strije zasto se javljaju

Strije – šta su strije, zašto nastaju i kako ih ukloniti

Šta su strije

Strije su brazde, pruge i linije koje se pojavljuju na telu kada je koža naglo i intenzivno rastegnuta. Premda su neškodljive, njihova pojava izaziva ozbiljnu zabrinutost kod nekih osoba. Ne iznenađuje da većina onih koji imaju strije, želi da zna kako da ih brzo ukloniti. Nažalost, premda postoje neke ograničene mogućnosti za tretman strija, jedino sredstvo za uklanjanje strija (prirodnim putem ili ne) je vreme.

Ukratko o strijama

Strije se najčešće javljaju na koži kao brazde ili pruge paralelnih linija. Na dodir će strija biti blago kruta ili usečena. Kada se prvi put pojave, strije su obično crvenkaste, a mogu i da bole ili svrbe. Vremenom će se boja menjati – najpre u ljubičastu, zatim u beličastu, sjajnu ili svetlosrebrnu nijansu. Strije se pretežno javljaju na površinama sa slabijim vezivnim tkivom, kao što su stomak, kukovi, bokovi, zadnjica, butine, podlaktica i grudi. Strije mogu da dobiju i muškarci i žene, mada su kod žena češće.

zasto nastaju strije

Kako nastaju strije

Koža je neverovatno rastegljiva i elastična, međutim, čak i te karakteristike imaju svoje granice. Ako se koža naglo rastegne, dermis (debeo, elastičan i čvrst srednji sloj kože) će se pocepati. Ono što izgleda kao strija, zapravo je dublji sloj kože koji se nazire kroz procep. Razlog zbog koga je strija na početku crvenskasta ili ljubičasta, između ostalog, je i taj što su krvni sudovi koji se nalaze ispod sada vidljiviji. Kako se krvni sudovi skupljaju i telesno salo, koje je bledo, počinje da se nazire, strije će postajati bleđe – srebrnkaste, beličaste ili sjajne.

Zašto nastaju strije

Trudnoća

Oko 25% trudnica, nakon 25. nedelje trudnoće, dobije strije. Kako organizam počinje da luči hormone koji omekšavaju ligamente karlice i obezbeđuju elastičnost neophodnu za porođaj, vlakna kože postaju mekša. Usled toga je dermis podložniji cepanju, a dobijanje na težini i širenje trbuha usled rasta fetusa izazivaju rastezanje. Trudničke strije obično nastaju na stomaku, butinama i/ili grudima.

Gojenje

Naglo dobijanje na težini dovodi do većeg i bržeg rastezanja dermisa nego što je to normalno, a time se izaziva i njegovo cepanje. Uzrok dobijanja na težini je nebitan u ovom slučaju, a do njega može da dođe i od sala i od povećanog razvoja mišićne mase.Ako se pitate zašto nastaju strije ovo je jedan od najčešćih uzroka

Mršavljenje

Nagli gubitak težine je isto tako povezan sa strijama, mada iz drugih razloga nego u slučaju gojenja. Dok mršavite, koža počinje da se opušta i skuplja. Usled ovoga postojeće strije (nastale usled gojenja) postaju vidljivije i sasvim je moguće da ih tada uočite po prvi put. Drugi, mada mnogo ređi, razlog je da nagli gubitak težine izazove nastanak viška kože. Kako se koža skuplja i ugiba, može da dođe do dovoljnog naprezanja koje izaziva cepanje dermisa pa nastaju strije.

Zašto se pojavljuju strije u pubertetu

Kako telo raste i razvija se, vezivna vlakna u dermisu se prirodno rastežu i izdužuju. Pubertet, međutim, ponekad prevazilazi uobičajeni tempo razvoja jer telo prolazi i kroz periode ubrzanog i naglog rasta, usled čega može da dođe do preteranog istezanja dermisa i njegovog cepanja. Kod dečaka su češće strije na ramenima i leđima. Kod devojčica, uobičajena mesta su bokovi, butine i grudi.

Kortizol

Kortizol je hormon stresa koji luče nadbubrežne žlezde. Kada je lučenje obimno ili produženo, može da dođe do smanjenja elastičnosti kože i povećanog rizika od cepanja. Normalan stres, pa čak i periodi ekstremnog stresa, obično ne dovode do ove pojave. Da bi se stvorila tako velika količina kortizola potrebno je duže korišćenje topičkih kortikosteroida, a može da se javi i usled  Kušingovog sindroma.

Slično>>> Kako ukloniti strije

Nasledne bolesti

Dva nasledna poremećaja, Marfanov sindrom i Elers-Danlos sindrom, takođe mogu da izazovu pojavu strija. Kod Marfanovog sindroma dolazi do smanjene elastičnosti tkiva organizma. Kod Elers-Danlos sindroma dolazi do prekida u prirodnoj strukturi proteina kože. Ova oboljenja su veoma retka i ne spadaju u tipične uzroke strija.

Saznajte više>>> 9 načina za prirodno uklanjanje strija

Uklanjanje strija

Kao što smo rekli na početku, na postoji način da se brzo rešite strija. Proizvođači preparata za negu kože, krema, ovlaživača ili biljnih preparata mogu da tvrde da njihovi proizvodi uklanjaju strije prirodnim putem, međutim, ovo je zavaravanje koje nema naučnu potvrdu. Ne znači da su takvi preparati beskorisni – ovlaživači i umirujući losioni mogu da ublaže svrab i bol kada su strije u ranom stadijumu – već da oni ne mogu da spreče pojavu strija i njihovo povlačenje brže nego što je to normalno.

Strije će se povući vremenom ali taj proces je spor. Ako vas zanima šta bi mogli da uradite u međuvremenu, evo nekih mogućnosti koje, premda neće ukloniti strije, mogu da pomognu da se donekle smanje.

Povezano>>> Kako se rešiti strija

Tretinoin krema

Ovo je proizvod koji sadrži retinoinsku kiselinu i poznatija je kao sredstvo protiv akni pod nazivom retin-A. Ovaj preparat pospešuje stvaranje kolagena i iza njega stoje čvrsti klinički dokazi da je u stanju da smanji širinu i dužinu strija, posebno kada počne rano da se koristi – premda može da izazove iritaciju kože. UPOZORENJE: retinoinska kiselina može da dovede do urođenih deformiteta i ne sme da se koristi u toku trudnoće i dojenja.

Mikrodermoabrazija

Ovo je kozmetički tretman „poliranja“ kože sićušnim kristalima pri čemu se uklanja površinski sloj kože. Ova procedura izaziva rast novog, a u idealnom slučaju i elastičnijeg sloja kože. Mikrodermoabrazija pokazuje sposobnost da popravi izgled starijih strija koje su dostigle srebrnkasto/belilčasti/sjajni stadijum.

Laser

Različiti kozmetički tretmani laserom mogu da stimulišu stvaranje kolagena i elastina. Mogu da poprave izgled i novijih i starijih strija, međutim, moraćete da se konsultujete sa lekarom koji od njih najviše odgovara stadijumu strija i vašem tipu kože.

Kozmetička sredstva

Moguće je da strije malo kamuflirate različitim kozmetičkim proizvodima. To neće smanjiti njihovu veličinu ali će ih učiniti manje vidljivima i učiniće da se bolje „stope“ sa okolnom kožom.