Spatifilum

Spatifilum ženska sreća – uzgoj, održavanje, nega, vrste

Ova prelepa biljka tropskih kišnih šuma može se naći i u vašem domu uz malo truda, a saznajte i zašto je zovu ”ženska sreća”.

Spatifilum održavanje i nega:

Ove biljke napreduju dobro u kući ili u kancelariji. Zahtevaju malo sunčeve svetlosti i vode. One izgledaju dobro i dugo će trajati u zatvorenom prostoru ako ih pravilno negujete. Ne bi trebalo da ih previše zalivate, niti da ih stavljate na direktnu sunčevu svetlost. Postoji način kako treba da zalivate spatifilum, a dodajte više vode samo kada je toplo.

Spatifilum uzgoj je prilično jednostavan, ali morate se dobro upoznati sa ovom biljkom kako bi znali šta joj prija, a šta ne.

Držite zemlju vlažnom, ali ne natopljenom, a žuti opušteni listovi su dobar pokazatelj da nešto nije u redu, posebno nakon presađivanja. Imperativ je da njihova zemlja ostane vlažna tokom cele godine, ali tokom sušnog i toplog leta treba samo dodati dovoljno vode da bi bili sigurni da će sa biljkama sve biti u redu. Jednom nedeljno orošavajte listove, vodeći računa da ne poprskate cvetove.

spatifilum uzgoj

Umerena temperatura je najbolja za ove biljke, kako ekstremi u temperaturi mogu izazvati štetu. Temperatura u prostoriji gde je spatifilum preko zime ne bi trebalo da bude ispod 18 C.

Posebna reč opreza je upućena na to kada je u pitanju upotreba hlorisane vode. Destilovana voda je u redu, ili samo pustite da odstoji voda iz česme dok hlor ne ispari preko noći.

Prihranite spatifilum na mesečnom nivou. Nemojte preterivati. Koristite tečno đubrivo odnosa 20:20:20.

Prilikom sadnje spatifiluma proverite da li koristite odgovarajuću vrstu zemljišta. Ovo je čvrsta biljka i u prirodi se može videti kako raste u i duž potoka.

Zapamtite, ovo je generalno tip prašumske biljke koja mora da stane na noge. Tropske kišne šume mogu biti bogate vegetacijom, ali njihova zemlja nije previše dobra. Kada se spatifilum koristi kao kućna biljka, zahteva zemlju koja će omogućiti da biljka dobije dovoljno vode, ali da obezbedi i ishranu.

spatifilum gajenje

Spatifilum cvetanje

Spatifilum biljka se odlikujeveoma ukrasnim listovima i dugim tankim cvetnim grančicama na kojima cvetaju cvetovi bele boje. Ovi prelepi cvetovi su zapravo razlog zašto je spatifilum tako omiljen kod uzgajivača cveća. Njegovi sjajno zeleni listovi čine da ova biljka bude znatno ukrasna i kada nije cvetala.

Kada mu omogućite sve uslove za uzgoj, spatifilum će vas nagraditi svojim cvetanjem tokom celog leta. Novi cvetovi se razvijaju i u rano proleće i u kasnu jesen.

Vrste Spatifiluma

Postoje desetine vrsta spatifiluma, kao što su S. floribundum, S. vallissi, S. canniforlium i dr. Njihova klasifikacija je Alismatales, monokotiledone, angiosperme, porodica Aracae. One su večnozelene zeljaste biljke i višegodišnje su.

Bolesti

Spatifilum je generalno imun na štetočine i bolesti, iako se može desiti da ga napadnu određeni insekti. U tom slučaju treba primeniti insekticid.

Ukoliko previše zalivate spatifilum, to može uzrokovati pojavu braon fleka po ivicama lišća. Listove može napasti i crveni pauk – u tom slučaju biljku poprskajte jednostavnim insekticidom koji možete i sami napraviti: narendajte sapun za pranje veša i jednu kašiku ovog sapuna rastvorite u jednom litru vode, te dodajte malo sirćeta.

Spatifilum ženska sreća

Postoje sobne biljke koje su prisutne u skoro svakoj kući, ali mnogi ne znaju njihova imena. Spatifilum je jedna od njih. Postoji verovanje da ova biljka donosi sreću svojim vlasnicama, otuda i njen naziv – spatifilum ženska sreća.

Gde se krije ženska sreća? Pre svega, u njihovim srcima i kućama. Smatra se da je ova kućna biljka odgovorna za žensko blagostanje.

Veruje se da ako date spatifilum jednoj devojci, ona će u dogledno vreme brinuti o njenom privatnom životu. Ako ga date udatoj ženi – ona ​​će imati dete.

U stvari, sve sobne biljke simbolizuju nešto specifično – neka sreću u braku, druga – novac, treća – zdravlje, uspeh i tako dalje. Ali zašto se baš spatifilum smatra ženskom srećom?

Od davnina, žene su počele da primećuju da postojanje ovih predivnih biljaka u kući uvek donosi dobru promenu, posebno u emocionalnim odnosima. Devojke koje su same ​​pronađu svog izabranika, devojke koje su u vezi dobijaju ponudu za brak, a udate žene – imaju srećan bračni život. Sreća dolazi u kuću žena koje pokušavaju da zatrudne već duže vreme, a sa pojavom biljke su konačno dobile vest o dugo očekivanom radosnom događaju.

Danas je spatifilum “ženski sreća” jedan od najrasprostranjenijih i najpopularnijih poklona za pripadnice lepšeg pola.

Uprkos činjenici da mnogi ne veruju u čaroliju biljaka, spatifilum sigurno može da utiče na privatni život svojih vlasnica, kao što se može videti iz mnogih pozitivnih iskustava.

Ako želite da ova biljka promeni vaš život, iskreno je volite, brinite o njoj, zalivajte je, neka oseća vašu ljubav – i vi ćete biti uvereni da je “ženska sreća” stvarno istinita.

Spatifilum cveće cena

Cena ovog cveća zavisi od veličine biljke i kreće se od 5 do 20 evra.Ako neznate gde da nađete i kupite sapatifilum možete da potražite na kupindu  >>> Spatufilum prodaja