Sok od cvekle za jači imunitet!

Cvekla je narodni i prirodni lek čije je lekovito dejstvo poznato već 2000 godina. Poreklo joj je sa Sredozemlja gde su je koristili za lečenje mnogih bolesti. Cvekla je prirodan antianemik, antibakterik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik i remineralizant.

Na našim prostorima se najčešće priprema kao zimnica i salata, a neretko se od nje spravlja i ukusan i veoma zdrav napitak. Sok od cvekle najbolje je praviti od sirove cvekle, jer se nakon 15 minuta termičke obrade izgubi veći deo minerala i vitamina kojima ova biljka obiluje. Mogu se koristiti i lišće i zeleni delovi biljke koji, takođe, sadrže vitamine. Iako je čitava biljka jestiva, lekovit joj je samo koren i, ukoliko se pravilno čuva, može opstati od jeseni do narednog leta.sok-od-cvekle

Sok od cvekle i zdravlje

U sok od cvekle možete pronaći značajne količine minerala poput kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, fosfora, bakra, joda, sumpora… Uz to, obiluje vitaminimaa B1, B2 i C, kao i B12 koji je redak u biljkama.

Crvena boja dolazi od crveno – plavog pigmenta antocijana koji pomaže u pročišćavanju krvi. U narodu je poznato i da sok od cvekle odlično deluje na lečenje anemije zbog gvožđa i antioksidanata, kao i velike količine vitamina B12 koji se ugalvnom nalazi u namirnicama životinjskog porekla i algama.

Naučnici u utvrdili i da cvekla može blagotvorno uticati na jačanje kostiju i zuba, a može biti i lek u slučaju deminerlizacije. To je čini i prirodnim saveznikom u borbi protiv kožnih oboljenja i starenja. Povoljno utiče na elastičnost kože, jačanje i podsticanje rasta kose, a može pomoći i kod uporne psorijaze. Savršen je sok od cvekle za zdravlje i za regulaciju krvnog pritiska, smanjuje holesterol, održava krvne sudove u dobrom stanju, ali i pomaže regeneraciji jetre i pomaže njen rad.

Smatra se da sok od cvekle leči neke hronične boleti, jer sadrži oksalnu kiselinu koja razlaže nagomilani kalcijum u organizmu za koji se smatra da je glavni uzrok nastanka hroničnih bolesti. Dobar je kod tretiranja: artritisa, bolesti srca, kamena u bubregu, proširenih vena, očnih bolesti, arterioskleroze.

Ipak, možda je najbitnije to što je potvrđeno pozitivno dejstvo da sok od cvekle ima na ćelije raka. Najpoznatija je studija mađarskog lekara Аlеksаndra Fеrеncia nа Kаtеdri zа intеrnе bоlеsti u Маđаrskoj 50 – ih godina 20. veka. On je pacijentu koji je oboleo od tumora pluća uključio terapiju sirovom cveklom, a nakon 6 nedelja tumor je nestao i pacijent je počeo da dobija na težini.  Ne postoji tačno objašnjenje zašto je dobra u borbi protiv raka, jer nije potvrđeno da biljke sa istom količinom gvožđa imaju identičn efekat. Ipak, dr Ferenci veruje da u cvekli možemo pronaći tragove ribidijuma i cezijuma koji igraju ključnu ulogu u lečenju tumora.

Recept za sok od cvekle

Sok od cvekle najbolje je praviti od svežeg, termički neobrađenog korena biljke, ali se mogu koristiti i listovi i zeleni delovi biljke kao dodatak. Sok od cvekle je najbolje dobiti ceđenjem korena u sokovniku ili blenderu, ali se zbog specifičnog ukusa često dodaju namirnice kako bi se ukus ublažio. Takođe, sveže pripremljen sok je najbolje piti tog dana i svakog dana praviti novi napitak.

Za ukusan sok od cvekle recept je:

 • 2 jabuke
 • 1 koren veće cvekle
 • Komad đumbira

Očistiti cveklu, pa je iscediti u blenderu ili sokovniku sa korenom đumbira. Dodati i očišćene i oljuštene jabuke i sve zajedno izešati. Ocediti kroz cediljku ili gazu. Ovakav sok od cvekle može se piti uz malo leda, a kako je bogat vlaknima može i  regulisati apetit. Sok deluje antivirusno i antibakterijsko, pa je odličan za jačanje imuniteta!

Sok od cvekle, jabuke i šargarepe

Austrijanac Rudolf Breus koristio je sok od cvekle, jabuke i šargarepe u svom četrdesetdvodevnom tretmanu pacijenata koji boluju od raka. Programom je izlečio oko 45 000 ljudi koji su bolovali od raka ili drugih neizlečivih bolesti, a napitak je proglašen „čudesnim napitkom“.

Ne treba se zamarati previše količinom namirnica. Jedino što je bitno je da istu količinu jabuka, cvekle i šargarepe (na primer, po tri) treba izblendovati i procediti i čuvati u staklenoj boci u frižideru. Sok je najbolje piti ujutru i doručkovati najmanje pola sata nakon ispijanja. Najbolje je piti polako i zadržati ga kratko u ustima. Za dugotrajne efekte treba piti sok najmanje mesec dana, a najviše tri meseca.

Recept za sok od cvekle, šargarepe i limuna

Ovaj sok se najčešće koristi za jačanje imuniteta, pogotovo u prelaznim periodima kada je organizam najranjiviji.

Za sok je potrebno:

 • 5 cvekli
 • 5 ili 6 šargarepa
 • 5 limuna
 • 500 g meda
 • Oko 1,5 l vode

Očišćenu cveklu izrendati sa šargarepom i naliti vodom, pa dodati sok od 2 limuna. Ostaviti da odstoji 24 sata, pa zatim procediti kroz gazu. U sok dodati sok od preostalog limuna i med, pa mešajte dok se potpuno ne rastopi. Najbolje je piti jednu šoljicu dnevno soka i to ujutru, na prazan stomak.

Recept za sirup od cvekle

Za sirup od cvekle je potrebno:

 • 700 g očišćene cvekle
 • 1 kg šećera
 • 20 g limuntusa
 • 1 vanilin šećer
 • 1 l vode

Izrendati cveklu i naliti vodom, pa kuvati dok voda ne proključa i nakon toga još oko 15 minuta. Nakon toga staviti da se ohladi i procediti kroz što gušću gazu. Zatim dodati vanilin šećer i šećer i kuvati dok se šećer ne rastopi, pa skloniti sa ringle,  dodati limuntus i mešati. Od ove količine namirnica i vode dobije se oko 1, 5 l sirupa koje je potrebno sipati u vrele i sterilisane staklene flaše, a kada se ohladi čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Sok od cvekle za bebe                  

Sok od cvekle smeju da piju deca i on se najviše preporučuje u prevenciji ili lečenju anemije. Često se savetuje roditeljima i da se uključi kako bi se ojačao imunitet dece ili kao prevencija u zimskom periodu ili prelaznim periodima.

Sok se sme piti i u trudnoći, kada povoljno deluju i na majku i na plod. Ima značajnu ulogu u razvijanju nervnog sistema ploda, ali sadrži i mangan čiji nedostatak može dovesti do promena u kostima, promena u metabolizu, rastu i razvoju ploda.

Nije potvđreno da može štetiti  bebama, ali se savetuje da se pre davanja soka uvek posavetuje sa pedijatrom. S drug strane, bebama nikako ne treba davati koncentrovan sok.

[icegram campaigns=”8735″]