mleko od soje

Sojino mleko recept, kalorije i upotreba za decu, rast grudi, mršavljenje, zdravlje…

Pozitivan efekat koji sojino mleko ima na zdravlje uključuju- smanjen rizik od holesterola, raka i gojaznosti. Pomaže kod kardiovaskularnih problema i smanjuje rizik od mnogih tegoba koje se javljaju posle menopauze. Proteini koji se nalaze u sojinom mleku pogodni su za vegetarijansku ishranu.

Soja spada u mahunarke, i od nje se pravi mnogo namirnica koje se svakodnevno konzumiraju. Proizvodi od soje su popularni među vegetarijancima i veganima, zbog velike količine proteina koje sadrže. Sojino mleko i drugi proizvodi od soje su tradicionalni u azijskoj kuhinji. Od njega se pravi tofu, zamena za sir. Upotreba sojinog mleka, po nekim zapisima, počela je u Kini, 82. godine nove ere. Od tada, najviše se koristi u Japanu i Maleziji. Danas je sojino mleko dostupno širom sveta.

mleko od soje

Mnogi ljudi biraju sojino mleko zbog njegove raznovrsne upotrebe. Može se koristiti kao zamena za kravlje mleko u mnogim receptima, pravi se sa ukusom vanile i čokolade, a u nekim zemljama, poput Kine i Indije, sojino mleko se pije osoljeno.

Proizvodi od soje su zamena za mnoga jela sa mesom, a kada se iz soje izvuče mleko, odlična je zamena za one koji ne jedu mlečne proizvode. Obzirom da soja nije skupa i da je sve popularniji sastojak mnogih recepata širom sveta, naučnici su počeli da ispituju pozitivne efekte koje soja ima na zdravlje ljudi.

Sojino mleko bez dodataka, obično ili sa ukusom vanile je dobar izvor energije, proteina, šećera, hranljivih vlakana i masti. Bogato je mineralima poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i cinka. Razni vitamini kao što su folati, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, B12, D, E i K su takođe u sojinom mleku. Svi oni doprinose zdravlju organizma.

Hranljiva vrednost sojinog mleka zavisi od toga da li je mleko „ojačano“ nekim nutrijentima ili ne. Ali bez obzira na to, količina proteina može se uporediti sa onom koja je u kravljem mleku. Ostali hranljivi sastojci mogu varirati, te je ojačavanje mineralima i vitaminima normalno u fabrički proizvedenom sojinom mleku. Taj proces obavlja se zbog toga što se osobe koje piju sojino mleko obično hrane vegetarijanski, ili su alergični na mlečne proivode, te su im vitamini i minerali neohodni.

Proteini i izoflavoni koji su u proizvodima od soje su fito nutrijenti, koji imaju preventivna zdravstvena svojstva. Zato, pri kupovini sojinog mleka proverite tabelu sa nutritivnim vrednostima koja se nalazi na pakovanju, jer je drugačija od proizvođača do proizvođača.

Sojino mleko u trudnoći

Možete piti sojino mleko u trudnoći jer je dobar izvor proteina i kalcijuma.Takođe sojino mleko je dobro za trudnice jer sadrži omega 3 kiseline koje su od pomoći ako ne u trudnoći ne jedete ribu bar dva puta nedeljno.

Soja je poslednjih godina na lošem glasu zbog sve veće proizvodnje GMO soje.Zato treba jesti fermentisana proizvode od soje kao što su tempeh, tofu sir i sojino mleko.Organska soja takođe nije genetski modifikovana.Ovo se odnosi na svakodnevnu upotrebu sojinog mleka u trudnoći.Ako bi trudnica povremeno popila malo sojinog mleka to nikako ne može uticati na njeno zdravlje i zdravlje bebe kao ni kad su u pitanju mnogi drugi proizvodi od soje.

Sojino mleko za decu

Stručnjaci još uvek uglavnom preporučuju kravlje mleko kao prvi izbor za malu decu, ali čaša ili dve sojinog mleka dnevno takođe može učiniti vaš mališan dobro napreduje.

Zašto? Jer je pametno da unosi proteine iz različitih izvora umesto da dobija sve svoje proteine iz kravljeg mleka.Za decu koja su netolerantna na laktozu sojino mleko može biti dobra zamena za kravlje a i lakše za varenje.Jedino ograničenje postoji za decu koja su alergična na soju jer će se alergija kod ove dece ispoljiti i kad konzumiraju sojino mleko.

Postoje pisanja nekih medija da bi prekomerne količine fitoestrogena koje sadrži sojino mleko imaju hormonski efekat na decu? Iako stručnjaci nemaju odgovor da li previše soje može doprineti ranom pubertetu kod devojčica ili uticati na feminizaciju dečaka, jer nema dovoljno istraživanja svi se slažu da je umerena upotreba sojinog mleka zdrava za decu.

Za decu je najbolje obogaćeno sojino mleko, koje ima dodatne hranljive sastojke kao što su kalcijum, folna kiselina i vitamini A, D i B.

Samo imajte jednu stvar na umu: Dok je obogaćeno mleko od soje obogaćeno kalcijumom, soja sadrži prirodna jedinjenja pod nazivom fitini (takođe se nalaze u drugim mahunarkama), koji mogu da umanje apsorpciju kalcijuma. Dakle, ako dete pije sojino mleko umesto kravljeg mleka, pazite da  konzumira drug hranu bogatu kalcijumom.

Sojino mleko V kravljeg mleka

Evo kako izgleda poređenje šoljice obogaćenog sojinog mleka sa kravljim mlekom koje je delimično obrano (2% masti):

Kalorije

 • Punomasno mleko: 146 kalorija
 • Obrano mleko: 130 kalorija
 • Obogaćen sojino mleko: 100 kalorija

Masti

 • Punomasno mleko: 8 g (4,6 g zasićenih)
 • Obrano: 5 g (3 g zasićenih)
 • Obogaćena sojino mleko: 4 g (3,5 g nezasićeni)

Holesterol

 • Punomasno mleko: 24 mg
 • Obrano: 15 mg
 • Obogaćen sojino mleko: 0 krvnu grupu

Kalcijum

 • Punomasno mleko: 300 mg
 • Obrano: 300 mg
 • Obogaćen sojino mleko: 350 mg

Proteini

 • Punomasno mleko: 8 g
 • Obrano: 8 g
 • Obogaćen sojino mleko: 7 g

Šećer

 • Punomasno mleko: 13 g
 • Obrano12 g
 • Obogaćen sojino mleko: 4 g.

Vlakna

 • Punomasno mleko: 0 g.
 • Obrano: 0 g
 • Obogaćen sojino mleko: 2 g

Gvožđe

 • Punomasno mleko: 0% dnevne vrednosti
 • Smanjena sadržajem mlečne masti: 0% dnevnih potreba
 • Sojino mleko: 10% dnevnih potreba

Sojino mleko za rast grudi

Sojino mleko je veoma bogato fitoestrogenima koji su veoma važni za razvoj polnih karakteristika kod devojčica.Teorijski visok unos estrogena bi trebalo da ima uticaj na rast grudi ali ne postoje obimnija naučna istraživanja koja bi na velikom broju ispitanica ovo potvrdila.Ako želite da pijete sojino mleko za rast grudi sigurno nećete imati nikakvih štetnih posledica a za to koliko bi to trebalo da traje za sada ne postoje opisana iskustva.

Zašto je sojino mleko dobro za zdravlje ?

 1. Poboljšava profil lipida

Jedan od najvažnijih atributa sojinog mleka je poboljšavanje lipida u krvi. Za razliku od običnog mleka, koje je puno zasićenih masti i holesterola, masti u sojinom mleku su uglavnom nezasićene, sa 0 holesterola. Mononezasićene i polinezasićene masne kiseline iz soje mogu zaustaviti transport holesterola u krvotok. Istraživanja su pokazala da redovnom upotrebom soje možete sniziti koncentraciju triglicerida i manje gustih lipoproteina u krvi, a povećati nivo lipoproteina visoke gustine. Ovaj kombinovani efekat čini sojino mleko idealnim pićem za nekoga ko ima visok holesterol i porodičnu istoriju srčanih bolesti.

 1. Jača kapilare

Omega-3 i omega-6 masne kiseline su moćni fito-antioksidanti koji se nalaze u soji, i efektno služe vaše kapilare, štiteći ih od lezija i krvarenja. Ovi sastojci vezuju se za unutrašnji zid kapilara i brane ih od slobodnih radikala i naslaga holesterola. Veza koju prave ovi nutrijenti sa kapilarima poboljšava njihovu fleksibilnost i strukturu, te postaju otporniji na promene u pritisku.

 1.  Sojino mleko za mršavljenje

Sojino mleko prirodno ima manje šećera od običnog pa je dobro za upotrebu tokom dijeta za mršavljenje. Kravlje mleko ima oko 12 grama šećera po šolji, dok sojino ima samo 7 grama. Šolja sojinog mleka ima samo 80 kalorija, što je ekvivalentno obranom mleku.To je još jedna preporuka za upotrebu sojinog mleka tokom režima za mršavljenje. Pored toga, mononezasićene masne kiseline u sojinom mleku mogu onemogućiti creva da upijaju masti, što vam daje neverovatnu prednost kada želite da smršate. Kada pijete sojino mleko unosite veću dozu vlakana u organizam, što vas duže čini sitima.Takođe sojino mleko za mršavljenje se može koristiti i kao zamena za obrok, najbolje umesto večere.Izbacite sve grickalice, sokove i uzimanje hrane između obroka.

Ako imate obilan doručak, umeren ručak i za večeru samo sojino mleko mršavljenje neće biti problem.Pošto nema mnogo kalorija možete piti i po pola litra.

 1. Sprečava rak prostate

Sojino mleko je bogat izvor fitoestrogena, jedinstvenog biljnog hormona koji sprečava proizvodnju testosterona kod muškaraca. Smanjeni nivoi testosterona mogu značajno umanjiti rizik raka prostate. Istraživanja su pokazala da muškarci koji konzumiraju puno soje, imaju manje šanse da dobiju hipertrofiju prostate ili rak prostate.

 1. Sprečava postmenopauzni sindrom

Tokom menopauze, proizvodnja estrogena pada na minimum. Iznenadni pad nivoa estrogena stvara puno zdravstvenih problema za žene koje su izašle iz menopauze. U tom periodu, žene su pod rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i gojaznosti. Podložnije su depresiji, promenama raspoloženja, nesanici i drugim psihološkim poremećajima. Redovnim unosom soje, sprečićete i ublažiti postmenopauzni sindrom.

 1. Sprečava osteoporozu

Osteoporoza je još jedan poremećaj koji je vezan za godine i hormone. Fitoestrogen iz soje može i ovde pomoći, tako što će pojačati upijanje kalcijuma u telu i sprečiti gubitak koštane mase. Za maksimalan učinak, uzmite sojino mleko ojačano kalcijumom i vitaminom D.

Sojino mleko recept

Ako vas zanima da li sami možete da napravite sojino mleko, imamo dobre vesti za vas. Proces nije komplikovan, i ne treba da trošite novac na aparat za pravljenje mleka! Pratite uputstvo i uživajte u zdravim poslasticama koje posle možete praviti od sojinog mleka.

Sastojci:

sojino mleko recept

kako napraviti sojino mleko

Da bi napravili oko 2,5l sojinog mleka trebaće vam:

 • 1 šolja soje (u mojoj zdravoj hrani 100g soje košta 25 dinara, tako da je ovaj recept vrlo jeftin)
 • 11 šolja vode (dodavaćete ih po dve-tri šolje)
 • ¼ šolje šećera (možete staviti više ili manje, po vašem ukusu; nije zacrtana količina)

Osim sastojaka, trebaće vam i par aparata i posudica, ali verovatno su vam svi na dohvat ruke u kuhinji.

 • blender
 • lonac (dovoljno velik za 11 šolja vode)
 • nekoliko činija
 • gaza (za ceđenje mešavine, pa ako imate neku cediljku za testo npr, možete i to iskoristiti)
 • drvena varjača za mešanje
 • posuda za čuvanje sojinog mleka