beta hcg

Šta je Beta hCG hormon i šta nam on pokazuje?

Najveći broj ljudi čuo je za test za trudnoću koji je moguće kupiti u apoteci bez lekarskog recepta i odraditi ga u kućnim uslovima. Poznato je da se radi o testu koji se odnosi na analizu urina i obično se čita kao pozitivan ili negativan. Ali šta je to što omogućava da se sazna da li je test pozitivan ili negativan?

Radi se o merenju nivoa beta hCG u urinu, a koji je za mnoge sinonim hormona za trudnoću. Mnogo pouzdanija metoda merenja ovog glikoproteinskog hormona nazvanog još i humani horionski gonadotropin, jeste putem analize krvi.

Njegovo lučenje je povećano samo par dana nakon implantacije embriona u matericu, kada lako i brzo prodire u urin i krv i zato su ovi testovi nazavani upravo ovim imenom.

Kada je indikovano raditi test?

Prva pomisao je da žene koje sumnjanju na graviditet rade test i mere vrednosti beta hCG u krvi. U odnosu na vrednost koja prelazi granice normale kod žena se može tačno utvrditi da je došlo do začeća. Kasnije se prati njegov nivo po nedeljama trudnoće kako bi se pratio tok iste na osnovu čega se procenjuje da li je tok uredan.

Kod graviditeta je veoma važno da ovaj hormon bude u granicama očekivanih shodno nedelji trudnoće s obzirom da je on zadužen za stimulaciju proizvodnje progesterona koji je u prvom trimestru zadužen za normalan tok i razvoj ploda. Očekuje se da se njegov nivo u krvi duplira na svaka dva dana kada je sve u redu.

Međutim pravovremenim otkrivanjem povišenih vrednosti beta hCG u krvi kod svih kategorija stanovništva i kod oba pola mogu se otkriti neki ozbiljni zdravstveni problemi, s obzirom da je ovaj hormon ujedno i tumor marker. O tome odlučuju lekari koji će vas na ovaj vid testiranja i uputiti i koji će nakon toga tumačiti dobijene rezultate.

Tokom trudnoće kontinuirano raste i može biti krivac za mučnine

Kao što je već pomenuto povećane vrednosti beta hCG su pristune na početku trudnoće, sve do oko 12. nedelje kada one dostižu svoj najviši nivo. Nakon toga, po pravilu, njihova vrednost počinje da opada blago, ali u kontinuitetu, sve do otprilike 16. nedelje kada dostižu nivo koji se uglavnom održi do trenutka planiranog porođaja.

Početkom graviditeta pojava mučnine kod mnogih žena može biti ,,normalan“ simptom ali da li ste se pitali zašto je to tako?

Za to je odgovoran upravo rast nivoa beta hCG koji je u periodu do 12. nedelje u progresivnom rastu, a čim on počne da opada od 13. do 18. nedelje, tegobe vezane za mučninu obično prestaju.

Osim toga može se javiti i promena u čulu ukusa i mirisa kada neka hrana postaje omiljena, a druge nepodnošljiva. Razlog je isti. Beta hCG utiče na deo mozga koji je pod uticajem vegetativnog nervnog sistema i zato može doći do ovih promena.

Kako se rade analize i gde?

Osim lako dostupnih testova za trudnoću u apotekama koji se zasnivaju na principu provere nivoa ovog hormona u urinu i mogu se obaviti u kućnim uslovima, nešto pouzdanija metoda je analiza krvi.

Anliza nivoa beta hCG u krvi radi se isključivo u laboratorijama, privatnim ili državnim. Pouzdanost ovih testova se ne dovodi u pitanje. Rezulti mogu stići u roku od par sati.

Ako postoji sumnja na trudnoću i novoi budu iznad proseka, potrebno je što pre posetiti ginekologa radi provere opšteg stanja i pregleda.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *