Sobne palme (kućna palma) uzgoj, održavanje, vrste

Sobne palme su prelepo dekorativno bilje koje predstavlja nezamenljiv ukras u vašem domu, kancelariji ili poslovnom prostoru. Ove biljke pružaju dašak tropske sredine i egzotike u bilo kojem prostoru u kojem se nađu. Saznajte kako da ih pravilno uzgajate i negujete.

Sobne palme vrste

Kada su u pitanju sobne palme, vrste koje se kod nas najviše uzgajaju su sledeće:

Chamaedorea (brdska palma)

Odlikuje se širokim zelenim perastim lišćem. Potiče iz Meksika i lagano raste.

sobne palme uzgoj

Cocos weddelliana (kokos palma)

Veoma je zahtevna, mora se čitave godine držati u sobi, mora se održavati stalna vlaga zemljišta budući da u suprotnom vrhovi listova mogu da požute.

kokos palma

Chamaerops humilis (žumara)

Odlikuje se tvrdim, ukočenim plavkasto-zelenim listovima. Leti se drži napolju i obilno zaliva, a zimi može da prezimi i na 6 C.

sobne palme

Chamaerops humilis

Phoenix roebelenii (datula)

Poreklom iz Manile, smatra se najlepšom vrstom sobnih palmi. Preko zime se mora držati u prostoriji gde je temperatura iznad 10 C. Kod nas je više zastupljena nešto otpornija vrsta Phoenix canariensis (kanarska palma).

kucna palma

Phoenix roebelenii

Treba pomenuti još i sledeće vrste sobnih palmi: kencija ili rajska palma, areka palma, rapis ili damska palma.

Sobne palme uzgoj

Sobno bilje palme uključuje i tropske i suptropske biljke i kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, može doneti egzotični osećaj u vašem domu. Sobne palme koje se gaje u zatvorenom prostoru treba pravilno da se neguju kako bi mogle da napreduju i proizvode velike listove. Kada su u pitanju sobne palme uzgoj podrazumeva da im obezbedite adekvatnu količinu sunčeve svetlosti, đubriva, vode i odgovarajuću temperaturu kako bi se sprečili problemi sa lišćem, kao što su braon listovi.

Sobne palme treba posaditi u duboke saksije. Supstrat u koji se ova biljka sadi treba da bude tresetni, uz dodatak 1/3 finog šljunka i 1/3 baštenske zemlje, dok se čist humus ne preporučuje.

Kućna palma nega i održavanje           

Značaj sobne temperature

Kućne palme zahtevaju tople temperature. Idealna temperatura je između 15 i 21 stepen Celzijusa u toku dana i oko 15 C noću. Izuzetak je kada biljke nisu aktivne što se tiče rasta, preko zime. Zimi ove biljke mogu da izdrže hladnije temperature, od 12 do 15 C . Sobne palme koje se čuvaju u previše hladnim prostorijama pokazuju znake oštećenja usled hladnoće, što uključuje braonkasto-crvene zone na listovima. Da biste sprečili ove zastrašujuće povrede, držite biljke u prostoriji sa temperaturom iznad 7 C i dalje od promaje, kao što je u blizini klima uređaja, prozora i vrata.

Izbegavajte previše direktne sunčeve svetlosti

Kućne palme mogu da pate od previše ili premalo svetlosti. Simptomi prevelike količine direktne sunčeve svetlosti uključuju sivu ili braon boju sprženog lišća i lišće koje se smežura i umire. Većina vrsta sobnih palmi zahteva prirodnu jarku svetlost tokom cele godine, tako da ako postavite palmu u blizini prozora okrenutog prema istoku ili prema jugu, sa filtriranom svetlošću, trebalo bi da imaju dovoljno prirodnog svetla.

Pravilno zalivanje je veoma važno

Pravilno zalivanje je važno za zdravlje sobnih palmi. Ako ova biljka ne dobije dovoljno vode, može da pati od suvog lišća i braon vrhova i margina listova. Sobne palme treba da se održavaju vlažnim, ali ne bi trebalo da dozvolite da se osuše ili da ‘’sede’’ u vodi. Možete dozvoliti da se zemljište osuši malo ispod površine između zalivanja tokom aktivnog rasta i omogućiti da zemlja postane isušena malo dublje između zalivanja preko zime. Kada zalivate biljku, učinite to dok voda ne prođe u podmetač od saksije, i odmah zatim ispraznite podmetač.

Izbegavajte previše đubriva

Previše đubriva može da škodi sobnim palmama i, kao nepravilno zalivanje, može da dovede do braon vrhova i margina lišća. Kada se đubrivo nakupi i dozvolite da se zemlja osuši, to može da izazove opekotine lista. Kućne palme zahtevaju sporo-oslobađajuće ili razređeno tečno đubrivo, ali samo kada biljka aktivno raste. Aktivni period rasta za sobne palme je od kraja zime do početka jeseni. Ako niste sigurni koliko đubriva treba koristiti, najbolje je da ipak manje prihranite biljku umesto da je prihranite previše.

Kada je u pitanju kućna palma nega i održavanje podrazumevaju još i da uklanjate mrtve listove. Takođe je potrebno da u proleće ili svake druge godine odrežete suve i oštećene listove.

Sobne palme bilje se presađuje svake 2 do 3 godine u periodu od marta do juna. Presađivanje u veću saksiju treba obaviti onda kada vidite da je korenje počelo da izbija kroz otvore za drenažu i potiskuje čitavu biljku iz saksije.