sok od aronije kako se pije

Sirup i sok od aronije – prirodni lekovi

Aronija, ili crna borovnica, smatra se najzdraviji bobičastim voćem. Upotrebljavali su je Severnoamerički Indijanci mlevenu kao dodatak mesu I drugim jelima, sirovu za lečenje somačnih tegoba, a čaj od aronije za vidanje rana. Zbog svojih lekovitih svojstava I činjenicom da nema prirodne neprijatelje, smatra se biljkom budućnosti.Sok od aronije je sve popularniji bez obzira na prilično visoku cenu.

Aronija sadrži veliku količinu antioksidanasa, čak veću od brusnice, te je odlična preventive protiv malignih bolesti. Obiluje vitaminima C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo retkim vitaminom P, kao i kalcijumom, kalijumom, molibdenom, manganom, fosforom i jodom. Takođe, aronija sadrži i velike količine specifičnog voćnog šećera sorbitola.

aronija sok

Aronija moe biti i hrana i lek. Najčešće se upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok. Biljka lepo izgleda u proleće kada cveta, kao i tokom leta sa plodovima. Otporna je na visoke temperature, a veoma se lako uzgaja, jer nije potrebno prskati je. Zbog ovoga se smatra 100 odsto ekološkom biljkom. Izgledom podseća na borovnicu, mada je malo oporijeg ukusa, ali je od nje gotovo tri puta zdravija.Na najbolji način ćete iskoristiti njena lekovita svojstva ako pijete sok od aronije.

Lekovitost aronije

Brojna su lekovita svojstva aronije. Povoljno utiče na cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava migrene i glavobolje, snižava krvni pritisak, pogodna je za lečenje dijareje, utiče na povoljan rad digestivnog trakta, popravlja imunitet i sprečava razvoj bakterija i virusa u organizmu.Slična lekovita svojstva ima i sok od aronije.

Aroniju je dobro koristiti i kod problema sa žuči ili jetrom, jer vrlo blagotvorno utiče na rad ovih organa i pročišćava ih. Sa druge strane, ima povoljan uticaj na lučenje hormona štitne žlezde, ko i u lečenju dijabetesa.

Ipak, najznačajnije svojstvo aronije primećeno je u tretiranju malignih oboljenja. U 100 g aronije ima oko 16 000 ORAC jedinica (jedinica za merenje vrednosti antioksidanasa u namirnicama), a preporučen dnevni unos je do 5000 ovih jedinica za zaštitu tkiva i plazme. To znači da 3 puta veća količina antioksidanasa ne samo da preventivno deluju na nastanak raka, već i pomaže u lečenju tako što ćelije raka ubija.

Blagotorna je i za kožu: usporava starenje, sprečava nastanak bora, štiti od UV zračenja i podstiče zarastanje rana. Primećeno je i da povoljno utiče na mišićnu degenerativnost očiju koja dovodi do slepila, kao i da pomaže kod Alchajmerove bolesti.

Kako se pravi sok od aronije

Važno je napomenuti da se lekovita svojstva aronije neće izgubiti ukoliko pravite sok ili sirup. Naprotiv, zadržaće sva svoja blagotvorna svojstva i antioksidase. Možete ga pronaći gotovog u prodavnicama, s tim što ćete za njega morati da izdvojite veću količinu novca.

Sok se može napraviti tako što smrznute bobice stavite u šejk sa vodom i mućkate sve dok bobice ne puste svoj sok. Pravi matični sok od aronije možete dobiti mlevenjem bobica u blenderu sa odgovarajućom količinom vode. Po želji se može dodati limun ili šećer.

Sirup od aronije

Sirup od aronije se može napraviti i u kućnim uslovima, a recept je vrlo jednostavan.  Kuvati vodu i šećer do ključanja, a zatim dodati sveže ili zamrznute bobice aronije. Ponovo sačekati da voda proključa, a u međuvremenu varjačom stiskajte bobice da popucaju i puste sok. Kada proključa, skloiti sa vatre i sačekati da se potpuno ohladi, pa procediti. Potrebno je ponavljati nekoliko puta postupak kako bi se sok potpuno ocedio, a nakon toga sok kuvati još desetak minuta. Kada se gotov sirup skloni sa vatre, dodati sok od jednog limuna i sve lepo izmešati. Bobice koje su ostale nakon ceđenja soka, ne treba bacati, već se od njih može napraviti džem od aronije. Od sveže aronije se još mogu praviti i ukusni kompoti.

Od oko 2 kilograma aronije i kilograma šećera, može se dobiti od 1, 75 l do 2 l sirupa. Pije se tako što se rastvara u vodi, a može se i zamrzavati, jer dobro podnosi niske temperature. Sok se čuva na tamnom i hladnom mestu.

Kako se pije sok od aronije

S obzirom da je preporučena količina svežih bobica dnevno oko 300 g, ne treba mnogo piti ni sok od aronije. Najbolje bi bilo da se pije dnevno do 3 rakijske čaše. Zdravim osoba se preporučuje jedna čašica ujutru na prazan želudac, a osobama sklonim prehladama pre svakog obroka, najbolje pola sata pre svakog.

Aronija sadrži oksalnu kiselinu, te se može procesom kristalizacije pretvoriti u oksalate u urinarnom traktu kod nekih osoba. Zbog toga osobe koje imaju istoriju stvaraja oksalata u urinu ne bi trebalo da konzimiraju aroniju i sok od aronije u većim količinama. Oksalna kiselina, takođe, ometa apsorbciju minerala poput magnezijuma i kalcijuma.

Takođe, mišljenja su podeljena oko toga da li sok od aronije, sirup ili čaj treba da se pije u trudnoći. Neki naučnici smatraju da je bezbedno koristiti proizvode aronije u trudnoći, dok drugi smatraju da je treba izbegavati.

Sok od aronije se može bezbedno davati deci tek od prve godine uz konsultaciju lekara. Dobra je za jačanje imuniteta kod dece, štiti organizam i ublažava prehladu. Sok ili sirup od aronije može biti odličan lek protiv anemije kod dece, jer ima blagotvorno dejstvo na cirulaciju i čitav kardiovaskularni sistem.

Saznajte više>>> Aronija kao lek – upotreba i konzumiranje svežih i sušenih bobica

Čaj od aronije

Čaj od aronije je , takođe, veoma zdrav. Sadrži visok nivo vitamina, minerala i antioksidanasa. Može se piti i kao rashlađe, a specifične je ljubičaste boje.

Povezano>>> Kako se koristi prirodni lek za anemiju od aronije

Čaj od aronije bio je vrlo rado korišćen i na engleskom dvoru, a zatim se njegova primena raširila na čitav svet. Za njegovo pravljenje potrebni su vam sveži listovi aronije koje treba prosušiti na promaji, a kada su sasvim suvi sitno iseckati i čuvati u papirnoj kesi ili kutiji. Priprema se tako što se jedna supena kašika prelije sa oko 2 dl ključale vode i ostavi da se odstoji 15 do 20 minuta. Čaj se može zasladiti medom ili šećerom, po želji, a najbolje je piti ga najviše 3 puta u toku dana.

Na isti način može se pripremiti i čaj od osušenih bobica aronije.

Čaj vrši detoksikaciju organizma. Takođe, smanjuje nivo glukoze u krvi, što je naročito bitno u lečenju dijabetesa. Ukoliko ste na dijeti ili posebnom načinu ishrane, čaj od aronije je odličan izbor! Sadrži male količine kalorija i masti i ima balansirajući efekat na vašu telesnu težinu. U isto vreme, sprečava nagomilavanje masti, pogotovo u predelu stomaka.
Jovana Branković