ruke-naocare-dioprija

Šta se može očekivati od operacije katarakte?

Katarakta, odnosno siva mrena, predstavlja zamućivanje dela očnog sočiva, a koje vremenom dovodi do smanjenja kvaliteta vida. Problem se može javiti u jednom ili oba oka i može se rešiti intervencijom.

Očno sočivo je obično providan deo oka koji se nalazi iza obojenog irisa i pomaže oku da fokusira svetlost. Kako se katarakta razvija, značajno može zamutiti vid i otežati fokusiranje, dok je istovremeno vidljiv i može uticati na zamagljenje čitavog oka.

Kako se stari, tako se povećavaju šanse da se pokvari vid, što može značajno uticati na kvalitet života i otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Vremenom simptomi postaju gori, pa je uglavnom potrebna operacija.

Redovnim oftalmološkim pregledima se može utvrditi njeno stanje, pa se može proceniti i kada je pravi trenutak za tu opciju, s obzirom da nema drugog efikasnog rešenja za ovaj problem.

Ipak, ohrabrujuće je to što je ova intervencija vrlo česta, ali i vrlo bezbedna, pa nema razloga za preteranu brigu kada dođe trenutak za to.

Zbog čega se zahvat radi?

Katarakta može značajno pomutiti vid i povećati odsjaj od svetla, što rezultira lošijim vidom i otežava obavljanje različitih aktivnosti. Veliki broj starijih osoba ima i druge probleme sa očima, a siva mrena ih može pogoršati ili onemogućiti njihovo lečenje i normalne preglede.

Oftalmolozi će, u skladu sa dijagnozom i preporučiti najbolje moguće rešenje. Postoji vremenski period koji se verovatno mora sačekati da bi se obavila operacija katarakte, pa ćete imati dovoljno vremena da se odlučite i razmotrite opcije. Doktor procenjuje kakvo je stanje sa vidom, pa se može desiti i da prođe značajan vremenski period dok ne bude bio potreban zahvat.

Postoje mnoga pitanja na koja sebi morate odgovoriti iskreno u toku proces razmatranja, a glavna su da li možete bezbedno voziti i raditi sa postojećim stanjem? Potom treba proceniti kakav je vid prilikom čitanja, gledanja televizije i svih aktivnosti koje radite na dnevnoj bazi, kako biste se preispitali.

Fakoemulzifikacija, ECCE i RLE

Postoji više načina na koje se može izvesti operacija katarakte, a uključuju fakoemulzifikaciju, potom klasičnu, odnosno ekstrakapsularnu (ECCE), kao i RLE (refractive lens exchange).

Fakoemulzifikacija, odnosno operacija katarakte sa malim rezom je najčešći način da se ona ukloni. Hirurg pravi mali otvor na oku, tik pored spoljnog dela oka, a onda malom sondom koja daje ultrazvučne talase rastvara jezgro, odnosno tvrdi deo zamućenog sočiva.

Potom se ostatak sive mrene skida upotrebom sonde koja usisava vakumom komadiće sočiva. Onda se ubacuje implant, odnosno savitljivo sočivo umesto prirodnog koje je tu ranije bilo.

Ekstrakapsularni zahvat podrazumeva pravljenje većeg otvora na vrhu oka, kako bi se uklonio tvrdi deo jezgra sočiva. Potom se drugi deo sive mrene usisava kroz veliki otvor. Ovaj proces se radi kod jako komplikovanih slučajeva, pa je iz tog razloga potreban veći rez.

Kako izgleda potrebna priprema

Pre same operacije, doktor će dati sve potrebne instrukcije kada su u pitanju hrana i voda pre intervencije.

Takođe, ukoliko uzimate određene lekove koji mogu uticati na tok operacije katarakte, uobičajen savet će biti da prestanete da ih uzimate, jer mogu izazvati veće krvarenje tokom operacije.

U nekim slučajevima se prepisuju kapi sa antibioticima i preporučuje se njihovo korišćenje dan ili dva pre zahvata.

Drugi saveti se odnose na to da obezbedite prevoz sebi nakon celog procesa, jer obično idete kući isti dan.

Sama tok procedure

Operacija katarakte traje svega 30-45 minuta i uglavnom se radi pod lokalnom anestezijom, koja se postiže kapima ili injekcijom. Tokom intervencije ćete biti budni, kako biste mogli da komunicirate sa osobljem. Možda budete mogli da vidite svetlo i pokrete, ali nećete moći da vidite šta doktor radi na oku.

Hirurg gleda kroz poseban mikroskop i pravi rezove putem kojih će moći da dođe do sočiva i da ukloni kataraktu. Nakon toga stavljaju novo meko sočivo na isto mesto.

Obično se ne stavljaju šavovi, jer se ranice od rezova same zatvaraju vremenom, ali će na oko biti stavljena zaštita dok traje oporavak. Nakon toga ćete sedeti u sobi za oporavak neko vreme dok ne budete otpušteni iz bolnice.

Kako teče oporavak?

Vid može biti mutan u početku, dok se oko ne zaleči i prilagodi promeni. Kako budu prolazili dani, tako će i vid da postaje sve bolji.

Naravno, redovne kontrole su obavezne nakon toga, kako bi oporavak mogao da se nadgleda.

Normalno je da osećate blagi svrab i nelagodu nekoliko dana, ali je važno da nikako ne trljate ili dirate oko. To će verovatno i biti onemogućeno zaštitom koja će biti na njemu. Možda če biti prepisane i kapi za oči ili drugi lekovi koji će služiti kao prevencija rizika od infekcije, kao i sredstvo za održavanje normalnog očnog pritiska.