Soda bikarbona i limun

Korisna svojstva sode bikarbone i limuna

Neki zovu sok od limuna i soda bikarbonu čudesnim rastvorom. Limun ima veoma jake antimikrobske osobine i veoma je jak u borbi protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija. Takođe je dobar za regulisanje krvnog pritiska i umanjenje stresa. Istraživanje je pokazalo da agrumi mogu biti korisni u sprečavanju raka. Soda bikarbona balansira PH nivo što takođe umanjuje šanse za bolest.

Da biste napravili mešavinu soda bikarbone i limuna sipajte jednu kašiku soda bikarbone u jednu čašu vode zatim tu vodu sipajte u staklenu činiju  u kojoj ćete potom dodati sok isceđen od jednog celog organskog limuna. Ostavite da stoji preko noći. Popijte ujutru pre doručka.

Ovo će očistiti vaš digestivni trakt i izbalansirati vaš PH nivo. Popijte još jednu čašu pre spavanja.

Maska od limuna i soda bikarbone

Citrična kiselina i vitamin C u limunu će ukloniti masti iz kože i dezinfikovati je. Štaviše, limun će zategnuti vašu kožu i odličan je preparat protiv hiperpigmentacije i mrlja na koži.

Pomešajte dve kašike soda bikarbone, dve kašike braon šećera, i četvrtinu šolje soka od limuna.  Stavite na vlažnu i čistu kožu, masirajte kožu, ostavite da stoji 10 minuta i isperite vodom.

Sredstvo protiv bubuljica

Limun ne samo da isušuje bubuljice, već i kiselina u soku od limuna izbeljuje crvenilo koje uzrokuju ožiljci od akni. Ima antibakterijske i izbeljujuće osobine i zateže kožu.

Proces 1 :

Stavite 1 kašičicu svežeg soka od limuna i 1 do 3 kašike soda bikarbone

Pomešajte dobro i stavite na ožiljke od akni

Ostavite od 5-10 minuta da se osuši

Isperite vodom i lepo obrišite kožu

Stavite maslinovo ulje i izmasirajte kožu

Ostavite da stoji par sati

Radite ovo dva puta nedeljno

Proces 2

Ovaj proces leči ne samo ožiljke od akni već i bubuljice i ciste. Takođe je dobar za ljude sa osetljivom kožom.

Pomešajte vodu, svež sok od limuna i soda bikarbonu u činiju da biste dobili pastu.

Stavite ovu pastu na ožiljke od akni.

Ostavite da stoji najmanje 20 minuta dok ne postane tvrda i korava.

Uklonite koravi deo ali nemojte da isperete.

Ako želite da izađete stavite šminku za prikrivanje.

Ponavljajte proces svakog dana.

Limun i soda bikarbona kao sredstvo za izbeljivanje zuba

Da bismo znali kako da izbelimo zube moramo znati zbog čega uopšte požute. Postoji više faktora, genetika, hrana i pića koje konzumiramo i oralna higijena. Zub se sastoji od 4 tkiva gleđi koja je zaštitni sloj za zube, dentin , koji je potpora gleđi i čvrst žuti materijal koji prenosi nerve, pulpa koja je u sredini zuba i sadrži krvne i limfne sudove, i cementum koji pokriva koren zuba.

Sodijum bikarbonat(soda bikarbona) je blago abrazivan, nežno uklanja površinske mrlje što za posledicu ima izbeljivanje zuba.

Takođe je veoma alkalan, tako da ako jedete puno kisele hrane izbalansiraće PH nivo, što je veoma korisno pošto kiselina uništava gleđ.

Smanjiće kiselost soka od limuna koji je prirodni izbeljivač.

Kako izbeliti zube limunom i sodom bikarbonom?

Nekoliko kašičica soda bikarbone

Dovoljno soka od limuna ili vode da bi se formirala pasta

Četkica za zube

Uputstva

Pomešajte soda bikarbonu i sok od limuna da biste napravili pastu. Papirnim ubrusom obrišite zube da biste uklonili pljuvačku sa njih. Stavite pastu na četkicu za zube a zatim je pomoću četkice stavite na zube. Ostavite da stoji 1 minut da kiselina iz soka od limuna ne bi oštetila zube, a zatim isperite. Ako umesto soka od limuna koristite samo vodu ostavite 3 minuta.

Limun i soda bikarbona imaju alkalizujući efekat

Postoji verovanje da kad vaše telo postane acidično postaje sklono bolestima, infekciji i ćelijskoj degradaciji. To takođe može dovesti do premora i slabog sna, što pojačava stres, rizik od povreda i čini ljude razdražljivim. Soda bikarbona i sok od limuna su oboje alkalni što pomaže u održavanju zdravog PH nivoa. Idealan PH nivo je oko 7.35,  1 je maksimalan acidičan nivo a 14 je maksimalan alkalan nivo. Neki primeri acidičnog tela su oštećena i suva kosa i koža, infekcija urinarnog trakta, gorušica. Ali nekad ne možete da osetite posledice visokog acidičnog nivoa što može uticati na to kako vaše telo absorbuje hranljive sastojke  što ometa normalno funkcionisanje tela.

Sok od limuna kao blagi diurektik

Dok god ste hidrirani i pijete dovoljno vode svaki dan(oko 8 čaša vode dnevno) dodavanje soka od limuna može ukloniti toksine.

Limuna i soda bikarbona protiv infekcija urinarnog trakta

Kupanje u rastvoru sodijum bikarbonata će olakšati IUT tako što će neutralisati PH ravnotežu u pogođenoj oblasti. Konzumiranje soka od limuna takođe pomaže pošto će promeniti pH ravnotežu u krvi što će ograničiti životni vek štetnih bakterija.

Infekcije

Limun je veliki izvor vitamina C koji je moćan antioksidant. Vitamin C  održava čelijski integritet i bori se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje i infekciju ćelija.

Produkcija enzima u krvi

Jedna od najvećih koristi limuna je uticaj na jetru. Jetra ima ulogu filtera, što znači da obrađuje hranljive sastojke i uklanja toksine. Izreka kaže ’’Telo vam je zdravo koliko vam je zdrava jetra’’. Limun više od ostale hrane pojačava produkciju enzima u jetri. Pomaže u absorbciji hranljivih sastojaka, uklanjanju štetnih materija i poboljšanju zdravlja.

Soda bikarbona i gorušica

Gorušica uzrokuje veliku nelagodnost. Sodijum bikarbonat je uobičajeni sastojak mnogih antacida ali se može i konzumirati sama po sebi da bi ublažila ili uklonila stomačnu kiselinu. Još pomaže i kod čireva i lošeg varenja. Stavite pola kašičice u pola čaše vode i uzimajte na svaka dva sata da biste neutralisali kiselinu u stomaku, ali ne uzimajte više od 7 puta na dan. Ako imate više od 60 godina uzimajte 3 puta na dan.

Rak

Neka istraživanja pokazuju da se sodijum bikarbonat može koristiti i za lečenje nekih vrsta raka ali to je tek u povoju.

Saveti

Trudnice i žene koje su se nedavno porodile ne bi trebalo da konzumiraju soda bikarbonu.

Ako patite od edema, bolesti jetre i bubrega i visokog pritiska ne konzumirajte više od dve čaše soda bikarbone i soka od limuna, 1 ujutru i 1 uveče.

U početku možete iskusiti grčeve u stomaku i žeđ.

Ako iskusite nadutost stopala, malaksalost, otežano disanje, i mučninu kontaktirajte lekara.

Ne uzimajte nikad prah za pecivo, to je potpuno druga supstanca.

Ako uzimate lekove na recept konsultujte lekara pre korišćenja soda bikarbone.

Ne dajte deci mlađoj od 5 godina.

Pijte mešavinu ujutru pre obroka i uveče 2 sata posle obroka.

Soda bikarbona i limun nisu zamena za zdravu ishranu, vežbanje i dobar san.

Ako patite od hronične bolesti takođe se konsultujte sa lekarom