Kako ukloniti podbradak

Podbradak – uzroci nastanka i načini da ga se rešite

Kada u ogledalu ugledate podbradak, to može da bude znak da ste se ugojili ili da ste gojazni, mada to nije uvek tako.

Postoje brojne vežbe koje ciljaju na salo ispod brade i na vratu. Postoje i drugi tretmani koji mogu da se primene uporedo sa vežbama.

Šta izaziva formiranje podbratka?

Formiranje podbratka izaziva kombinacija nekoliko različitih faktora u organizmu. Bolje razumevanje ovih faktora će vam pomoći da se rešite podbratka.kako skinuti podbradak

Kako nastaje podbradak? Starost.

Sa starenjem organizma koža počinje da gubi elastičnost, što može da dovede do pojave viška kože ili kože koja visi, a to doprinosi formiranju podbratka.

Podbradak nastaje i ishranom i težinom

Mada debljanje nije uvek uzrok formiranja podbratka, može da mu doprinese. Ishrana bogata kalorijama, prerađene nemirnice i nezdrave masti, takođe mogu da utiču na debljanje i formiranje podbratka.

Genetika i nastajanje podbratka

Geni mogu da imaju ulogu kod osoba koje imaju podbradak. Osobe iz porodica čiji pojedini članovi imaju slabo elastičnu kožu ili podbradak, imaju veće šanse da ga i same dobiju.

Držanje tela

Loše držanje tela može da oslabi mišiće vrata i brade. Vremenom to može da doprinese nastajanju podbratka, pošto okolna koža, usled nekorišćenja mišića, gubi elastičnost.

Vežbe za skidanje podbratka

Postoje brojne jednostavne vežbe za podbradak.

Mada je malo naučnih istraživanja o dejstvu ovih vežbi, one ciljaju na mišiće vrata i lica. Vežbanje ovih mišića može da pomogne sagorevanju masti u ovim regijama i može da bude presudno za uklanjanje podbratka.

Kako ukloniti podbradak? Kruženje glavom (zagrevanje)!

Kao i kod svake vrste vežbi, važno je da zagrejete mišiće kako ne bi došlo do povreda. Za zagrevanje mišića vrata, nežno okrećite glavu napred i nadole, a potom unazad i nagore, kružnim kretnjama u smeru kazaljke na satu. Nakon nekoliko kruženja promenite smer (suprotno smeru kazaljke na satu).

Iste kružne kretnje se koriste za istezanje vilice. Nežno istegnite vilicu ulevo, napred, udesno, a potom unazad, ostajući u svakom položaju sekund-dva. Sada su mišići zagrejani i spremni za vežbe.

Ukloniti podbradak zviždanjem plafonu

Ova vežba je odlična za jačanje mišića i odmaranje vrata nakon sedenja za radnim stolom. Sedite uspravno i opustite ramena.

Zabacite glavu unazad, tako da gledate u plafon. U tom položaju namestite usne kao da hoćete da zviždite. Usne bi trebalo da budu opuštene, ali dovoljno stisnute da možete da osetite kontrakcije sa obe strane vrata.

Ostanite u ovom položaju 10 – 20 sekundi, u zavisnosti koliko dugo možete da izdržite. Deset ponavljanja ove vežbe je obično dovoljno za jednu seriju.

„Poljubac žirafe“ je vežba za uklanjanje podbratka

Ova vežba je slična prethodnoj,i veoma efikasna za uklanjanje podbratka.

Stanite uspravno, ruke i ramena olabavite i opustite. Zabacite glavu unazad tako da gledate u plafon. Napućite usne kao da hoćete da poljubite plafon i ispružite ih što je moguće više.

Kada ovu vežbu uradite pravilno, mišići vrata i brade bi trebalo da budu napregnuti, ali ležerno. Ostanite u ovom položaju 5 – 10 sekundi, a potom se opustite. Ponovite 10 – 15 puta zaredom.

Stezanje lopte

Kada je rekvizit za vežbu – kako ukloniti podbradak – pri ruci, to je dobar podsetnik da bi trebalo da odradimo vežbe.

Za vežbe vrata može da bude korisno da negde kod radnog stola, ili mesta na kome vežbate, držite loptu. Prečnik lopte može da bude od 13 – 25cm, u zavisnosti od ličnog izbora, a trebalo bi da se lako steže.

Najbolje je da vežbu sa stezanjem lopte radite u sedećem položaju, uspravljenih leđa i opuštenih ramena.

Stavite loptu ispod brade. Bradom stisnite loptu stabilnim, čvrstim pokretom. Ovu vežbu možete da ponovite 10 – 30 puta tokom svake serije.

„Durenje“

Još jedan delotvoran način za aktiviranje mišića brade i vrata – i odgovor na piatnje kako smanjiti podbradak – je „durenje“.

U stajaćem ili sedećem položaju, izbacite donju usnu što je moguće više i napravite izraz lica kao da se durite. Ostanite u ovom položaju 3 sekunde. Sa izbačenom usnom, mišićima vrata nagnite bradu ka grudima, ne pomerajući gornji deo leđa.

U ovom položaju ostanite 3 sekunde. Opustite mišiće i ponovite vežbu. Ponavljajte 10 – 20 puta ili dok ne počnete da osećate se vrat „razradio“.

Žvakanje gume za žvakanje

Možda mislite da od gume za žvakanje nema neke velike koristi, međutim, ona može dati odgovor na pitanje kako skinuti podbradak ?

Studija objavljena u časopisu Apetit, otkriva da su osobe koje su nakon obroka žvakale gumu, bile sitije od onoga što su jele. Zbog toga je manja šansa da će te osobe posegnuti za dodatnom užinom. Guma za žvakanje, osobama koje mršaju, može da pomogne da smanje broj kalorija u svojoj ishrani.

Žvakanje gume za žvakanje je i mala vežba za mišiće lica, naročito vilice. Redovno žvakanje gume može da doprinese ukupnom gubitku sala u regiji brade i skidanju podbratka, mada sama žvakaća guma i nema neko naročito dejstvo.

„Lavlji zev“ je vežba za skidanje podbratka

Svrha ove vežbe je da otvorite usta što šire možete i izbacite jezik što dalje i pokušate njime da dodirnete bradu – kao lav koji zeva. Ovo je odlična vežba za jačanje brojnih mišića brade, vrata i lica.

Ustanite ili sedite uspravno u opuštenom položaju. Otvorite usta što je moguće šire i izbacite jezik koliko god to možete. Kada se ova vežba pravilno odradi, mišići vrata, brade i vilice bi trebalo da budu zategnuti.

Jezik držite u tom položaju 10 sekundi, a nakon toga se opustite. Ponovite ovu vežbu 10 puta, pa pređite na sledeću.

Drugi tretmani za uklanjanje podbratka

Osim vežbi, ljudi probaju i druge tretmane za uklanjanje podbratka.

Maske za lice

Postoje brojne maske za lice koje zatežu kožu i smanjuju podbradak.

Maske sa glicerinom, kofeinom ili zelenim čajem mogu da vam posluže kao dodatak vežbama. Svakodnevno korišćenje maske od belanaca, meda i limunovog soka, kod nekih osoba smanjuje i naslage masnoće u regiji brade.

Ishrana

Prirodna ishrana može smanjiti podbradak, posebno ako je on posledica debljanja. Kod nekih osoba pomaže smanjenje svakodnevnog kalorijskog unosa.

Konzumiranje velikih količina vode uklanja masti iz organizma. Studija objavljena u časopisu Gojaznost, otkriva da osobe koje piju vodu pre jela gube više kilograma od onih koji je ne piju.

Voda i namirnice bogate vodom, kao što su lubenice i krastavac, mogu da uklone više toksina iz organizma.

Operacija

Neke osobe se opredeljuju za invazivne procedure uklanjanja podbratka. Postoje tri glavne procedure za skidanje podbratka:

  • Mezoterapija – Kod mezoterapije u bradu se ubrizgavaju hemijskih jedinjenja, koja rastvaraju masnoću. Proces može da traje i do 6 meseci, a kod nekih osoba je potrebno i 100 injekcija. Ako se nepravilno obavi može da izazove oštećenje nerava.
  • Liposkulptura – Liposkulptura je procedura pri kojoj se iz podbratka salo isisava ili uklanja laserom. Liposkulptura kožu neće učiniti elastičnijom – ona samo uklanja salo.
  • Dezoksiholna kiselina – Ova kiselina je pripadnik sekundarne grupe žučnih kiselina, a lek koji je sadrži (Kybella), odobrila je američka Uprava za hranu i lekove. Jedan tretman podrazumeva i do 50 injekcija ovog leka, koje se ubrizgavaju u masno tkivo. Po osobi može da bude potrebno i do 6 pojedinačnih tretmana, koji traju mesecima.

Ove procedure mogu da imaju i neželjena dejstva, kao što su otoci, podlivi ili bol. Podbradak može i da se vrati ukoliko se ne ne promenite način života.