na ovaj način će vaš organizam da unese dovoljne količine zdravih namirnica a pri tome će se ostati i dovoljno hidriran. Svakako se pridržavajte saveta profesionalaca a jedni od njih su svakako zaposleni u apotekama Markfarm sa kojima uvek možete prodiskutovati o svim nedoumicama, dobiti savete i odgovore na pitanja.

Sećanje na ove savete i njihovo praktikovanje mogu vam pomoći da ostanete zdravi i bezbedni tokom letnjih meseci, omogućavajući vam da u potpunosti uživate u svim radostima koje leto donosi.