sok od kupusa za zeludac

Sok od kupusa neverovatan prirodni lek dostupan svima

Sok od kupusa je poznat kao izuzetno sredstvo za prevenciju raka, lečenje čireva na želucu, snižavanje holesterola i još mnogo toga.

Kupus je povrće koje pripada familiji Brassica. Sadrži dosta beta-karotena, vlakana nerastvorljivih u vodi, vitamina B1, B6, C, E i K, kao i joda, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i sumpora.

Kupus je mnogima omiljena namirnica jer je toliko hranljiv, a jeftin je i dostupan tokom čitave godine.

sok od kupusa za zeludac

Za šta se može koristiti sok od kupusa?

Sok od kupusa protiv čireva

Sok od kupusa je efikasan prirodni lek za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. On je najbolji prirodni izvor L-glutamina, S-metilmetionina, gefarnata i glukozinolata, prirodnih sastojaka koji štite želudac i tanko crevo od nagrizanja tako što oblažu osetljive membrane u ovim organima.

Tokom jedne kliničke studije, trinaest pacijenata sa čirem na želucu je svakodnevno pilo sok od svežeg kupusa. Svaki od ovih pacijenata se oporavio u roku od 10 dana. Sa druge strane, kontrolna grupa je primala standardnu terapiju i oni su se oporavili za 37 dana (u proseku).

Smatra se da je za ovo lekovito svojstvo kupusa zaslužan vitamin U, koji sprečava formiranje čira na želucu zbog delovanja histamina.

Sok od kupusa za prevenciju raka

Ishrana bogata kupusastim povrćem je sjajan način da sprečite pojavu raka dojke.

Sudeći prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u Internacionalnom žurnalu za karcinom, ishrana u kojoj je zastupljeno dosta kupusa smanjuje rizik od raka dojke.

Ova studija je pokazala da postoji jaka inverzna reakcija između karcinoma dojke i sledećih vrsta voća i povrća: tamno zeleno povrće, kupusasto povrće, šargarepe, paradajz i šampinjoni.

Zaključke ovog istraživanja potvrdilo je istraživanje objavljeno u Analima onkologije, koje je pokazalo da često jedenje kupusa značajno smanjuje rizik od raka u ustima, raka jednjaka, debelog creva, dojke i bubrega.

Sok od kupusa snižava loš holesterol

Jedno ispitivanje sprovedeno 2003. godije je ispitivalo efekat kupusa na holesterol. Ispitanici su podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je dobijala sok od kupusa, a druga placebo. Ni ispitanici ni istraživači koji su ih nadgledali nije znao ko dobija koju supstancu.

Placebo supstanca se sastojala od mešavine zelenog povrća i voća bez brokolija i kupusa.

Na kraju studije, kod ispitanika koji su pili sok od kupusa i brokolija se javio znatno niži holesterol nego pre ispitivanja. Stanje se poboljšalo i kod ispitanika iz kontrolne grupe, ali u mnogo manjoj meri.

Dakle, ako imate povišen holesterol, jedan od najboljih prirodnih lekova za to je sok od kupusa.

Sok od kupusa za mršavljenje

Sok od kupusa je prirodno siromašan kalorijama, tako da je odličan za zdravo mršavljenje. Umesto kaloričnih voćnih sokova pijte ovaj sok kako biste brže smršali.

Kupus pomaže u ubrzavanju metabolizma i reguliše rad hormona.

Sok od kupusa za lepu kožu

Kupus je pun antioksidanasa i fitohemikalija, te tako može učiniti čuda za vašu kožu. Takođe, veoma je bogat vitaminom C.Vitamin C je jako važan za zdravu kožu i čest je sastojak proizvoda za negu kože. Manjak vitamina C isušuje kožu i smanjuje joj elastičnost. Takođe, nedovoljno ovog vitamina otežava zarastanje rana na koži.

Crveni i beli kupus

Svaki kupus je zdrav, ali ako možete da birate, uzimajte crveni kupus. Crveni kupus sadrži više vitamina C. On ima više vitamina C nego pomorandže.

Za razliku od belog kupusa, crveni kupus sadrži antioksidantne komponente antocijanine, crveni pigment koji je veoma zdrav za kožu, prevenciju raka i jačanje imunog sistema. Takođe, crveni kupus sadrži i više vitamina K i glukozinolata, antikancerogenih biokomponenti.

Sok od fermentisanog kupusa

Sok od fermentisanog kupusa je u narodu poznatiji kao rasol.

Fermentacija kupusa se postiže tako što se kupus nareže, usoli i ostavi da fermentiše u sopstvenom soku. Kiseli kupus je fantastičan probiotik.

Probiotici počinju da se javljaju u kupusu već nakon nekoliko dana fermentacije.  Sirov, prirodno fermentisani kupus i rasol sadrže probiotike koji se vezuju za štetne bakterije u crevima i uništavaju ih, a istovremeno i jačaju imuni sistem.

Pasterizovan, konzervisan ili prokuvan rasol ne sadrži ovakve probiotike.

Zašto da pijem sok od kupusa umesto da jedem kupus?

Sok od kupusa ima neke prednosti u odnosu na sam kupus.

Sam proces ceđenja soka u velikoj meri razlaže hranu i na taj način olakšava da se hranljivi sastojci iz nje odmah apsorbuju. To će vam dati instant energiju i nema opasnosti od otežanog varenja.

Osobe koje imaju problema sa varenjem obično teže vare povrće i ono im izaziva nadutost. Ceđenje soka ne nosi sa sobom rizik od nadutosti i nadimanja koje se javljaju kada pojedemo neku hranu koja izaziva gasove.

Kako iscediti sok iz kupusa?

Veoma je lako napraviti sok od kupusa ako imate dobar sokovnik. Pre nego što počnete sa ceđenjem, potopite kupus u toplu vodu u kojoj ste razmutili malo jabukovog sirćeta. To će temeljno oprati kupus i isprati pesticide sa njega. Idealno bi bilo da kupujete organski kupus kako biste smanjili izlaganje pesticidima.

Zatim isecite kupus na krupnije komade i polako ga ubacujte u sokovnik. Ako vam je sok od kupusa bezukusan, ubacite u njega i sok od šargarepe i celera.

Kako napraviti fermentisan sok od kupusa?

Da biste sami napravili sok od kupusa, potrebno vam je sledeće:

  • sto grama grubo isečenog crvenog kupusa
  • 250 ml filtrirane vode
  • jedna kafena kašičica morske soli
  • blender
  • staklena tegla sa poklopcem

Ubacite sve sastojke u blender. Miksujte sve sastojke na manjoj brzini kako biste dobili sitnije iseckan kupus, ne kašu. Sipajte mešavinu u teglu i ostavite mesta do vrha. Pokrijte teglu čistom tkaninom ili gazom i ostavite je tri dana na sobnoj temperaturi.

Nakon tri dana procedite i odvojte sok od pulpe. Stavite fermentisani sok u frižider i kada poželite da ga pijete, razblažite ga vodom.

Ako niste ranije koristili fermentisane namirnice, nemojte odmah piti mnogo ovog soka, jer fermentisana hrana može delovati kao laksativ. Počnite tako što ćete uzimati samo po dve kašike ovog soka na dan da vidite kako ćete se osećati.

Mere opreza: ako imate neko oboljenje štitne žlezde, pitajte svog lekara za preporuku oko soka od kupusa, jer kupusasto povrće. može imati štetan efekat na vaše zdravlje.