kozmetika-nega-lica

Štetni sastojci u kozmetici za negu lica

Nepravilna i neadekvatna nega je najčešći krivac za pojavu problema na koži lica. Brojna istraživanja pokazala su da izlaganje kože nekim sastojcima koji se nalaze u kozmetici može dovesti do štetnih zdravstvenih ishoda.

Zbog toga vam ovoga puta skrećemo pažnju na to koliko je važno da naučite da čitate etikete na kozmetičkim proizvodima. U redovima koji slede saznajte koji su to štetni sastojci u kozmetici za negu lica (ali i kozmetici uopšte) koje bi trebalo izbegavati.

Komedogena i nekomedogena kozmetika

Verovatno ste se do sada u kozmetičkom svetu susretali sa pojmovima kao što su nekomedogena i komedogena kozmetika. Nekomedogeni sastojci su, ukratko rečeno, oni koji su nam potrebni, dok komedogene treba izbegavati. Evo kako da prepoznate i jedne i druge, da biste sprečili pogoršavanje eventualnih već postojećih problema na koži lica.

Komedogena kozmetika je ona kozmetika koja na koži izaziva zatvaranje pora i pojavu komedona. Ukoliko na lice nanesete ovakvu kozmetiku, ona će najverovatnije izazvati pojavu raznih ispupčenja, neravnina i nepravilnosti na koži, i to na onim delovima lica gde je nanosite najviše. Mitiseri, milije, otvoreni, zatvoreni i solarni komedoni – sve su ovo različiti oblici u kojima se oni mogu javiti. Komedogena kozmetika ne izaziva nužno ovakve posledice, barem ne na zdravom licu, ali ukoliko već imate problematičnu ili oštećenu kožu, njeno stanje će se najverovatnije pogoršati primenom komedogenih proizvoda. Za razliku od akni, koje su uglavnom manifestacija uplanih procesa na koži, komedoni nisu bolni, ali ih je često teže ukloniti od običnih bubuljica.

Iako mnogi kozmetički proizvodi za negu lica imaju na svom pakovanju oznaku da su nekomedogeni, pitanje je u kom su procentu oni zastupljeni u datom proizvodu. S druge stane, brojni proizvođači nekomedogene kozmetike nemaju istaknutu ovu naznaku na ambalaži, zbog čega ih je lakše izignorisati i zaobići prilikom kupovine. Najvažnije je da naučite da pravilno čitate sastav na kozmetičkim proizvodima, a u nastavku teksta saznajte kako da razlikujete štetne od poželjnih sastojaka.

lepo-lice-nega-koža

Štetni sastojci u kozmetici za negu lica koje treba izbegavati

Supstance koje su na listi štetnih komedogenih kozmetičkih sastojaka jesu mineralna ulja (petrolej, parafin), sulfati, parabeni, silikoni i alkoholi, lauret-4, lanolinska kiselina, etilheksil-palmitet, gliceril-3-diizostearat, izopropil-miristat, lanolin. Kada govorimo o nezi kože lica, parfemi i konzervansi su definitivno na crnoj listi sastojaka.

Čak i pojedine supstance prirodnog porekla mogu biti komedogene  (npr. kokosovo ulje, kakao puter, ekstrat crvenih algi, sojino ulje, natrijum-hlorid). Ukoliko niste sigurni da li je bezbedno da ih koristite, pomešajte ih u manjem procentu u odnosu na druge (poželjne) sastojke pre nego što ih nanesete na lice. Prilikom nanošenja možete koristiti led ogledalo za šminkanje kako biste zumirali problematični deo kože. Ako koža odreaguje dobro, ova ulja su u vašem slučaju bezbedna za upotrebu.

Koji su poželjni sastojci u kozmetici za negu lica?

Poželjni sastojci u kozmetici za negu lica jesu hijaluronska kiselina, glicerin, pantenol, ceramidi, vitamini A, C, i E, salicilna kiselina, nekomedogena biljna ulja i puteri, pčelinji voskovi…

Ukoliko upotrebljavate sapune za lice, koristite one koji su prirodni. Naime, oni se prave od smeše nekomedogenih ulja (kao što su ulje jojobe, avokada, bademovo ulje, ulje semenki suncokreta), koja odgovaraju svakom tipu kože.

Takođe, kad god vam vreme to dozvoljava, za čišćenje lica koristitie prirodne maske koje ćete napraviti sami kod kuće. Možda će to ići nauštrb vašem slobodnom vremenu, ali će vam koža i te kako biti zahvalna.

krema-za-ruke-nega

Da li se i u vašoj kozmetici kriju štetne hemikalije?

Danas, u vreme modernih tehnologija, dostupne su čak i aplikacije preko kojih možete proveriti sastav kozmetičkih proizvoda i analizirati ih skeniranjem bar-koda ili pretragom imena ili brenda (ThinkDhirty, TroveSkin, SkinVision, INCY Beauty itd.). Zahvaljućuji algoritmu ovih aplikacija, možete proveriti sastav kozmetičkih proizvoda kako biste uvideli da li su oni dobri za vas ili ne. Ukoliko vam je potrebna pomoć u tumačenju liste sastojaka, od koristi vam mogu biti i pojedini sajtovi, kao što je npr. Cosdna.

Uvek birajte organsku, nekomedogenu, prirodnu kozmetiku za kožu. Ovo apsolutno važi i za šminku koju koristite. Budite oprezni, jer ako na proizvodima odabrane kozmetike i pronađete poneku supstancu prirodnog porekla, ona je najverovatnije zastupljena u tako maloj koncentraciji u odnosu na komedogene, da je vaša koža i ne može apsorbovati. Prema pravilu, sastojci koji su u najvećoj koncentraciji zastupljeni u nekom proizvodu treba da budu navedeni na vrhu liste.

Dakle, kada sledeći put budete želeli da isprobate neki kozmetički proizvod, dobro obratite pažnju na sastojke navedene na ambalaži.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *