Sok od drenjina, sirup, liker, pekmez, slatko – recepti

Ne bez razloga, svake godine za Božić su naši preci mališanima davali da popiju zrnce drena sa malo vina, jer se verovalo da će na taj način da budu zdravi tokom cele godine.

Sok od drenjina i zdravlje

Da su sok od drenjina i zdravlje u direktnoj vezi, dokaz je i podatak da ovo voće ima dosta vitamina C, tako da se čak smatra da u drenjinama ima više ovog vitamina nego u limunu.

Takođe, u drenjinama ima i pektina, odnosno taninima, koji imaju izuzetno pozitivan uticaj na organizam. Smatra se da ove materije imaju naročito blagotvoran uticaj na sistem organa za varenje, a posebno pozitivno utiče na želudac i creva čiju sluzokožu obnavlja, pa se iz tog razloga i preporučuje kao prirodno sredstvo za različita oboljenja organa za varenje.

sok od drena recept

Sok ili čaj od ove biljke se, obično koriste i za lečenje anemije, a pomažu i kod oboljenja bubrega, te šećerne bolesti, dijareje, a mogu se koristiti i za lečenje grla.

Dren i zdravlje

Kada znate za običaj naših predaka da se za Božić deci daje plod upravo ove bilje da bi bili zdravi, te im se tom prilikom govori „Zdrav kao dren, rumen kao vino!“, onda vam je i jasno zbog čega se upravo dren i zdravlje dovode u vezu.

Obično se preporučuje koristiti drenjinu za jačanje imuniteta, a posebno zbog visoke koncentracije C vitamina, te se dovodi u vezu i sa obnavljanjem sluzokože, ali i ostalih tkiva,

Kako se pravi sok od drenjina

Domaćice su nekada vrlo rado pripremale sok od ove biljke, a to kako se pravi sok od drenjina nije nikakav problem, jer vas recept očekuje u nastavku teksta. Pritom, imajte na umu da je način pripreme koji smo naveli samo jedan od brojnih, pa vama ostavljamo da odaberete da li ćete prema njemu pripremait ovaj ukusni domaći napitak ili ćete, ipak odlučiti da ga prilagodite, odnosno možda i potražite neki drugi recept za pripremu.

Sok od drena recept

Osnovna mera za sok od drena prema ovom receptu je 2 kilograma voća i kilogram šećera, a viće vam potrebno i oko 4,5 litara obične vode.

Prvo stavite polovinu pripremljene količine vode da provri, pa zatim u nju ubacite pripremljeno voće i kuvajte još oko 25 minuta. Zatim sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi, pa procedite i ispasirajte. Ne zaboravite da dobijenu tečnost ni u kom slučaju ne treba da prospete. Proceđeno voće pomešajte sa preostalom količinom vode, pa kuvajte još koko 20 minuta, a zatim ponovo sačekajte da se ohladi, pa još jednom ispasirajte, ali ovoga puta ne treba da cedite.

Dobijenu smesu pomešajte sa tečnošću koja vam je preostala nakon prvog pasiranja, pa dodajte šećer i kuvajte sve dok se ne rastopi sva količina šećera. Ne zaboravite da kuvate sok od drena na tišoj vatri, te da neprekidno mešate. Kada se šećer sasvim rastopi, pojačajte malo ringlu i kuvajte još 5 do 10 minuta, pa tako pripremljen sok sipajte u pripremljene flaše i odmah zatvorite.

sirup od drenjina

Sirup od drenjina recept

Još jedan način pripreme jeste i sirup od drenjina, a recept takođe nije naročito komplikovan. Osnovna količina je u ovom slučaju kilo na kilo, a što podrazumeva da na kilogram voća dodajete kilogram šećera, stim da možete dodati i 200 do 300 grama šećera više ukoliko želite da vaš sirup od drenjina bude baš sladak.

Biće vam potrebno i 1 do 2 kesice limuntusa i litar vode. Najpre pripremite voće, pa ga prelijte vodom i kuvajte sve dok ne poprime belu boju, nakon čega treba da ih procedite. Trebalo bi, u principu da dodate onoliko šećera koliko dobijete soka, ali se možete pridržavati i osnovne mere. Potom treba da dodate limuntus i pažljivo ga rastvorite, pa tako pripremljeni sok od drenjina ostavite na tišoj ringli da provri, a potom sipajte u zagrejane flaše i odmah zatvorite.

liker od drenjina

Kako napraviti liker od drenjina

U slučaju da ste zainteresovani za to kako napraviti liker od drenjina, bićete prijatno iznenađeni, jer je recept prilično jednostavan, a biće vam potreban litar domaće rakije i 4 litra vode, odnosno 3 kilograma voća i isto toliko šećera.

Prvo skuvajte drenjine u vodi, a zatim smanjite ringlu i kuvajte ih još oko 45 minuta. Posle toga ih procedite, pa u tečnost koju dobijete tom prilikom, dodajte šećer i ostavite da prokuva. Tek kada se bude rastopio dodati šećer, skinite sa vatre i ostavite da se tečnost ohladi. Posle toga dodajete u nju i rakiju, a zatim ostavite da odstoji celu noć. Sutradan dobijeni liker od drenjina prespite u flaše, a u njih možete da dodate i plod drenjine.

Recept za pekmez od drenjina

Kada je u pitanju recept za pekmez od drenjina, naglašavamo da ni on ne spada u neke naročito komplikovane recepte. Osnovna količina za njegovu pripremu je kilogram voća i oko 400 grama šećera, te 1 do 2 ravne kafene kašičice limuntusa.

Najpre skuvajte voće na tišoj vatri i to sve dok se ne odvoje od koštica, a zatim ih odstranite koštice, pa ispasirajte. Dodajte u tu smesu šećer, pa lagano kuvajte na tišoj vatri, ali uz stalno mešanje. Tako činite oko pola sata, to jest dok pekmez ne odstigne gustinu koju želite. Neposredno pre negp što ćete ga skinuti sa ringle, dodajte limuntus i sve dobro sjedinite. Recept za pekmez od drenjina podrazumeva dalje da pripremljenu smesu sipate u zagrejane tegle i odmah zatvorite.

slatko od drenjina

Slatko od drenjina recept

Još jedan od specijaliteta koji se pripremaju od ovog voća je i slatko od drenjina, a recept koji vam navodimo takođe nije uopšte komplikovan.

Od sastojaka će vam biti potrebno kilogram očišćenog voća i 750 mililitara vode, kao i 1,5 kilograma šećera.
Odlično je to što se slatko od drenjina priprema bez dodataka, tako da mogu da ga konzumiraju i mališani, bez ikakve bojazni, a što če sigurno da utiče pozitivno i na njihovo zdravlje.

Priprema je vrlo jednostavna, a potrebno je najpre da vrlo pažljivo izvadite koštice iz opranog voća.
Pomešajte preporučeno količinu šećera i vode, pa skuvajte gušći sirup, kao što se čini kod, na primer slatkog od grožđa. U međuvremenu, kada izvadite koštice iz voća, ostavite ih kratko da se ocede dok se sirup ne zagusti, pa dodajte tako pripremljeno voće u sirup. Kuvajte sve dok ne procenite da je vaše slatko od drenjina dostiglo određenu gustinu, a zatim pažljivo skinite svu penu, pa šerpu u kojoj se kuvalo sklonite sa ringle i prekrijte mokrom krpom od pamuka.