Ječam – seme zlata vredno

Ječam je jedna od najstarijih poznatih žitarica. Pre osam milenijuma kao divlji ječam (hordeum vulgare) iz zapadne Azije i severne Afrike raširio se na Bliski istok. Tu su ga, kao usev koji jako brzo raste, pripitomili i počeli da ga gaje kao kulturnu vrstu.

Danas je jedna od najvažnijih žitarica, odmah iza pšenice, pirinča i kukuruza, a više od polovine svetske proizvodnje koristi se za stočnu ishranu. Stabljika je visoka, poput trava, čijoj familiji i pripada. Dugačko osje oko klasa štiti zrna kojih, u zavisnosti od vrste, može biti 20 do 60 u klasu. Najveći proizvođač ječma u svetu je Rusija.

Za sirotinju ječmeni hleb, pivo riba i med

U Egiptu hleb od ječma je bio hrana siromašnih i jeo se najčešće s lukom. Stari hleb su mrvili, potapali u vodu i posudu stavljali na sunce. Posle fermentacije dobijali su piće koje je preteča današnjeg piva. I u tom napitku je uživala samo sirotinja. U antičkoj Grčkoj ista populacija je živela od ribe i ječmene kaše kojoj su se ponekad dodavali usitnjeni orasi. Grci su prvi prepoznali i lekovitost ove žitarice. Po Hipokratovoj preporuci pravili su napitak od vode u kojoj se kuvao ječam i zaslađivali ga medom, a koristili su ga kod prehlada i kašlja.

Danas se zna da ječam spada među najzdravije žitarice. Snižava nivo šećera i holesterola. Pomaže u održavanju telesne težine jer pruža dugotrajan osećaj sitosti. Odličan je čistač organizma zbog specijalnog odnosa dijetetskih vlakana. Prema najnovijim istraživanjima profesorke Ana Nilson sa univerziteta Lund u Švedskoj, upotreba ječma u ishrani mogla bi da u kratkom roku pokaže odlične rezultate u rešavanju problema sa gojaznošću, bolestima srca i dijabetesom.

Lekovita sluz, okrepljujući čaj

Naučnici se nadaju da će ljudi u budućnosti početi češće da koriste ječam u ishrani i preporučuju da se njim zamene pirinač i krompir. Za ljudsku ishranu koristi se oljušten ječam, poznat pod nazivom geršla. Kuvanjem ječma oslobađa se sluz koja povoljno deluje na organizam. Odavno je u narodnoj medicini poznat kao lek koji umiruje upaljenu sluzokožu. Čaj od ječma se pravi širom sveta, a koristi se kod želudačno-crevnih bolesti ili kao osvežavajući letnji napitak. U Japanu se takav čaj zove mugicha, u Kini damaicha, a u Koreji boricha. Britanci posebno uživaju u ječmenoj vodici koja se pravi od kuvanog, neprženog ječma uz dodatak limuna.

Recept za čaj od ječma:

Čaj se lako priprema. Na litar hladne vode treba dodati tri kašike ječma i kuvati 10 minuta. Potom ostaviti da se ohladi, procediti i po želji zasladiti medom ili žutim šećerom.

Seme zlata vredno

Ječam se koristi za proizvodnju slada, koji je glavni sastojak piva i viskija.
U prehrambenoj industriji ječam se koristi u supama kao zgušnjivač i za proizvodnju sirćeta.
Tokom ratova i velikih kriza pečeni ječam je bio korišćen kao zamena za kafu.
Danas se „kafa“ napravljena od pečenog ječma koristi kao zdraviji napitak jer ne sadrži kofein.
Zbog velike hranljive vrednosti ječam se sve više koristi i za ljudsku ishranu, i to u zrnu ili kao brašno.
U Pakistanu se koristi kao glavno hlebno žito.

Tekst: Branka Gajić