hrana bogata jodom

Koje su namirnice bogate jodom

Koja hrana sadrži jod?

Našem telu je neophodan jod za pravilno funkcionisanje i prevenciju ozbiljnih oboljenja, pa bi hranu pogatu ovim mineralom trebalo uključiti u našu svakodnevnu ishranu.

Konzumiranjem ribe, povrća i voća bogatih jodom poboljšaćete odgovor imunog sistema, mentalnu stabilnost i opšte zdravlje.  Treba da naučite kako da izbalansirate organizam tako da sprečite deficijenciju joda, i da steknete naviku da svakog dana unosite hranu koja sadrži jod, ali da ne preterate.

Šta je jod? To je mineral koji se u tragovima nalazi u mnogim namirnicama i ključan je za proizvodnju esencijalnih hormona i funkcionisanje šitne žlezde. On je neophodan za rad naših organa, tkiva, mišića i svih unutrašnjih sistema. Jod pretvara hranu u energiju.hrana bogata jodom

Zašto bi trebalo da jedete namirnice bogate jodom

 

1. Jod reguliše rad štitne žlezde

Jod je neophodan za pravilan rad štitne žlezde i funkcionisanje vitalnih organa, kostiju i razvoj centralnog nervnog sistema, kao i proizvodnju hormona.

Nedovoljne količine joda u organizmu mogu izazvati hipotiroidizam i hipertirpidizam, koji za posledicu imaju uveanje štitne žlezde. Hipotiroidizam može izazvati probleme sa koncentracijom, gojenjem, velikim umorom, spazmima mišića i suvu kožu. Konzumiranjem hrane koja sadrži puno joda regulišete ove i druge promene u telu.

Smanjena količina joda remeti snabdevanje organizma energijom, utiče na raspoloženje, težinu, metabolizam, apetit i telesnu temperaturu.

2. Umanjuje šanse od razvijanja defekata po rođenju

Pre nego što se dete rodi, pravilan razvoj zavisi od pravilne ishrane majke. Ukoliko ste na režimu ishrane u kom ima manjka joda može izazvati defekte po rođenju, kao što su usporen rast i loš moždani razvoj. Ovo za posledicu može imati poteškoće sa učenjem i probleme sa motoričkim funkcijama.

3. Namirnice bogate jodom jačaju moždane funkcije

Dovoljna količina joda je neophodna za zdrav razvoj mozga, kao i intelektualnih sposobnosti.

Studija iz 1994. godine rađena je upravo na temu manjka minerala u organizmu, tj. kako oni utiču na razvoj mentalnih poremećaja.

4. Jod reguliše telesnu temperaturu

Unutrašnja telesna temperatura se ekstremno remeti kada je nivo joda nizak. Na primer, jod je neophodan za rad štitne žlezde, a ona reguliše telesnu temperaturu kada se znojimo. To znači da se na ovaj način detoksikuje organizam i izbacuju štetne materije kroz pore i proizvodnju pljuvačke.

Namirnice bogate jodom stvaraju pljuvačku i sprečavaju suvoću usta koja bez joda, može izazvati probleme sa varenjem i gubitak apetita.

5. Jod uklanja toksine

Jod pomaže u izbacivanju štetnih metala koji se nalaze u našem telu poput žive, kadmijuma i olova, putem mokraće. Naš organizam je svakog dana izložen toksičnim hemikalijama, kao što su hlor, fluor i brom. Oni se nalaze u hrani i vodi koje konzumiramo, kao i u proizvodima koje koristimo za na primer, čišćenje kuće.

Taloženje ovih hemikalija u telu može izazvati probleme sa štitnom žlezdom i rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima.

6. Jod poboljšava zdravlje kose, kože i zuba

Dovoljna količina joda u organizmu sprečava stanjivanje kose jer ovaj mineral ubrzava rast kose. Jod pozitivno utiče na zdravlje zuba tako što podržava rad endokrinog sistema. Manjak joda može izazvati propadanje zuba, bolesti desni i ispadanje zuba jer utiče na isušivanje usta.

Od celog tela, u koži se nalazi oko 20% joda. Deficijencija joda može izazvati sušenje kože i nepravilno funkcionisanje znojnih žlezda.

7. Pozitivno utiče na  plodnost i reproduktivno zdravlje

Reproduktivno zdravlje i plodnost muškaraca i žena može se poboljšati konzumiranjem namirnica bogatih jodom. Jod pomaže u razvoju reproduktivnog sisrema i utiče na rast polnih organa.

8. Jod jača imuni sistem

Ishrana koja sadrži jod je dobra za jačanje imunološkog sistema jer utiče na pravilno funkcionisanje štitne žlezde, koja kontroliše metabolizam i bori se protiv bakterija ili virusnih mikroorganizama.

Namirnice koje sadrže puno joda

Kao što smo videli, važno je konzumirati namirnice bogate jodom, kako biste održavali nivo koji je neophodan za funkcionisanje svih organa. Ministarstvo zdravlja propisalo je parametre za unos joda na dnevnom nivou, baziran na polu, zdravstvenom stanju i opštem životnom stilu. Ukoliko ste vegetarijanci ili vegani, budite posebno pažljivi da unosite dovoljno joda.

Većina odraslih osoba treba da uzima oko 150 mikrograma joda dnevno, ali, proizvođači i dalje nisu u obavezi da istaknu koliko se joda nalazi u njihovim proizvodima. Mada, proizvodi koji su ‘ojačani’ jodom, biće posebno obeleženi i u tabeli nutritivnih vrednosti ete videti koliko se joda nalazi u njima.

1. Morsko povrće je namirnica bogata jodom

U moru se nalazi hrana koja je najbogatija jodom. Na primer, morske alge sadrže četiri puta veću količinu joda u sebi nego što se to preporučuje, u samo jednoj kašici nalazi se 2000 mikrograma (mcg) joda.

Drugo morsko povrće koje treba da uključite u ishranu spada po kašika arame (730 mcg), hiziki (780 mcg) i vakame (80 mcg). U 2,5 centimetra kombua nalazi se 1450 mikrograma joda.

2. Jogurt je hrana bogata jodom

U šolji organskog, običnog jogurta nalazi se više od polovine preporučljive količine joda. U ovoj prirodnoj formi probiotika, nalazi se 90 mikrograma joda.

3. Jagode

Šolja organskih jagoda u sebi sadrži 10% od dnevno preporučljive doze joda. U svežim jagodama nalazi se 13 mikrograma joda.

4. Sir

Sirov, organski čedar sir jos jedna namirnica bogata jodom i sadrži 10-15 mikrograma joda, zajedno sa puno kalcijuma, proteina i esencijalnih vitamina iz B kompleksa. Sir od kozjeg mleka je podjednako dobar kao kravlji i bolji je za varenje.

5. Krompir

Organski krompiri su jedan od najboljih biljnih namirnica bogatih jodom, jer se u samo jednom krompru srednje veličine, nalazi 60 mikrograma joda. Nemojte oljuštiti koru, i uživajte u maksimalnoj dozi joda.

6. Jodizirana so

Kuhinjska so i jodizirana so su realno, glavni izvor joda u našoj svakodnevnoj ishrani. Gram jodizirane soli sadrži 77 mikrograma joda.

7. Mleko

Osim što se u njemu nalaze esencijalni minerali, kalcijum i vitamin D, mleko je hrana bogata jodom. U jednoj šolji, nalazi se 56 mikrograma joda.

Mlečni proizvodi kao što su smrznuti jogurt, sladoled i sir su takođe namirnice bogate jodom.

8. Škampi

Škampi su još jedan ‘morski proizvod’ u kom se nalazi 35 mikrograma joda, u porciji od 85 grama. To je četvrtina dnevno preporučljive količine unosa.

9. Tunjevina

U tunjevini se nalazi mnoštvo esencijalnih vitamina i minerala, poput D vitamina i gvožđa. Porcija od 85 grama tunjevine iz konzerve sadrži17 mikrograma joda, tj. 11% od potrebnih dnevnih vrednosti.

10. Suve šljive

Umereno konzumiranje suvih šljiva preporučuje se svakom režimu israne. U pet suvih šljiva, nalazi se 13 mikrograma joda, kao i vitamini, minerali i vlakna.

11. Jaja

Jaje je jos jedna namirnica bogata jodom. U jednom tvrdo kuvanom jajetu, nalazi se 9% dnevno preporučljive količine joda. Jaje sadrži kalcijum, cink, belančevine, antioksidante, vitamine A i E, kao i 12 mikrograma joda.

12. Banane

Jedna banana srednje veličine sadrži 3 mikrograma joda, kao i veliku količinu kalijuma koji nam je neophodan za energiju. U banani se nalazi 2% preporučljive doze joda.

13. Kukuruz

U pola šolje kukuruza nalazi se 14 mikrograma joda, što znači da pokriva 9% potreba organizma za jodom.

14. Hleb

Pošto sadrži puno ugljenih hidrata, hleb bi trebalo konzumirati u umerenoj količini, ali on je namirnica bogata jodom. U dve kriške joda nalazi se 45 mikrograma joda, što čini 30% od dnevno preporučljive količine.

15. Ćureće grudi

Ćureće grudi su hrana koja sadrži jod. U 85 grama ćurećih grudi nalazi se 23% dnevno potrebnih vrednosti joda. Osim što se u njima nalaze vitamini i drugi minerali, ćureće grudi sadrže 34 mikrograma joda.

Preporučljiva količina joda

Mala količina joda je neophodna za dobro opšte zdravlje. I važno je znati da naš organizam ne može da čuva velike količine joda.

Odrasle osobe treba da uzimaju oko 150 mikrograma dnevno. To je milioniti deo grama.

Kada se jod dodaje u ishranu, postoji nekoliko važnih smernica koje treba da pratite kako biste uneli dovoljnu količinu. Preporučljiva doza zavisi od godina i određenih uslova poput trudnoće ili dojenja.

Kako da znate da li patite od deficijencije joda

Kao što je pomenuto, za opšte zdravlje organizma je važno da znate koliko joda unosite u telo. Obično ljudi nemaju problema sa unosom joda, ali manjak ovog važnog minerala može izazvati neprilike ako ste u drugom stanju, u vezi sa moždanim razvojem deteta.

Manjak joda u organizmu poveava rizik od bolesti štitne žlezde, fibromijalije i fibroze. U simptome deficijencije joda spadaju jedan ili nekoliko simptoma:

 • Uvećana štitna žlezda
 • Loše varenje
 • Smanjena proizvodnja pljuvačke
 • Suva usta
 • Natečene pljuvačne žlezde
 • Ubrzan srčani ritam
 • Suva koža i drugi problemi sa kožom
 • Otežano koncentrisanje
 • Opšta slabost, malaksalost
 • Bol u mišićima
 • Ekstreman zamor
 • Neobjašnjiv dobitak na kilaži
 • Povišen nivo holesterola
 • Depresija
 • Poremećaj apetita

Kako da ne preterate sa konzumiranjem joda

Našem organizmu je potrebna određena količina joda kako bi mogao da proizvodi tiroksin i triodotronin (hormone T3 i T4).

Štitna žlezda proizvodi tiroksin koji je važan za zdravlje srca, digestivnog sistema i metabolizam. Ovaj hormon je vitalan za razvoj mozga, kontrolu mišića i dobro zdravlje kostiju.

Triodotironin je aktivan oblik tiroksina koji se nalazi u jetri i bubrezima. Štitna žlezda proizvodi malu količinu triodotironina koji ulazi u krvotok.

U većini slučajeva, štitna žlezda se ne može preterano poremetiti zbog viška joda. Ali, višak joda postaje problem kada preterano aktivna štitna žlezda uzrokuje proizvodnju viška hormona. Previše joda može izazvati smanjenu proizvodnju hormona.

Bilo da je štitna žlezda preterano aktivna ili proizvodi manje hormona, od toga se može uvećati. A uvećana štitna žlezda može izazvati otežano disanje i kašalj.

Previše joda izaziva preterano lučenje pljuvačke, zajedno sa metalnim ukusom u ustima. Mogua je pojava osipa i problemi sa varenjem.

Jod se uglavnom ‘čuva’ u štitnoj žlezdi, a nepotrebne količine se izbacuju kroz mokraću.

Prevelike količine joda u telu su neobična pojava ali se mogu javiti kod osoba čija je ishrana puna morskih plodova ili morskih algi. Suplementi sa jodom takođe mogu izazvati preveliku dozu u telu.

Saveti za optimalan nivo joda u organizmu

 • Konzumirajte organske namirnice bogate jodom, kao što su voće i povrće.
 • Pre upotrebe, dobro operite hranu kako biste sprali hemikalije i pesticide.
 • Pijte čistu, filtriranu vodu.
 • Koristite proizvode bez hemikalija za ličnu negu.
 • Izbegavajte gazirane sokove.
 • Nemojte jesti ili piti iz plastičnih posuda.

Većini organizama je neophodna određena količina joda za pravilno funkcionisanje i stabilnost. Deficijencija može izazvati probleme sa štitnom žlezdom, imunim sistemom, varenjem i reproduktivnim sistemom. Moguća je i pojava raka.

Obratite pažnju na unos joda i regulišite unos jer i previše mala i preterano velika količina mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Uvećana štitna žlezda, gojenje, bol i slabost u mišićima, prevelik umor, su znaci na koje treba obratiti pažnju kod niskog nivoa joda.

Namirnice bogate jodom se lako mogu uključiti u svakodnevnu ishranu jer se ovaj mineral nalazi u raznoj hrani, pogodnoj za sve vrste dijeta i načina ishrane, uključujući vegetarijansku i vegansku.
[icegram campaigns=”8186″]