Šargarepa za kosu – upotreba i koristi

Kako se šargarepe koriste za rast kose?

Svi znaju da su šargarepe dobre za zdravlje, ali, da li ste znali da su dobre i za rast kose? Šargarepe daju gustinu kosi i čine da raste brže. Za najbolje rezultate, možete jesti jednu šargarepu dnevno ili piti sok od šargarepe. Redovna upotreba šargarepa, unutra i spolja, će vam sigurno dati zadovoljavajuće rezultate- jaku i zdravu kosu.sargarepa za rast kose

Šargarepe su pune nutrijenata i vitamina kao što su vitamini A, K, C, B6, B1, B3, B2, vlakna, kalijum, fosfor koji su dobri za zdravlje, kožu i kosu. Šargarepe poboljšavaju vid i odlažu proces starenja.

Dobrobiti šargarepa za kosu

  • Šargarepe podstiču rast kose.
  • Šargarepe čine kosu bujnijom i svilenkastijom.
  • Šargarepe podstiču cirkulaciju.
  • Šargarepe jačaju kosu.
  • One sprečavaju pucanje i opadanje kose.
  • Šargarepe štite kosu od spoljašnjih oštećenja kao što su zagađenje, vreme i slično.

Evo nekih jednostavnih recepata sa šargarepama za rast kose. Isprobajte ih.

Šargarepe za rast koseulje sargarepe za rast kose

Tretman za rast kose sa šargarepom: ovaj tretman je za osobe koje imaju masnu kosu. Za ovu masku trebaće vam jedna ili dve šargarepe (u zavisnosti od dužine kose), iseckane na male delove. Pomešajte je sa maslinovim uljem, kokosovim uljem, nekim esencijalnim uljem po izboru i medom. Kada se sastojci sjedine, zagrejte smesu 2-3 minuta. Nakon grejanja, dodajte surutku i ubacite u blender. Smesa će podsećati na smuti od šargarepe, samo ga nemojte popiti.sargarepa za brzi rast kose

Nanesite na kosu od korena do vrha i držite 20-25 minuta. Isperite dobrim šamponom. Ovaj tretman pre pranja šargarepom će kose podstaći rast kose i učiniti je glatkom i zdravom. Koristite ovu masku svakog vikenda i brzo ćete primetiti rezultate.

Ulje od šargarepe za kosu

Za pravljenje ulja od šargarepe, uzmite malo šargarepa i izrendajte ih. Držite izrendane šargarepe u staklenoj tegli i dodajte malo ulja (možete koristiti maslinovo, kokosovo ili ricinusovo). Držite ovu teglu na tamnom mestu oko nedelju dana. Kada ulje postane narandžasto, možete ga presuti u neku drugu posudu, i iskoristiti šargarepe za kompost. Koristite ovo ulje svake nedelje pre pranja kose i držite ga pola sata. Ulje od šargarepe će ojačati koren kose i učiniti je jačom. Ono će smanjiti lomljenje i pospešiti rast kose.

Maska za kosu od šargarepe

Uzmite jednu šargarepu i bananu i oljuštite ih. Iseckajte ih na što sitnije delove i sipajte maslinovo ulje. Stavite u blender, dodajte surutku i napravite pastu. Pasta ne bi trebala da bude suviše gusta, pošto će se u suprotnom teže ukloniti. Nanesite masku na kosu na pola sata pa isperite običnim šamponom. Šargarepe će stimulisati rast kose, sprečiti opadanje kose i učiniti kosu zdravom. Banane iz maske će kosu učiniti glatkom i svilenkastom.

žAko vas mrzi da pravite ove maske, u zdravoj hrani kupite ulje od korena šargarepe i dodajte 2-3 kapi u vaše redovno ulje, pa ga nanesite u kosu sat vremena pre nanošenja šampona. Ulje semena šargarepe je dobrotvorno za rast kose i njegova redovna upotreba će dati odlične rezultate.