cedjeni sok od nara

Sok od nara: 17 razloga zbog kojih je dobar za zdravlje

Sok od nara štiti od mnogih vrsta karcinoma, kao što je rak prostate, može da smanji rizik od srčanih bolesti i time čuva zdravlje srca i još mnogo toga…

sok od nara recept

Sam nar sadrži i mnogo antioksidanasa pa se zbog toga ubraja u najzdravije voće.

Sok od nara ima veće antioksidansno delovanje čak i od crnog vina i zelenog čaja. Redovnim konzumiranjem nara dobijaju se čvrsti nokti, lepa i zdrava kosa, kao i duševni mir koji većini nedostaje.

Nar (Punica granatum) je kod mnogih naroda smatran simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću. Drevni Egipćani sahranjivani su sa ovim voćkama jer su verovali da oni simbolizuju nadu u novi život, a na mnogim slikama Devica Marija ili mali Isus u ruci drže nar.

Ova izuzetna voćka veoma je prisutna u libanskoj, iranskoj, turskoj, grčkoj i indijskoj kuhinji, a zbog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini i u kozmetici.

Jestivi delovi ploda nara, koji sazreva u kasnu jesen ili početkom zime, su sok i seme.

Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno vitaminom C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem.

Sto mililitara nara sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe.

Crvenu boju ovaj plod dobija od antocijanida i tanina. Poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92 odsto antioksidansnog delovanja čitave voćke.

Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega ima karakterističan prijatan, malo kiselkast ukus.

Za sok od nara je dokazano da ima veće antioksidansno delovanje čak i od crnog vina i zelenog čaja. Deluje i antiaterogeno, odnosno sprečava aterosklerozu. Izraelski naučnici otkrili su da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21 procenat, a značajno pojačava dotok krvi u srce.

Ulje semenki i fermentisani sok od nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate. Ali, da bi se oslobodili zloćudnih ćelija pre svega kod karcinoma prostate, muškarci mesecima, svakoga dana, treba da piju po četvrt litra soka od nara, pokazala su naučna istraživanja.

Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone kojima se pripisuje velika uloga u sprečavanju različitih oboljenja. Među njima su na posebnom mestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, primera radi, karcinom jajnika.

Kod žena u menopauzi primećeno je pozitivno delovanje kod pojave depresije i osteoporoze. Izuzetno dobar učinak nar postiže i pri lečenju posekotina, opekotina i drugih rana.

U lepezi brojnih bolesti potvrđeno je da konzumiranje soka od nara usporava i razvoj Alchajmerove bolesti, tako da nauka danas potvrđuje praktično ono što su drevni narodi oduvek znali – “nar je zaista čudotvorna voćka”.

Ginekolozi su utvrdili da jedan nar dnevno ublažava uobičajene tegobe u klimaksu, upravo zbog materija sličnih estrogenima, ženskom polnom hormonu. Tvrdi se i da je nar voćka protiv starenja, zbog čega je rado viđena na trpezi većine holivudskih zvezda.

Kako napraviti sok od nara kod kuće

Da bi ste napravili sirup ili sok od nara, potrebno vam je da obezbedite jednake količine svežih i očišćenih bobica nara i žutog šećera (u nedostatku žutog šećera, možete koristiti i beli šećer, ali to vam ne preporučujemo zbog načina na koje beli šećer negativno utiče na ljudsko zdravlje).

prirodni sok od nara

Kada ste obezbedili ova dva neophodna sastojka, na dno određene posude, sipajte red bobica nara, a preko reda tih bobica stavite red žutog šećera. Preko reda žutog šećera opet stavite red bobica nara i tako sve do trenutka dok ne potrošite sav nar i sav žuti šećer.

Na ovakav način napravljenu mešavinu, prekrijte pamučnom krpom ili komadom gaze i ostavite da na sobnoj temperaturi odstoji 24 sata.

Za vreme trajanja tih 24 sata, mešavinu nekoliko puta promešajte gnječećim pokretima. Kada istekne 24 sata, sadržaj iz posude, usitnite koristeći neki od kuhinjskih aparata, kao što su blender, štapni mikser ili nešto tome slično.

Usitnjeni sadržaj, zatim procedite kroz gustu cediljku ili kroz nekoliko puta presavijenu gazu.

Rezultat tog postupka, biće savršen sok od nara, koji je spreman da se odmah pije ili da se pasterizuje i odloži negde na suvo, tamno i hladno mesto.

Ukoliko želite odmah da pijete sok od nara, jednostavno ga razblažite vodom po potrebi i pijte. Ukoliko ipak želite da ovako pripremljen sok pasterizujete, onda prilikom njegovog sipanja u flaše, koristite male flaše. Te male flaše, hermetički zatvorite i uspravno složite u odgovarajuću posudu za kuvanje.

Posudu zatim napunite vodom do vrha flašica i uključite ringlu da to sve zajedno provri. Kada provri, flašice pažljivo da se ne bi ste izgoreli, uzmite iz posude, salekajte da se sadržaj u njima ohladi, a zatim ih odložite i čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Po potrebi i u zavisnosti od ukusa, sok od nara možete kombinovati sa sokovima od drugih vrsta voća.

kako napraviti sok od nara

Sok od nara može smanjiti visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je jedan od vodećih pokretača srčanog i moždanog udara. U jednoj studiji, ljudi sa visokim krvnim pritiskom su imali značajnu redukciju nakon konzumiranja 150 ml soka od nara dnevno u toku dve nedelje. Druge studije su takođe imale slične rezultate, naročito kod problema sa sistolnim krvnim pritiskom.

cedjeni sok od nara

Nar ima impresivna antiupalna dejstva

Hronična upala spada među vodeće pokretače mnogih bolesti. Ove bolesti uključuju srčana oboljenja, kancer, dijabetes tipa 2, Alchajmerovu bolest i gojaznost.

Nar ima snažna antiinflamatorna svojstva, koja u većem delu posreduju putem antioksidansnih svojstava punikalagina.

Studije pokazuju da nar može smanjiti zapaljensku aktivnost u digestivnom traktu, ali i u ćelijama raka dojke i debelog creva.