Slonovo stopalo (Nolina) uzgoj, nega i održavanje, presađivanje

Slonovo stopalo biljka         

Slonovo stopalo (Beaucarnea recurvata ili Nolina recurvata) je saksijsko cveće karakterističnog izgleda. Odlikuje se debelim, sukulentnim, braon stablom u svojoj osnovi, koje čuva vodu. Otuda i naziv ove biljke ”slonovo stopalo”, jer je stablo prošireno u osnovi.

Dugo, usko kovrdžavo, tamno-zeleno lišće ”teče” se iz baze ove biljke slično kao i voda u fontani. Godinama kasnije, slonova noga postaje značajno viša i ima izgled koji više podseća na minijaturnu vrbu. Nolina biljka se opisuje kao elegantna i lepa.

Slonovo stopalo biljka izvorno potiče iz suvih regiona Meksika, a mogućnost da zadržava vodu u stablu je jasna adaptacija na sušne uslove. Iako je Nolina u stanju da preživi sa malo vode i malo nege uopšte, zapravo je najbolje da se zaliva često. Kako ova biljka raste veoma sporo, u svakom slučaju je bolje da se adekvatno tretira.

slonovo stopalo biljka

Brzina rasta

Kao što smo rekli, ova biljka veoma sporo raste ili ne raste uopšte ako je nivo osvetljenosti loš ili ako nikada ne zalivate biljku. U suprotnom očekujte usporen rast.

Visina

Većina biljaka slonovo stopalo u kući nikada neće dostići prirodnu visinu, ali u njihovom prirodnom staništu ona skoro da ”dodiruje” nebo sa neverovatnih 4,5 metara visine.

nolina uzgoj

Cveće

Nolina biljka ima cveće! Međutim, cveće se vrlo retko pojavljuje u zatvorenom prostoru, pa čak i ako ga dobijete, ono je neupadljivo.

Nega i održavanje    

Svetlost

Slonovo stopalo sporo raste većinu vremena, a iako će biljka uspevati i u nešto zasenčenom mestu, ipak joj treba jako svetlo za uspešan rast. Obezbedite joj sunčevu svetlost i videćete njeno novo, bujno lišće. Više svetlosti – više listova će izrasti.

Zalivanje

Na dnu ove biljke je vrlo gusta, otekla stabljika koja ima drvenasti izgled. Ovo je zapravo organ za skladištenje vode, koja je u stanju da održava biljku za vreme suše. Trebalo bi da imate za cilj da zalivate slonovo stopalo najmanje nekoliko puta mesečno (jednom nedeljno tokom leta ako je moguće) i kada to uradite, proverite da li ste je temeljno zalili. Rezerve vode će održati biljku ako s vremena na vreme zaboravite da je zalijete, ali ne činite to često jer ćete onda dobiti biljku koja preživljava, a ne napreduje.

Vlažnost

Rubovi listova i vrhovi biljke će biti smeđe boje ako je vlažnost vazduha veoma niska, ali u suprotnom vlažnost nije previše važna.

slonovo stopalo gajenje

Prihrana

Blago prihranite biljku jednom na svakih nekoliko nedelja u proleće i leto. Đubrivo opšte namene će biti u redu.

Temperatura

Kada je reč o zahtevima za temperaturom, za razliku od većine kućnih biljaka, slonova noga je blizu toga da bude izdržljiva i da će prihvatiti temperature koje su gotovo ispod nule. Gledajte da temperatura kojoj je izlažete ne bude niža od 7 ° C, a iako će više temperature biti prihvaćene, pokušajte da postignete 21 ° C kako biste joj obezbedili dobre uslove za rast.

Presađivanje

Ako biljka dobro raste, mogli biste da je presadite jednom godišnje. Ako uslovi nisu tako dobri ili želite da ograničite veličinu biljke, samo je ponovo stavite u saksiju na svake 2 ili 3 godine. Nikakva posebna zemlja ili saveti nisu potrebni, osim što biste možda želeli da saksija bude veća, čisto zbog toga da se lišće ne vuče po zemlji.

Da bi se podstakao rast slonovog stopala, povremeno je potrebno otkinuti spoljašnje listove,  i to tako što se zavrnu za oko 250 stepeni i povuku nadole.

Nolina razmnozavanje

Nolina se može razmnožavati uz pomoć semena. Ova biljka se vrlo teško razmnožava izdancima, jer otkidanjem njenih izdanaka često dolazi do propadanja i gljivičnih oboljenja, kako matične biljke, tako i mladice.

Slonova noga i Feng shui

slonova noga i feng shui

Svaka biljka ima svoje mesto u prirodi, a tako i u našoj kući – bitno je samo prepoznati kojoj vrsti energije pripada.

Energija vode se opisuje kao energija pada. Ova energija je nestabilna, fleksibilna i dinamična – zato se i takve biljke odlikuju izgledom fontane. Listovi i cvetovi takvih biljaka padaju prema zemlji. Jedna od takvih kućnih biljaka jeste i slonova noga.

Energija vode pripada severnoj strani, pa zato biljke elementa vode najbolje uspevaju na severnoj, zapadnoj i severo-zapadnoj strani (jer element metala koji hrani vodu uspeva na zapadnoj strani), ali ne uspevaju na južnoj strani (južna strana je karakteristična za element vatre, a znamo da su vatra i voda u sukobu).