Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa – uzroci, kućni lekovi i saveti za prevenciju

Curenje krvi iz nosa je česta pojava, naročito tokom suvih i hladnih zimskih meseci. Dovoljna je i najmanja iritacija ili obična prehlada pa da krv počne da curi iz nosa. Ako imate često krvarenje iz nosa, imaćete koristi ako saznate više o ovoj iznenadnoj, neprijatnoj pojavi, kao i o načinima kako da je sprečite.

Da li ste znali da prilikom krvarenja iz nosa, obično krv ide samo iz jedne nozdrve? Nos krvari kada tkivo koje oblaže unutrašnji hodnik nosa počne da propušta krv usled traume ili iritacije.

Medicinski termin za ovu pojavu je epistaksa, a krvarenje iz nosa se obično dešava na prednjem delu nosne pregrade (septuma), tkivu koje se nalazi između dve nozdrve. U nešto ređim slučajevima krvarenje potiče iz gornjeg dela nosne pregrade. Zaustavljanje ovog krvarenja, kao i onog koje potiče iz dubljih struktura nosa, može da bude teško.

Šta izaziva curenje krvi iz nosa?

Kao što smo već rekli, krvarenje iz nosa se javlja kada su krvni sudovi koji se nalaze u membranama sluzokože nosa, izloženi traumi ili povređeni. Ovo tkivo se nalazi blizu površine kože. Pogledajmo šta izaziva curenje krvi iz nosa da bismo saznali kako da ga lečimo.

Suv vazduh

Kada je vazduh u okolini suv, može da dođe do toga da membrane izgube vlažnost, postanu suve i počnu da pucaju. Može da dođe do krvarenja, kao i do infekcije, što takođe izaziva curenje krvi iz krvnih sudova.

Čačkanje nosa

Čačkanje nosa može da ošteti tkivo sluzokože nosa i dovede do krvarenja iz nosa. Ovo je, pored suvog vazduha, jedan od najčešćih uzroka krvarenja iz nosa.

Starost

Krvarenje iz nosa se često sreće kod beba kada počnu da otkrivaju svoj nos, kao i kod mlađe dece koja mogu da osete svrab ili krasticu dok istražuju. Curenje krvi iz nosa se viđa i kod starijih osoba i trudnica usled prirodnog tanjenja membrana.

Često krvarenje iz nosa može da bude i posledica nekih lekova, kao i oboljenja. U takve lekove i oboljenja spadaju:

 • aspirin, nesteroidni antiinflamatorni lekovi i lekovi za razređivanje krvi poput varfarina
 • preterana upotreba nazalnih sprejeva
 • stalno izduvavanje nosa
 • polipi ili tumori nosa
 • poremećaji krvarenja poput hemofilije
 • alergije
 • sinusitis (upala sinusa)
 • rekreativne droge poput kokaina
 • strano telo u nozdrvi
 • devijacija septuma (nosne pregrade)
 • prekomerno konzumiranje alkohola
 • trauma nosa usled tupe sile
 • udisanje hemijskih iritanasa
 • hirurške intervencije na nosnim hodnicima
 • nealergijski rinitis (zapaljenje sluzokože nosa)

Postoji nekoliko ozbiljnih oboljenja koja sprečavaju zgrušavanje krvi u organizmu, a to za posledicu može da im krvarenje iz nosa. U takva oboljenja spadaju:

 • povišen krvni pritisak
 • bolesti bubrega
 • bolesti jetre
 • kongestivno zatajenje srca

U druga oboljenja koja mogu da izazovu krvarenje iz nosa spadaju:

 • leukemija
 • idiopatska trombocitopenijska purpura (sklonost krvarenju usled nedostatka trombocita koja nije povezana sa nekim sistemskim oboljenjem)
 • nasledna hemoragijska teleangiektazija (bolest kod koje dolazi do formiranja nenormalno proširenih krvnih sudova kože, sluzokože i unutrašnjih organa)

Kućni lekovi protiv krvarenja iz nosa

Postoje neki koraci koje možete da preduzmete da biste odmah zaustavili curenje krvi iz nosa. Možete i da primenite nekoliko kućnih lekova protiv krvarenja iz nosa.

Preporučljivo je da se posle svakog krvarenja iz nosa odmarate nekoliko sati i da izbegavate fizičko naprezanje bar 24 sata. Ako imate nedeljno krvarenje iz nosa, trebalo da potražite medicinsku pomoć jer to može da bude posledica ozbiljnog osnovnog oboljenja.

Stegnite nos prstima

U većini slučajeva, stezanje nosa prstima je najbolji način za zaustavljanje krvarenja iz nosa, pošto se na taj način vrši pritisak na izvor u nosnoj pregradi.

Sedite ili stojte uspravno i nagnite glavu napred. Stegnite meki deo nosa, uz samu osnovu kosti, palcem i kažiprstom. Držite od 5 – 10 minuta i za to vreme dišite na usta. Pustite nos i ostanite u sedećem položaju (ili stojećem) još 5 minuta. Ponavljajte ovaj proces dok krvarenje ne prestane.

Dok ovo radite nemojte da ležite, zabacujete glavu unazad ili izduvavate nos. Ako osetite krv u ustima, ispljunite je i nikako nemojte da je gutate. U suprotnom, krv može da iritira želudac.

Hladne obloge

Jedan od najboljih kućnih lekova za zaustavljanje krvarenja iz nosa je primena hladnih obloga. One mogu odmah da uspore protok krvi jer izlaganje nižim temperaturama izaziva skupljanje krvnih sudova koji pokušavaju da održe temperaturu tela.

Stavite nekoliko kocki leda u tanak peškir ili krpu. Sedite ili stojte ispravljenih leđa i glave neznatno zabačene unazad. Stavite oblogu na greben nosa i držite 5 – 10 minuta. Ponavljajte dok krvarenje ne stane, što može da potraje 10 do 20 minuta.

Curenje krvi iz nosa mogu da zaustave i neki prirodni tonici i lekovite biljke.

Jabukovo sirće

Mnogo je onih koji za zaustavljanje krvarenja iz nosa koriste jabukovo sirće, pošto sirćetna kiselina deluje kao antihipertenzivni agens koji snižava povišeni krvni pritisak, koji može da bude uzrok curenja krvi iz nosa. Kako je njegovo delovanje dokazano samo na pacovima, potrebno je još ispitivanja na ljudima, objavljeno je u Evropskom žurnalu ishrane.

Kuglicu vate potopite u jabukovo sirće pre nego što je stavite u nozdrvu. Ne gurajte na silu kroz nosni hodnik. Ostavite da deluje 10 minuta pa nakon toga uklonite kuglicu.

Kajenska paprika

Kajenska paprika se često koristi za kontrolu pritiska u krvotoku jer pokreće ćelije krvi da počnu da se zgrušavaju. Sadrži aktivnu komponentu koja se zove kapsaicin, a koja se trenutno ispituje zbog lečenja problema sa krvotokom. Zato kajenska paprika može da zaustavi krvarenje iz nosa. Kajenska paprika se koristi od davnina za ublažavanje bolova i lečenje problema sa želucem.

U šolju tople vode dodajte kašičicu kajenske paprike u prahu i dobro promešajte. Popijte ovaj rastvor da bi ste brzo rešili problem sa krvarenjem iz nosa.

Crni luk protiv krvarenja iz nosa

Crni luk ima aktivna svojstva alicina, antimikrobnog agensa, koji pospešuje zgrušavanje krvi. Sadržaj sumpora u crnom luku ima dejstvo na zgušnjavanje krvi. Kvercetin u crnom luku ima antioksidantno i antiupalno dejstvo, mada su potrebna dodatna ispitivanja koja bi se bavila ovim delovanjima.

Isecite krišku crnog luka (malog ili srednje veličine), krišku stavite direktno ispod nozdrva i udišite miris. Isparenja mogu brzo da zaustave krvarenje iz nosa. Možete i na ulazu svake nozdrve da stavite 2 – 3 kapi svežeg soka crnog luka. Ponavljajte ovo dok krvarenje ne prestane.

Kopriva sprečava curenje krvi iz nosa

List koprive ima adstrigentne komponente koje mogu da izazovu zgrušavanje krvi i zaustave protok krvi stezanjem krvnih sudova. Ovo je jedan od najpopularnijih lekova za zaustavljanje krvarenja iz nosa koje je posledica alergija. Kopriva može i da ojača krvne sudove u nosnom hodniku.

Udahnite suvi list koprive u prahu. To je to – veoma brz i jednostavan, ali moćan lek. Možete i na ulazu svake nozdrve da stavite nekoliko kapi svežeg soka lista koprive.

Korijander

Korijander se godinama koristi kao prirodni lek protiv krvarenja iz nosa. Kaže se da ima efekat hlađenja koji smiruje sluzokožu nosa, a deluje i kao prirodni antihistaminik ako je uzrok krvarenja iz nosa alergija.

Imajte u vidu da korijander može da dovede do iritaciju površine kože kod nekih osoba koje su alergične. Osim toga, može da izazove i osetljivost na sunčevo svetlo.

Nanesite nekoliko kapi svežeg soka korijandera ili eteričnog ulja korijandera na sluzokožu nosa. Možete da upotrebite i sveži list korijandera pomešan sa dovoljnom količinom vode, tako da dobijete pastu. Ovu pastu nanesite direktno na čelo da biste pospešili zaustavljanje protoka krvi.

Tulsi

Tulsi, poznat i kao sveti bosiljak i kraljica bilja, često se koristi za smirivanje nerava. Smatra se da na ćelijskom nivou smanjuje osetljivost organizma na stres. Ovo njegovo svojstvo može da pospeši adaptogeni efekat i zaustavi krvarenje iz nosa.

Žvaćite sveži list tulsija. Možete da stavite i dve kapi svežeg soka lista tulsija u nozdrve.

Kada bi trebalo da se obratite lekaru zbog krvarenja iz nosa

Krvarenje iz nosa nije situacija koja je opasna po život, mada može da bude i ozbiljna ako se steknu neki uslovi. Hitno se obratite lekaru ako osećate jedan ili više ovih simptoma:

 • krvarenje koje ne prestaje u roku od 20 minuta
 • krvarenje iz nosa koje se često ponavlja
 • obilno krvarenje
 • krvarenje iz nosa nakon traume tupom silom u predelu nosa ili lica
 • vrtoglavica i ošamućenost
 • povraćanje nakon gutanja veće količine krvi
 • otežano disanje
 • nos koji je povijen ili kriv nakon povrede

Hitna lekarska pomoć može da bude neophodna i ako patite od poremećaja zgrušavanja krvi poput hemofilije, ili ako uzimate lekove za razređivanje krvi poput varfarina.

Kako može da se spreči curenje krvi iz nosa

Krvarenje iz nosa može da se javi bilo kada i bilo kome. Budući da je tako, postoje neki koraci koje možemo da preduzmemo – i situacije koja bi trebalo da izbegavamo – da bismo smanjili učestalost ove pojave. Evo nekih svakodnevnih saveta kako da sprečite krvarenje iz nosa:

 • Ako je vazduh u vašem okruženju suv, kao što je to slučaj zimi, dva puta dnevno popijte slani rastvor, koji ćete napraviti tako što ćete u pola šolje vode dodati prstohvat soli.
 • Dva puta dnevno pijte čaj od svežeg lista koprive, ako živite u okruženju sa suvim vazduhom.
 • Ako znate da se sluzokoža vašeg nosa lako isušuje, redovno stavljajte obloge sa ledom.
 • Tri puta dnevno pijte rastvor tople vode i 2 kašičice jabukovog sirćeta.
 • Odražavajte vlažnost nosnih hodnika nežnim brisanjem sluzokože štapićem za uši natopljenim vazelinom, nekoliko puta dnevno i pre odlaska na spavanje.
 • Redovno dodajte kajensku papriku u svoja omiljena jela.
 • Tokom kontaktnih sportova nosite štitnik za nos i lice.
 • Koristite ovlaživače za vazduh, posebno u spavaćoj sobi, ako živite u stanu u kome je vazduh suv.
 • Ne čačkajte nos prstima. Skorele čestice nežno uklonite maramicom.
 • Nos uvek nežno izduvavajte.
 • Izbegavajte pušenje i posredno pušenje, jer se tako suše nosni hodnici.
 • Ograničite korišćenje lekova protiv prehlade i alergije.

Krvarenje iz nosa je uobičajeno i dok uglavnom ne predstavlja ozbiljnu pretnju, u nekim slučajevima može da bude alarmantno ako se javi neočekivano. Osetljiva sluzokoža nosa može da bude iritirana ili oštećena usled zagađenja u okolini, izuzetno suvog vazduha ili traume lica ili glave.

Neki lekovi i osnovna oboljenja mogu da izazovu curenej krvi iz nosa. Često krvarenje iz nosa ili gubitak veće količine krvi mogu da budu pokazatelji nepoznatog, skrivenog oštećenja i možda zahtevaju medicinski tretman. Postoje brojni prirodni kućni lekovi i mere prevencije koje možete da preduzmete da biste zaustavili ili izbegli krvarenje iz nosa.