Žalfija je poznati antiseptik, ona je poznata kao odlično sredstvo za ispiranje usta, desni i smatra se da je odličan borac protiv virusa i infekcija.

Njena lekovita dejstva su poznata već vekovima kada se koristila kao jedini lek za sve tegobe, pogotovu stomačne. Koristila se kao umirujuće sredstvo.

S druge strane, soda bikarbona je u poslednje vreme sve više popularna kao lek, počevši od suzbijanja ćelija raka do lečenja kandide za koju se tvrdi da može izazavati i rak i sterilnost.

Soda bikarbona se danas često koristi i za varenje, nju su čak i naši stari preci koristili što samo dodatno potvrđuje koliko je ona dobar i koristan lek. Ovo sredstvo se preporučuje i za ispiranje usta ali i genitalija pogotovu kada je Kandida prisutna.

Žalfija i soda bikarbona su odlični prirodni lekovi, kada je reč o lekovima iz prirode ovde je trik to što se kod lečenja mora biti uporan i ne treba odmah odustati.

Pogotovu zato što im je efekat dugotrajniji nego kod korišćenja drugih kupovnih lekova.

Pročitajte u narednim redovima kako sve možete žalfiju i sodu bikarbonu da koristite u lekovite svrhe.

BESPLATNA e-knjiga

Prirodni lekovi za Kandidu

e-knjiga-kandida-small
8 prirodnih namirnica + 10 čajeva za eliminaciju Kandide

Žafija za ispiranje usta i desni

Žalfija je odlična za ispiranje usta i desni, jer ima umirujuće dejstvo. Posebno je korisna kada u ustima imate ranice ili afte kao i kada imate problema sa upaljenim desnima. Takođe, čaj od žalfije dosta pomaže kod lošeg zadaha.

Za tegobe u ustima bi trebalo da koristite žalfiju dva do tri puta dnevno, isperite usta i pljunite čaj.

Čaj od žalfije koji će vam služiti za ispiranje se priprema na specifičan način, kada ga skuvate, on treba da odstoji tri minuta kako bi lekoviti sastojci se otpustili. Uzmite jednu kafenu kašičicu žalfije, sušeni list, ne filter kesicu i prelijte je sa 250 ml ključale vode.

Tako ostavite tri minuta da stoji i poklopite čaj dok čekate. Nakon što prođe 3 minuta, procedite čaj, sačekajte da se prohladi a onda isperite usta.

zalfija

Soda bikarbona za ispiranje usta

Soda bikarbona je odlična za lečenje Kandide koja se može javiti na genitalijama ali i u ustima. Kandidijaza se manifestuje belom skramom na jeziku i tada treba pristupiti ispiranju sodom. Rastvorite ravnu kašičicu sode bikarbone u 250 ml mlake vode.

Ovim napitkom, odnosno rastvorom, možete ispirati usta ali isto tako možete ovime natopiti vaticu i time čistiti jezik. Ovo je potrebno da ponavljate do izlečenja, odnosno dok se bela skrama u potpunosti ne izgubi.

Čaj od žalfije za sekret

Kada je reč o korišćenju žalfije za sekret, primenjuje se isti sistem kao za rastvor za ispiranje usta samo što ovde idu dve kašičice na litar vode. Rastvorom se možete ispirati u slučaju kada vam se pojača secret i ukoliko primetite crvenilo ili iritaciju oko usana vagine.

Svakako, ukoliko primetite čudnu boju ili miris, preporučujemo da se prvo obratite vašem ginekologu pre nego što pristupite prirodnom lečenju ovim rastvorom.

Soda bikarbona za ispiranje genitalija

S obzirom na to da soda bikarbona uništava sve slobodne radikale koji mogu napraviti dodatne probleme u organizmu, preporučuje se da se s vremena na vreme kada osetite neko peckanje ili svrab genitalija, isperete sodom bikarbonom. Ona pre svega uspešno otklanja neprijatan miris pogotovu kada je uzrok mirisa Kandida.

Rastvor za ispiranje se lako priprema, prvo prokuvajte litar vode i dodajte jednu supenu kašiku sode bikarbone. Mešajte rastvor dok se soda bikarbona ne istopi. Ovim rastvorom ispirajte vaginu svakog dana sve dok ne primetite poboljšanje, dok ne nestane svrab ili neprijatan miris ili sekret.

Za što bolje rezultate bilo bi dobro da se ispirate svaki dan uz izuzetak kada vam je ciklus u toku. Tada jedino možete da prekinete terapiju koju je potrebno nakon ciklusa nastaviti.

Lekovitost žalfije

Žalfija se na latinskom zove Salvia officinalis što u prevodu znači spasonosna biljka. Ona je dobra za lečenje upale creva, jetre, bubrega zbog čega se smatra najjačim antiseptikom. Njena lekovitost je bila potvrđena i zakonom o čemu svedoči zahtev Karla Velikog da svaki manastir mora da uzgaja ovu lekovitu biljku.

Žalfija je počela da se koristi i bila jedino sredstvo za lečenje pre pojave prvih antibiotika. Njeni listovi su korišćeni za čišćenje zuba i desni a danas se često njen ekstrat dodaje u mnoge paste za zube. Ipak je najbolje koristiti direktno list ili čaj od ove biljke jer tako uzimate sva korisna svojstva ove biljke.

Nju treba brati pre cvetanja, kod ove biljke možete koristiti sve njene delove, od listova preko grančica i cveta. Listovi su puni ugljenih hidrata i celuloze kao i belančevinama. Efikasna je kao lek protiv dijareje kao i kod grčeva različitog tipa Za terapiju je potrebno piti dve do tri šolje ovog čaja dnevno.

Pre mnogo godina kada se žalfija više koristila, ova biljka je dobila potvrdu da utiče dobro na pamćenje. Tada je prvi put žalfija postala intersantna za istraživanje i za alchajmerovu bolest. Ova biljka je dobra i za izbacivanje sluzi kod bronhitisa a kuva se tako što se kašičica čaja promeša u čaši ključale vode, kuva se pet minuta i pusti da odstoji 10 minuta. Nakon toga se procedi i pije do dva puta dnevno.

Malo je poznato da je žalfija korisna i za potenciju, tačnije vino od žalfije. Veoma se lako pravi, potrebno je da u dva litra domaćeg vina ubacite 30 grama žalfije i oko 70 grama ruzmarina i da sve kuvate na pari, samo nekoliko minuta. Sačekajte da se vino prohladi tj da postane mlako a onda dodajte oko 30 grama meda u njega. Čitav napitak sipajte u staklenu flašu i za dobru potenciju pijte po jednu rakijsku čašicu pre jela.

Žalfija dosta opušta mišiće, utiče pozitivno i na opuštanje nerava a često se koristi i protiv herpesa. Kod ove biljke nema kontraindikacija ali nije poželjna za trudnice, epileptičare i za dojilje. Ako se dugo koristi može da izazove fras tako da u količinama ne bi nikako trebalo da preterujete, isključivo pijte onoliko koliko se preporučuje, oko dve šolje dnevno.

Ukoliko osetite tegobe poput mučnine, gavobolje i vrtoglavice, prekinite sa ispijanjem žalfije. To takođe može značiti da ste je uneli u velikim količinama u organizam

[icegram campaigns=”9353″]