kupatilo-staza-lavabo-kada

Skriveni mikrobi: 8 grešaka u higijeni kupatila i kako da ih izbegnete

Svi želimo da naši domovi budu uvek čisti, a higijena svih prostorija na najvišem nivou. Međutim, neretko pravimo nehigijenske greške u kupatilu, a da toga nismo ni svesni. Većina nas verovatno ima navike koje nisu baš tako zdrave i korisne, a uz to dovode do zadržavanja bakterija i klica.

Čisto kupatilo bez mikroba je neophodno za održavanje zdravog načina života. Ne samo da nam pomaže da se oslobodimo bilo kakvih bolesti, već može učiniti da se osećamo opuštenije i udobnije kada koristimo kupatilo. Higijensko kupatilo je takođe korisno za one koji imaju alergije ili astmu, jer je buđ odgovorna za širok spektar alergijskih reakcija. Iz ovih razloga, veoma je bitno smanjiti našu izloženost mikrobima, tako što ćemo održavati sve čistim.

Koje su to česte higijenske greške koje pravimo i kako da ih izbegnemo pročitajte u sledećim redovima. Prateći jednostavne korake povećavate šanse da ostanete zdravi i bezbedni od bolesti koje izazivaju gadne klice u prljavom kupatilu.

#1 Hodate bosi po podu kupatila

Iako se može činiti banalnim, hodanje bosim stopalima po pločicama kupatila je zapravo velika greška. Postarajte se da vaša stopala uvek budu pokrivena. Par japanki može vam pomoći da izbegnete gljivične infekcije noktiju, atletsko stopalo, bradavice i stafilokokne infekcije. Naravno, najbolje je da pored ribanja pločica postavite i odgovarajuće podloge.

Nekada su adekvatne staze za kupatilo i akcija redovnog čišćenja dovoljne da sačuvate svoje zdravlje. Jedno od praktičnijih rešenja su prostirke sa gumenom podlogom. Kupovina ovakve staze za kupatilo se uvek isplati, zbog toga što sprečavaju klizanje, mogu da vas zaštite od prljavštine, ali i eventualnih prehlada zbog hodanja po hladnim pločicama. Prema tome, potražite set prostirki u dimenzijama i dezenu koji se uklapaju u vaš kupatilski enterijer i tako osigurajte higijensko i ujedno lepo okruženje.

#2 Držite četkicu za zube previše blizu toaleta

Trebalo bi da imate za cilj da svoju četkicu za zube odložite najmanje na metar od toaleta. Većina ljudi pravi i tu grešku što drži čašu sa četkicama na lavabou, gde su izložene prskanju vode i prljave sapunice.

Razmislite o postavljanju držača za četkice za zube na zid, tako će biti na vazduhu, a ipak zaštićene. Bez obzira na sve, obavezno zatvorite poklopac toaleta pre svakog puštanja vode. Ispiranje toaleta sa zatvorenim poklopcem je važna praksa koju ne treba zanemariti. Pomaže u smanjenju rizika od širenja klica i bakterija u vazduhu, što dovodi do različitih bolesti, poput gripa i drugih respiratornih infekcija. Kada osoba pusti vodu u toaletu bez zatvaranja poklopca, kontaminirane čestice u vodi mogu se raspršiti u vazduh i sleteti na površine, gde zagađuju sve sa čim dođu u kontakt. Ovo povećava šansu za prenošenje bakterija, što negativno utiče na vašu porodicu ili bilo koga drugog ko koristi vaše kupatilo.

peškiri-četke

#3 Predugo koristite isti peškir

Ako ste se pitali koliko često bi trebalo da menjate peškire, odgovor je na svakih tri do pet upotreba. Ovo se naročito odnosi na peškire koje ostavljate da se suše okačeni na vlažnom i tamnom mestu kao što je kupatilo. Stvar je u tome da peškiri mogu da sadrže mnoštvo bakterija, gljivica, urinarnog i analnog sekreta, zajedno sa mrtvim ćelijama kože, koji se vremenom razmnožavaju. Prema tome, redovno menjajte peškire i imajte poseban peškir za ruke, za lice i celo telo. Podrazumeva se da svaki član domaćinstva koristi svoj kupaći peškir, a ako imate malu decu, odvojite i njihove peškiriće na dostupno i dovoljno nisko mesto tako da mogu da ih dohvate.

lufa-kupatilo

#4 Koristite isti sunđer za kupanje mesecima

Ako koristite sunđere za tuširanje, tzv. lufe trebalo bi da znate da mogu biti nepresušni izvor klica. U slučaju da koristite prirodnu lufu napravljenu od istoimene biljke, obavezno je zamenite nakon tri nedelje korišćenja. U međuvremenu, poželjno je da je dezinfikujete jednom sedmično, i to razblaženim rastvorom izbeljivača.

Ako koristite plastične lufe, onda bi trebalo da ih menjate jednom u dva meseca. Takođe, izbegavajte da ih čuvate pod tušem, jer je vlažno okruženje idealno za razmožavanje bakterija.

#5 Ne perete ruke dovoljno dugo

Ukoliko perete ruke kreće od 20 sekundi, znajte da to ne radite kako treba. Pravilno pranje ruku mora da traje najmanje pola minuta, a poželjno je duže. Počnite tako što ćete ih navlažiti toplom ili hladnom vodom pre nanošenja sapuna. Zatim pravite penu najmanje 20 sekundi, trljajući dlanove i šake, između prstiju i ispod noktiju. Na kraju, dobro isperite.

#6 Čišćenje pomoću agresivnih hemikalija

Neke hemikalije u proizvodima za čišćenje su povezane sa bolestima kao što su astma, alergije, pa čak i kancer. Premda sredstva za čišćenje i dezinfekciju pomažu, savetuje se oprez prilikom korišćenja. Ukoliko možete, uvek birajte prirodne i zdravije varijante i obavezno pročitajte uputstvo kada upotrebljavate jake hemikalije.

Jednostavno uklanjanje prljavštine i čestica nije isto što i dezinfekcija da bi se ubili virusi i bakterije. Pošto oribate pločice, lavabo, kadu ili tuš kabinu, te toalet, obavezno iskoristite neko sredstvo za dezinfekciju poput asepsola, alkohola ili hidrogen peroksida.

#7 Čistite uši štapićima

Uši proizvode ušnu mast iz više razloga: da drže prašinu i prljavštinu dalje od bubne opne, da pruže antibakterijsku zaštitu i još mnogo toga. Dok žvaćemo ili govorimo, naša vilica pomaže da se ušna mast, odnosno cerumen pomeri od unutrašnjeg uha ka spolja. Međutim, korišćenje štapića preokreće taj proces, gurajući mast dalje u uho gde se može zaglaviti. Umesto da koristite štapiće za uši i tako rizikujete gubitak sluha, bol i infekciju, verujte svojim ušima i pustite ih da se čiste prirodno.

#8 Nedovoljno dugo perete zube i/ili ne koristite konac

Prema preporuci stomatologa, korišćenje zubnog konca jednom dnevno je jedna od glavnih strategija za očuvanje oralnog zdravlja. Uz pomoć konca rešićete se bakterija koje izazivaju karijes tamo gde vlakna četkice za zube ne mogu da dosegnu.

Ako ste previše umorni da biste na kraju dana čistili zube koncem, pokušajte ujutro ili posle ručka. Nastavite četkanjem najmanje dva puta dnevno, po 2 minuta. Postavite četkicu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni i obavezno operite žvakaće površine zuba, kao i spoljašnje i unutrašnje površine. Takođe, zamenite četkicu jednom u 3 meseca.

Imajući na umu ove savete dok čistite kupatilo i brinete o svom telu, veće su šanse da izbegnete mikrobe. U slučaju da imate nekih nedoumica oko higijenskih praksi, uvek možete potražiti savet svog lekara na sledećem preventivnom pregledu. Setite se, čistoća je pola zdravlja, a „druga polovina“ staje u poslovicu: „Bolje sprečiti nego lečiti“.