sok od sargarepe

Hrana za dobar vid

Poznata izreka glasi: “Oči su ogledalo duše”, ali šta se dešava ukoliko to ogledalo malo zanemarimo? Kao i kada su ostali organi u pitanju, naše oči bolje funkcionišu ukoliko se pravilno hranimo i u organizam unosimo odgovarajuće namirnice.

Šargarepa: Dobra stara šargarepa odlična je za naš vid zato što u sebi sadrži beta-karoten, organsko jedinjenje koje sprečava razvoj katarakte i čuva naše oči. Šargarepu možete konzumirati zajedno sa ostalim povrćem, prženim nudlama, pirinčem, kao salatu, dok i sirova šargarepa može biti jako ukusna.

Ćuretina: Kako je puno cinka i vitamina B, ćureće meso je odlično kod suzbijanja nastanka katarakte. Osim toga što se smatra da je ćureće meso fantastična hrana za vid, takođe je i mnogo zdravije od crvenog mesa.

Slatki krompir: Odlično se slaže uz bilo koje jelo, a poput šargarepe sadrži visok nivo beta-karotena, te gotovo postaje neophodna namirnica za zdravlje naših očiju.sok od bundeve i sargarepe recept

Sardina: Sardina sadrži omega-3 kiseline, pa bi samim tim bilo poželjno da se bar jednom nedeljno nađe na našoj trpezi. Deluje na očne krvne sudove, štiteći ih i održavajući opšte zdravlje očiju.

Kukuruz: Sadrži veliki nivo zeksantina i luteina i određenu dozu beta-karotenа i vitamina C, koji su odlični za vid. Posebno dejstvo kukurz ima u kombinaciji sa kokosom ili voćem, kao što su kruške ili jabuke. Osim meksičke hrane, kukuruz je takođe neizostavni deo i brojnih ukusnih salata.