caj od maslacka protiv raka

Čaj od maslačka – lekovita svojstva za mršavljenje, probavu, protiv raka…

Lekovita svojstva čaja od maslačka

Danas ćete saznati sve o lekovitim svojstvima čaja od maslačka.

Većina ljudi nije ni svesna toga kako ovaj korov žutog cveta ima tolika lekovita svojstva. Prvo ćemo vas upoznati sa moćima koje ima čaj od maslačka, a zatim ćete pročitati kojih devet lekovitih svojstava poseduje ovaj biljni čaj.

Maslačak je korov jarko žutog cveta koji se uvek pojavljuje na proleće. Iako zna da pravi probleme zbog toga što je korov, koristan je jer ima lekovita svojstva. Njegovi cvetovi se otvaraju rano ujutru i zatvaraju se ili uveče ili usled tmurnog vremena.

Postoji više vrsta maslačka na svetu. Ali ‘Taraxacum Officinale’ koji evoluirao u Evroaziji pre 30 miliona godina, je jedan od najrasprostranjenijih.

Devet lekovitih svojstava čaja od maslačka

Ovaj prirodan korov je bogat beta karotenom, fosoforom, vitaminom C, kalijumom, gvožđem, vlaknima, kalcijumom, cinkom, prirodnim natrijumom, proteinima, magnezijumom i drugim mineralima u tragovima. Pored svih ovih hranljivih materija, maslačak sadrži razna farmaceutska aktivna jedinjenja. Tu spadaju terpenoidi, flavonoidi, seskviterpeni i triterpeni koji doprinose njegovim moćnim lekovitim dejstvima.caj od maslacka protiv raka

Cvetovi maslačka, stabljika i koren se koriste kao hrana i lek već hiljadama godina i od njih se pravi zdrav čaj. Čaj od maslačka se može praviti od pečenog korena ili od sušenih listova. Pročitajte više o dobrobitima čaja od maslačka.

Čaj od maslačka za mršavljenje

Čaj od maslačka podstiče dugoročne i kratkoročne ciljeve za mršavljenje. Čaj od maslačka doprinosi mršavljenju tako što uz njegovu pomoć izbacujete višak vode. Korejska naučna studija otkrila je da se čaj od maslačka može koristiti i za dugoročni proces mršavljenja. Zahvaljujući sposobnosti čaja od maslačka da spreči lučenje enzima koje pravi pankreas, a koji pretvara masti u energiju. Kada se masti ne troše za proizvodnju energije, one se direktno izbacuju iz organizma, uz pomoć čaja od maslačka.

Čaj od maslačka protiv raka

Prirodan čaj od maslačka sadrži snažne antioksidante koji se bore protiv štetnih slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali izazivaju prevremeno starenje i rak kada ih ima previše u organizmu. Kanadska naučna studija iz 2011. godine otkrila je da čaj od maslačka može izazvati ćelijsku smrt kod ćelija menaloma i ćelija raka pankreasa, i to bez negativnog uticaja na zdrave, nekancerogene ćelije. K vitamin iz čaja od maslačka je za smanjenje rizika od raka nosa, usta, debelog creva, prostate i stomaka.

Čaj od maslačka za bolju probavu

Ovaj prirodan biljni lek je bogat izvor vlakana, što doprinosi generalnom zdravlju creva i organa za varenje. Vlakna optimišu normalno funkcionisanje digestivnog trakta tako što ubrzavaju i olakšavaju prolazak hrane kroz creva. Čaj od maslačka može biti blagi laksativ koji efektno stimuliše apetit, podstiče varenje i balansira bakterije koje se nalaze u crevima. Pijenje čaja od maslačka stimuliše jetru u proizvodnji žuči, koje telo koristi za varenje masti. Ovaj čaj je bogat izvor vitamina C, koji telu služi za bolje upijanje minerala.

Čaj od maslačka štiti kosti

Čaj od maslačka se može piti za zaštitu kostiju. Maslačak je dobar izvor vitamina K, esencijalnog minerala koji naučno dokazano, izgrađuje zdrave kosti bolje nego kalcijum. Osim što poboljšavaju opšte zdravlje kostiju, ovi esencijalni minerali značajno smanjuju rizik od lomljenja kostiju.

Čaj od maslačka sadrži kalcijum koji se obično čuva u zubima i kostima. Kalcijum se koristi širom našeg organizma za kontrahovanje mišića, lučenje hormona, zgrušavanje krvi i prenos nervnih impulsa. To znači da uz pomoć samo jedne šolje čaja od maslačka možete izbeći deficijenciju kalcijuma, visok krvni pritisak, propadanje zuba i tenziju u mišićima.

Čaj od maslačka pomaže kod dijabetesa

Razna naučna istraživanja govore da se čaj od maslačka može koristiti za lečenje raznih zdravstvenih poremećaja. Zahvaljujući sposobnosti čaja od maslačka da stimuliše pankreas i samim tim, da proizvodi dovoljno insulina, dok u isto vreme aktivno smanjuje nivo šećera u krvi. Čaj od maslačka sa lakoćom reguliše insulin i nivo šećera u krvi, kontrolisanjem nivoa lipida u krvi. Ovo može biti od velike pomoći osobama koje pate od dijebetesa tipa 1 i tipa 2.

Čaj od maslačka za kožu

Čaj od maslačka se može koristiti za zdravlje kože i uklanjanje raznih kožnih oboljenja na nekoliko načina. Čaj od maslačka je pun antioksidanata koji ulepšavaju, zatežu kožu i čine je mlađom. Ovaj čaj se može naneti i direktno na kožu, radi lečenja kožnih bolesti kao što su psorijaza, suva koža, akne, iritacije kože, ekcem i gljivice. Pošto hidrirate organizam kada pijete čaj od maslačka, koža vam postaje još lepša. Čaj sadrži vitamine A i E, koji su idealni za održavanje zdrave, mladalačke, sjajne kože.

Čaj od maslačka za lečenje bolesti izazvanih upalama

Čaj od maslačka sadrži fitonutrijente, antioksidante i esencijalne masne kiseline koje zajedno smanjuju upalni proces u telu. Čaj od maslačka ima antiupalna jedinjenja koja se koriste za ublažavanje upalnog procesa pogotovo u žučnom kanalu, žučnoj kesi i zglobovima. Osobe koje pate od bolova i otoka izazvanih upalnim bolestima, kao što su artritis i reumatizam, treba da piju čaj od maslačka kako bi ublažili bol.

Detoks sa čajem od maslačka

Čaj od maslačka se može koristiti za detoksikaciju, izbacivanje štetnih materija koje se talože u telu. Ovo se postiže zahvaljujući diuretskom svojstvu čaja (prirodnom procesu koji podstiče mokrenje). Za razliku od drugih vidova detoksikacije, čaj od maslačka održava balans soli u telu i obnavlja zalihe kalijuma koje se gube usled većeg mokrenja. Čaj od maslačka podstiče detoksikaciju tako što omekšava stolicu i povoljno utiče na rad creva. Ovo podstiče njihovo pražnjenje, čime se izbacuju štetne materije koje se talože u crevima.

Sprečava urinarne infekcije

Ovaj biljni lek se može koristiti za prevenciju problema sa bubrezima, bešikom, cistama na reproduktivnim organima i infekcija urinarnog trakta. Ove infekcije su češće kod žena a mogu biti prilično iritirajuće i neprijatne u isto vreme. Ali, ovi poremećaji se lako mogu rešiti uz kombinaciju dva čaja – od maslačka i uve. U toj smeši, čaj od maslačka se koristi za sprečavanje infekcije i veće izbacivanje urina, dok uva služi da ubija bakterije. Različita istraživanja otkrila su da čaj od maslačka može sprečiti rast bakterija i infekcije tako što sprečava bakterije da se zakače na ćelije koje oblažu spoljašnji zid bešike.

Zaključak

Čaj od maslačka se smatra bezbednim prirodnim lekom. Ali, postoje slučajevi u kojima ovaj biljni čaj izaziva manje alergijske reakcije. Ovaj prirodni biljni lek se ponekad može umešati u rad nekih lekova i antibiotika. Da biste bili sigurni, razgovarajte sa lekarom ili travarom pre nego što počnete da koristite ovaj biljni lek.