Sok od ananasa recept i lekovita svojstva

Lekovita svojstva soka od ananasa

Ako volite da pijete pinja koladu, verovatno volite i sok od ananasa. Ali, da li ste znali da je ovaj sok, osim što je ukusan, i neverovatno zdrav? Pa, kakve to benefite pruža sok od ananasa? Prvo, na pakovanju soka nećete morati da tragate za natpisom ‘bez dodatog šećera’ jer je on prirodno sladak, tako da se često, šećer ne dodaje. Jedino što se obično dodaje je askorbinska kiselina, odnosno vitamin C. Ovaj sastojak dodaje se radi očuvanja ukusa i boje soka od ananasa. A ako biste radije pili sok bez dodatih vitamina, slobodno, iscedite ananas kod kuće i uživajte.

Izbegavajte pića sa ananasom koja se podvaljuju kao sok, a zapravo ne sadrže ništa osim obojene šećerne vode sa ukusom ananasa.

Nutritivne vrednosti soka od ananasa

Jedna čaša od 2 decilitra nezaslađenog soka od ananasa ima oko 130 kalorija, 33 miligrama kalcijuma i 30 miligrama magnezijuma. I bez dodate askorbinske kiseline, u soku od ananasa nalazi se 25 miligrama vitamina C, što je čak trećina od dnevno preporučljive količine unosa za žene (75 mg) i preko 25% za muškarce (90 mg). Takođe, sok od ananasa sadrži 0,78 miligrama gvožđa, što je oko 10% od dnevno preporučljive količine unosa za odrasle muškarce (preporučljiva doza unosa za žene je viša, oko 18 miligrama).

Sok od ananasa recept – osvežavajući sok od svežeg ananasa

Sastojci – 1 šolja = 250 ml

 • 2 do 2,5 šolje iseckanog ananasa
 • 1 do 1.25 šolje vode ili dodati po potrebi
 • 6 do 8  kockica leda
 • 2 kašike meda ili dodati po potrebi

Kako pripremiti sok od ananasa?

 • Prvi korak je da se ananas oljušti i isecka na kockice.
 • Uzeti iseckani ananas i ubaciti u blender.
 • Dodati 2 kašike meda i 6 do 8 kockica leda.Dodati 1 šolju vode.Ako želite veoma gust sok, onda ne dodavati vodu.
 • Izmiksajte u blenderu, ako ne volite gusti sok možete dodati još malo vode.

Antiupalna svojstva soka od ananasa

Ananas je veliki prirodni izvor bromelaina. U jezgru voća se nalazi najveća koncentracija, ali ga ima i u slatkim delovima voća, pa i u samom soku. Prema jednom istraživanju, ananas se može koristiti za lečenje sportskih povreda, zahvaljujući antiupalnim svojstvima bromelaina.

Bromelain je proteolitski enzim, što znači da je to mešavina enzima, koji učestvuju u varenju proteina. U njegova antiupalna svojstva spadaju i smanjenje otoka i masnica. U neku ruku, ovo je enzim koji sređuje oštećene ćelije. Bromelain deluje tako što pokreće proizvodnju supstanci u organizmu koje se bore protiv bola i smanjuju otok, a sadrži i hemikalije koje sprečavaju zgrušnjavanje krvi.

Sok od ananasa kao antikancerogeni agent

Istraživanja pokazuju da bromelain ima potencijal da deluje kao antikancerogeni agent. Tačnije, može delovati zajedno sa hemoterapijom, kako bi sprečio rast kancerogenih ćelija. On sadrži i beta karoten, koji štiti od raka prostate i raka debelog creva. Što se lečenja tiče, stručnjaci i lekari iz centara za integralnu medicinu slažu se oko toga da je potrebno obaviti još ispitivanja, pre donošenja definitivnih zaključaka.

Sok od ananasa je dobar za srce

Vitamin C iz soka od ananasa može zaštiti srce od srčanih bolesti. Brojna istraživanja – uključujući jedno iz Finske i jedno iz Kine – pokazuju da veći unos vitamina C smanjuje rizik od koronarnih bolesti srca. Takođe, kao i kod raka, rizik od srčanih bolesti, smanjuje se sa ishranom bogatom vlaknima.

Prevencija katarakte

Vitamin C igra važnu ulogu i u zaštiti vida. Jedna skorašnja naučna studija pokazala je da veći unos vitamina C smanjuje rizik od katarakte, zamagljenja sočiva, koje može oštetiti vid. Autori ovog istraživanja sugerišu da bi sok od ananasa mogao biti i primarna prevencija protiv katarakte.

Utiče na plodnost

Sok od ananasa sadrži nekoliko korisnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, beta karoten, bakar, cink i folnu kiselinu. Većina njih može pozitivno uticati na plodnost i kod žena i kod muškaraca.

Prevencija astme

Ananas je dobar izvor beta karotena, koji se tokom procesa varenja, konvertuje u vitamin A. Iako je istraživanje u ranim fazama, brojne studije ukazuju na to da beta karoten može smanjiti rizik od astme izazvane vežbanjem.

Lečenje osteoartritisa

Zbog antiupalnih svojstava bromelaina, neka ispitivanja ukazuju na to da sok od ananasa može biti koristan u lečenju osteoartritisa.

Mangan

Još jedan veliki plus koji dobijate ako pijete sok od ananasa je velika količina mangana. Velik procenat stanovništva ima deficit mangana u organizmu. A ovo je nutrijent od esencijalne važnosti za naše telo, koji se bori protiv starenja i bolesti, štiti ćelije od slobodnih radikala koji, oštećenjem ćelija, mogu izazvati mnoge probleme.

Smanjuje nadimanje i zatvor

Sok od ananasa pomaže pri varenju, smanjuje nadimanje i zatvor. Bromelain i ovde ima ulogu. Bržom razgradnjom proteina, ubrzava se varenje, i na taj način se i nadimanje i zatvor smanjuju.

Osim toga, bromelain se ranije koristio za lečenje simptoma brojnih problema sa crevima, za smanjenje otoka i čireva u digestivnom traktu.

Zaključak

Sok od ananasa ima puno lekovitih svojstava, a pritom je i ukusan! Možete ga naći u konzervama, na polici u supermarketu, ili ga iscediti kod kuće. I kao što je slučaj kod svih ceđenih, prirodnih sokova – budite umereni i dobićete najbolje rezultate.

Sok od ananasa se može koristiti u mnogim receptima, koji se lepo uklapaju u izbalansiranu ishranu. Što znači, da ne morate samo da ga pijete. Na primer:

   • ubacite ga u smuti sa drugim voćem
   • iskoristite sok u marinadi za meso (dobar je za omekšavanje mesa)
   • napravite sos baziran na soku od ananasa

Čak i ako pijete potpuno prirodan sok, bez dodatog šećera, unosite ga u umerenoj količini. Sok od ananasa zaista ima brojna lekovita svojstva, ali i dalje ima prirodno puno šećera. Tako da, ako pijete malo soka, imaćete koristi od njega, ali ako preterujete, možete preterati sa unosom šećera i kalorija. Jedna čaša od 2 decilitra soka, ima oko 24 grama šećera i 132 kalorije! A za najbolji balans hranljivih materija, šećera i kalorija, bolje je da pojedete ananas nego da pijete sok.

Umerenost je važna za zdravu i izbalansiranu ishranu. Znate i sami da ako jedete samo jednu vrstu hrane, to ne znači da ćete biti zdraviji nego da jedete puno različitih namirnica.