stomacni virus

Stomačni virus simptomi, lečenje i ishrana

Lečenje stomačnog virusa i vodič za preživljavanje

Šta je stomačni virus? Poznat je i kao gastroenteritis i uglavnom  ga uzazivaju dva rotavirsa: adenovirus i ECHO-virus (Enteric Cytopathic Human Orphan virus). Stoga je ova vurusna infekcija praćena mučninom, povraćanjem, dijarejom, stomačnim grčevima itd. Ne postoji neki određeni lek za stomačni virus, već se tretira simptomatski. U ovom članku su opisani pravilni postupci za lečenje stomačnog virusa i preventivne mere.

Pročitajte informacije koje slede i bićete puni znanja o lečenju i preživljavanju gastroenteritisa.

stomacni virus

Korak 1: Razlika između stomačnog virusa i trovanja hranom

Prvi i najvažniji korak je da razlikujete stomačni virus i trovanje hranom, dve veoma slične bolesti. Trovanje hranom može da se pomeša sa stomačnim gripom i obrnuto. Mikroorganizmi izazivači trovanja ostaju u stomaku tri do pet dana, a ponekad i sedam. Mogu izazvati povraćanje i dijareju, a mogu da se jave i gubitak apetita i vrtoglavica. Ali ovi simptomi traju kratko. S druge strane, kod stomačnog gripa se javljaju simptomi koje ćemo videti u daljem tekstu.

stomacni virus ishrana

Korak 2: Obratite pažnju na sledeće simptome:

Dole navedeni simptomi se javljaju kod osoba koje pate od stomačnog virusa

Mučnina

Mučnina je pojava kod koje osoba ima potrebu za povraćanjem ali do njega ne dolazi. Ovo je jedan od simptoma stomačnog virusa gde osoba ima osećaj gađenja.

Povraćanje

Drugi simptom stomačnog virusa koji može da se javi je povraćanje. Dolazi do poremećaja uobičajenog kretanja sadržine creva pa se javlja reakcija na to stanje. Ta reakcija se obično javlja ili u obliku dijareje ili kao povraćanje. Tokom povraćanja sadržaj creva se kreće u suprotnom smeru što dovodi do izbacivanja hrane kroz usta.

Dijareja – proliv

Dijareja je izbacivanje vodnjikave stolice. Kada su zidovi creva iritirani nekim spoljašnjim faktorom, npr. bakterijom, javljaju se ili povraćanje ili dijareja. Postoje dve vrste bakterija. Jedna izaziva krvavu dijareju, dok kod druge nema krvi. U zavisnosti od izazivača infekcije, javiće se ili jedno ili drugo.Kad je u itanju stomačni virus u stolici nema krvi.

Groznica

Kada god je organizam inficiran, javlja se rakciju u obliku povišene temperature. Uobičajeno je da do ovoga dođe jer telo preduzima odbrambene mere protiv organizma koji ga napada. Kada se formira odbrambena linija tela, dolazi do porasta temperature.

Stomačni virus izaziva blago povišenu temperaturu oko 380 Celzijusa.

Grčevi

Zajedno sa navedenim simptomima, javlja se i jedan koji je uobičajen i za trovanje hranom – stomačni grčevi. Mogu biti blagi ili jaki ali ih ima.

Glavobolja

Glavobolja ili ošamućenost mogu biti još jedan od simptoma. Nakon nekoliko povraćanja ili dijareja, osoba počinje da oseća glavobolju.

Zamor

Uz sve pomenute simptome, osoba na kraju postaje letargična i iscrpljena. I ovo je jedan od pratećih simptoma koje izaziva stomačni virus.

Obratite pažnju: Kada se pojave ovi simptomi stomačnog gripa, trebalo bi da ipak budete sigurni da nije u pitanju trovanje hranom.Ako niste sigurni idite kod lekara.

stomacni grip

Korak 3: Ponašanje:

Ovo što sledi su koraci koje treba da preduzmete kad imate stomačni virus

Lezite

Stomačni grčevi vas mogu dovesti do plača. Grčevi mogu biti neprestani ili se mogu javljati u talasima ali, koji god da su, veoma su bolni. Ono što bi trebalo odmah da uradite jeste da promenite položaj i da se zgrčite u položaju fetusa. Tako ćete bar malo olakšati stanje zbog grčeva.Ovi simptomi stomačnog virusa su u nekim slučajevima jako izraženi a u nekim su slabiji.

Unosite tečnost

Sledeće je da pijete što više vode. Preporučuje se 3l vode dnevno za muškarce i 2,2l za žene. dok se hidrirate nemojte unositi koncentrovane sokove ili mleko jer mogu da uznemire osetljivi želudac tokom bolesti. Pokušajte da ih izbacite iz ishrane. Osim vode, potrebni su vam i elektroliti koje ćete naći u fiziološkom rastvoru i pirinčanoj vodi.

Izbegavajte tešku i čvrstu hranu: što više treba izbegavati čvrstu hranu i držati se lake ishrane. Tokom bolesti želudac je osetljiv i teško vari čvrstu hranu pa se preporučuje laka hrana. Tako će se želudac odmarati i raditi što je moguće manje.

Stomačni virus ishrana: smatra se da je ovo najbolji način ishrane tokom stomačnog gripa

 • Banane se uglavnom sastoje od vode. Sadrže i elektrolite potrebne telu. Banane bi trebalo da budu na jelovniku tokom perioda dehidracije. Pektin, vlakno koje smiruje dijareju, takođe se nalazi u bananama.
 • Ne konzumirajte začinjenu i ljutu hranu.Dok traje stomačni virus ishrana treba da se zasniva na propisno skuvanim i manje začinjenim namirnicama, kako biste malo odmorili organe za varenje.
 • Jogurt je jedna od preporučljivih namirnica posle stomačnog gripa. Probiotici u jogurtu pomažu želucu i imunološkom sistemu da vrate stvari u ravnotežu.Ishrana sa jogurtom se preporučuje tek kad se želudac smiri i kad prođe proliv.
 • Uzimanje vode u malim gutljajima je takođe od pomoći.
 • Ishrana je veoma važna za saniranje posledica koje organizmu nanosi stomačni virus.Potrebno vam je mnogo elektrolita, a pirinčana voda je bogata njima. Možete obariti pola šolje pirinča i ocediti vodu u kojoj se pirinač kuvao. Potom pijte tu vodu!

Lekovito bilje: sledeće biljke mogu biti veoma korisne

 • Lišće nane je korisno za uznemiren sistem za varenje pa čak i za sindrom nadraženih creva (nervozna creva). Žvakanje nekoliko listova takođe pomaže, ali svakako najbolje je skuvati i popiti nezaslađen čaj od nane.
 • Čaj od kamilice, komorača i roibosa, takođe pomažu. Umiruju digestivni trakt i ublažavaju grčeve.

Lekovi

I pored svih navedenih prirodnih lekova i promena ishrane, ipak morate ići kod lekara i ako dobijete recept za neke lekove, morate ih uzimati redovno.

Vakcinacija

Neke zemlje obzbeđuju vakcine za rotaviruse – viruse odgovorne za izazivanje stomačnog gripa. Vakcinacija je dobra mera prevencije za ovu bolest.

Higijena

Vodite računa o higijeni i budite stalno čisti. Ako koristite javni toalet, operite ruke dobro i dezinfikujte ih. Osim ovoga, održavajte čistoću u kuhinji i površinama za spremanje hrane – bez mikroba. Morate oprati i igračke, posteljinu i druge stvari koje dolaze u dodir sa zaraženom osobom.Stomačni virus se veoma lako prenosi! U velikom broju slučajeva kada oboli jedna osoba u kući stomačni grip se brzo prenese na celu porodicu.

Izbegavajte nedovoljno kuvanu hranu

Spremanje hrane na visokoj temperaturi ubija skoro sve mikroorganizme. Preporučuje se da namirnice dobro operete pre konzumiranja. A nakon toga ih dobro skuvajte, ne ostavljajte ih nedokuvanim.

Saveti

 • Neka vam hidracija uvek bude prvi korak.
 • Ishrana mora da bude što jednostavnija.
 • Preventivne mere mora da preduzme svaka osoba.
 • Higijena je ključni faktor.