Šta je kolagen? Evo 7 razloga da povećate unos kolagena!

Možda ćete ga prepoznati kao jedan od sastojaka u vašem omiljenom losionu za telo ili u vitaminskom suplementu. Ali šta je zapravo kolagen – kako da ga uvedete u svoj život?

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem organizmu. Nalazi se u mišićima, kostima, koži i tetivama. To je „lepak“ koji drži telo. Koži daje jačinu i elstičnost i pomaže joj da zameni mrtve ćelije.

Proizvodnja kolagena u našem organizmu sa godinama počinje da opada. Ovom procesu možete da zahvalite na borama, opuštenoj koži i slabijoj hrskavici u zglobovima. Drugi faktori, kao što su ishrana bogata šećerom, pušenje i izlaganje suncu, takođe doprinose smanjivanju nivoa kolagena.kolagen

Dakle, šta je kolagen? Da li se razlikuje od želatina?

Verovatno ste čuli da kolagen i želatin idu u istom paketu. Razlog tome je što se želatin derivira iz kolagena – kada se kolagen razloži on postaje želatin. Najbolji primer za ovo je supa od kostiju: kosti su krcate kolagenom i, dok se supa kuva, on se razlaže u želatin.

Drugim rečima, želatin je prepun dobrih stvari kao i kolagen, samo u drugom obliku.

 Kolagen – nutritivne činjenice

Koliko su kolagen i želatin zaista zdravi? Veoma! U stvari, želatin je jedna od prvih namirnica koja je korišćena kao lek u drevnoj Kini – naši preci su rano shvatili da je ova namirnica lekovita! Želatin je odličan za ljude alergične ili osetljive na neke namirnice; čak pomaže njihovom organizmu da bolje preradi ove namirnice.

Kolagen je prepun uslovnih aminokiselina, kao štu su arginin, glutamin, glicin i prolin. Ove aminokiseline, u normalnim okolnostima, proizvodi naš organizam.

Međutim, kada ste bolesni, pod stresom ili u nekom drugom lošem zdravstvenom stanju, vaš organizam možda neće moći sam da proizvede dovoljno ovih aminokiselina. Potrebna mu je pomoć iz spoljašnjih izvora (ishrana ili suplementi) da bi ih dobio.

Ove neesencijalne aminokiseline su neverovatno važne. Prolin i glicin, posebno, igraju veliku ulogu u glatkom odvijanju svih procesa u organizmu.

Prolin čini oko 15% kolagena. On pomaže arterijama da naslage masnoća sa zidova ispuste u krvotok, smanje slojeve masnoća u arterijama i nagomilavanje masnoća svedu na minimum. Zdrave arterije znače zdravo srce!

I glicin je jedan od glavnih sastojaka kolagena. A što se veličine tiče, to je najmanja aminokiselina, a dobre stvari dolaze u malim pakovanjima – glicin tu nije izuzetak.

Osigurava da naše ćelije funkcionišu pravilno i pomaže da DNK gradi zdrave lance. To je i jedna od tri aminokiseline koje stvaraju kreatin, a on je odgovoran za zdrav razvoj mišića i veću proizvodnju energije tokom fizičkih vežbi.

7 najkorisnijih svojstava kolagena

Ako još niste sigurni da kolagen treba da bude više zastupljen u vašem životu, pogledajte ovih sedam stvari.

1. Kolagen za kožu i kosu

Kako starimo, proizvodn ja kolagena opada – to se dešava i sada dok ovo čitate! Primetićete fizičke znake: opušteniju kožu, više bora i manje elastičnosti. Povećanje nivoa kolagena može da pomogne da vam koža izgleda zategnutije, glatkije i da ćelije kože mogu da se obnavljaju i oporavljaju normalno.

2. Kolagen za zglobove

Da li ste nekada imali osećaj da su vam noge kao od drveta? Aha, to je nedostatak kolagena. Do ovoga dolazi kada gubimo kolagen, naše tetive i ligamenti pokreću se otežano, što dovodi do ukočenosti, otečenih zglobova i još mnogo toga.

Razmišljajte o uzimanju kolagena kao o podmazivanju šarki na vratima koja škripe. Pomoćiće vašim zglobovima da se lakše pokreću, smanjiti bolove i čak i rizik od propadanja zglobova. Nedavna ispitivanja su otkrila da je kolagen efikasan lek protiv osteoartritisa i drugih oboljenja zglobova.

3. Kolagen za propustljiva creva

Ako patite od sindroma propustljivog creva, stanja u kome toksini prolaze pored digestivnog trakta, kolagen može da bude od nemerljive pomoći. Razložiće proteine i umiriti sluzokožu creva, isceliti oštećene ćelijske zidove i napojiti ih lekovitim aminokiselinama. Pomoći će da se apsorbuje voda i da se sve glatko kreće kroz digestivni trakt.

4. Kolagen jača metabolizam i energiju

Snaga kolagena će poboljšati vaš metabolizam. Glicin, koga ima u kolagenu, upumpava šećer u tkiva i podiže energetski nivo. Pomaže i kod razvoja mišića – a mišići sagorevaju više kalorija od sala. Kombinujte bilo koji suplement koji sadrži vitamin C i bićete sigurrni da će vaš organizam pretvoriti kolagen u koristan protein koji će početi da obnavlja izvore energije i vitalnost.

5. Kolagen jača nokte i zube

Da li ste ikada imali nokte koji se ljušte i listaju? U tom slučaju okrivite nedostatak kolagena. Protein kolagen je gradivni element noktiju, a i zuba! Dodajte kolagen u ishranu i imaćete jake nokte i zdrave zube!

6. Kplagen za detoksikaciju

Ako vam je potrebna detoksikacija, kolagen je izuzetno koristan. Glicin minimizuje štetu koju trpi jetra kada apsorbuje strane supstance koje ne bi trebalo da prolaze kroz nju.

Jedan od najjednostavnijih načina da prečistite jetru je post sa supom od kostiju; preporučujemo trodnevnu detoksikaciju sa supom od kostiju za brzi oporavak propusnog creva. Pomoći će vašem organizmu da se reši hemikalija i „resetovaće“ creva.

7.  Kolagen smanjuje celulit i strije

Kada koža izgubi elastičnost kao rezultat smanjenog nivoa kolagena, dolazi do još jednog neželjenog dejstva: vidljivijeg celulita! Pošto vam je koža sada tanja, celulit postaje uočljiviji – ne možete više sakriti šta se događa ispod površine. Poboljšanjem elastičnosti kože pomoću kolagena smanjićete namreškanu površinu kože.

 

Kako da životu dodate kolagen

Našim precima je klopanje kolagena bilo prirodan način života, budući da je tradicionalna ishrana podrazumevala da se jedu cele životinje. Jednostavno rečeno, jeli su mnoge delove životinja, na primer, kožu, tetive i ligamente, koje mi danas bacamo.

Srećom, možete da se vratite na početak. Jedan od najboljih načina da povećate unos kolagena je kuvanje supe od kostiju, kao što je supa od pilećih kostiju, na primer. Zdrava je, ukusna i ujedno isplativ način da iskoristite delove životinje koje ne možete direktno jesti – ovde nema otpada.

Osim tog, ona je ludo dobra. Kako se ovi nejestivi delovi životinja krčkaju satima ili danima, oni ispištaju kolagen u supu koja se lako apsorbuje.

Suplementi kolagena, kao što je kolagen u prahu, još su jedan lak način za povećanje unosa kolagena. Vodite računa da je kolagen dobijen od krava koje su se hranile travom i odgajane na pašnjaku (bez hemikalija i antibiotika). Kolagenski suplementi se mogu stavljati u smutije, supe ili čak u peciva i tako daju sve korisne sastojke, a da ne pokvare ukus vašeg omiljenog jela.

Važno je napomenuti da postoje mnogi faktori koji utiču na stvaranje i korišćenje kolagena u organizmu, kao što su vitamin C, bakar, prolin i hrana bogata antocijanidinom (borovnice, trešnje i kupine). Da bi se kolagen aktivirao u organizmu, morate uzimati suplement sa izvorom aminokiselina i vitamina C ili da vodite računa da vaš suplement ima ove aktivirajuće nutrijente kako bi apsorpcija i korisnost bile sigurne.

Osim toga, dok mnoge kreme i prahovi tvrde da revitalizuju kožu jer sadrže kolagen, molekuli u ovim proizvodima su obično preveliki da bi koža mogla da ih apsorbuje. Pomoću supe od kostiju i suplemenata popravićete stanje organizma i iznutra i spolja.

Konačno, morate biti svesni da neke namirnice – one koje su pune aminokiselina – pospešuju stvaranje kolagena više od drugih. Namirnice životinjskog porekla, kao što su jaja, živina, riba i mleko pojačavaju formiranje kolagena. Ali, ljubitelji voćki i povrćki, ne strahujte! Možete i vi da koristite kolagen za pripremanje hrane za vašu porodicu i decu, na primer, zdravi žele ili potpuno prirodne voćne grickalice.