suga kod ljudi

Šuga kod ljudi: Kako se prenosi i kako izgleda – lečenje, slike

Šuga kod ljudi

Da li mislite da patite od napada šuge? Ovo kontageno oboljenje pogodi veliki broj ljudi. U većini slučajeva ispoljava se u blažem obliku sa simptomima svraba nalik ujedu buba. Svrab potiče od malih grinja nastanjenih ispod kože usled čijeg delovanja dolazi do širenja svraba po celom telu, naročito tokom noćnog perioda. Šugarac se intenzivno širi, posebno među decom školskog uzrasta, zbog čega svi članovi porodice moraju u što kraćem roku biti podvrgnuti tretmanu lečenja iste.

suga kod ljudi

Kako se prenosi šuga ?

Šuga je bolest infestacijskog karaktera, što ukazuje na nužnost uklanjanja štetne grinje za efikasno izlečenje. Šuga predstavlja izuzetno zarazno oboljenje, a prenosi se jedino bliskim kontaktom. Grinje (šugarac) nemaju sposobnost letenja ili preskakanja, stoga se isključivo mogu preneti sa kože jednog čoveka na kožu drugog čoveka.

Jednostavno je shvatiti kako se šuga može dobiti, ali je teško odgovoriti na pitanje kako se može izbeći. Šugarac je moguće steći držanjem za ruku sa obolelom osobom ili samo sedenjem pored zaraženog lica.

Naime, što je veći nivo kontakta sa obolelom osobom, veća je verovatnoća da ćete dobiti ovu kožnu bolest. Moguće je zaraziti se neposredno tokom seksualnog odnosa sa obolelom osobom.

Potrebno je da budete u dodiru sa obolelom osobom da bi došlo do zaraze.

Potrebno je imati na umu da grinje mogu da se hrane kožom najviše do 36 časova, zbog čega je malo verovatno da ćete dobiti šugu dodirivanjem peškira ili posteljine koje je koristila zaražena osoba. Ipak, ukoliko spavate na posteljini zaražene osobe, postoje šanse da ćete dobiti šugu.

suga kod ljudi slike

Kako izgledaju osipi nastali od šuge ?

Prvi simptom šuge je pojava svraba. Osipi su obično predstavljeni malim crvenim neravninama koji se šire po određenom delu tela. Kod male dece osipi se obično javlja po licu, vratu, dlanovima, glavi i tabanima, dok se kod odraslih može bilo gde pojaviti. Češanjem osipa situacija se samo može pogoršati zato što se na taj način malene neravnine pretvaraju u rane i mogu stvoriti potencijalne infekcije.

Mnogi pogrešno tumače šugu kao svrab nastao ujedom komarca ili bube, ali ih svrab koji se širi brzo demantuje. Ipak, trebalo bi imati u vidu da se ne krije grinja ispod baš svake kvržice na osipu. Na licu je obično prisutno 10-15 grinja, iako vam subjektivni osećaj govori da ih ima više.

slike suga

Lečenje šuge

Postoji veliki broj medikamenata koji se uspešno koriste za lečenje šuge.

Neki od tih lekova su:
Lindan može se primenjivati u vidu kreme, losiona ili šampona, u zavisnosti od zaraženog dela tela. Predstavlja izuzetno jak medikament zbog čega se ne savetuje trudnicama, maloj deci i osobama sa oslabljenim imunim sistemom.

Euraks ne sadrži hemijske komponente zbog čega je idealan za malu decu i bebe. Potrebno je upotrebljavati ga prema uputstvima lekara.

Elimit predstavlja često korišćen lek koji ostvaruje ciljano hemijsko dejstvo na grinje. Potrebno je naneti ga na kožu i ostaviti par sati. Zbog bezbednog i bezopasnog dejstva mogu ga upotrebljavati i trudnice.

Stromektol pogodan za osobe narušenog sistema imunoodbrane ili za one koji se suočavaju sa teškim oblikom šuge. Ovaj lek poželjno je primenjivati u vidu tableta.

Par načina kako se rešiti šuge

Kako biste se osigurali od ponovne pojave šuge nakon sprovedenog lečenja, pridržavajte se sledećih saveta:

  • Uvek se obratite dermatologu za dijagnostifikovanje šuge; i upamtite, šuga se ne javlja usled nehigijene-mnogi oboljevaju od šuge, čak i male bebe.
  • Pre direktnog nanošenja sredstava za lečenje,preduzmite higijenske mere koliko je to maksimalno moguće, jer naneti preparati zahtevaju čistu i suvu kožu.
  • Losion ili kremu držite na telu osam do četrnaest sati, prema lekarevim uputstvima.
  • Lek za šugu nanosite od vrata do nožnih prstiju. Čak i ako imate utisak da vam je samo jedno područje tela zahvaćeno šugom, znajte da se grinje ipak mogu naći posvuda po telu, stoga tretirajte kožu celog tela propisanim sredstvom.
    Operite sve stvari koje ste upotrebljavali, uključujući posteljinu, odeću i peškire.
  • Očistite temeljno sve prostorije u kojima ste boravili.
  • Pranje svih stvari i nameštaja obavljajte vrućom vodom, ukoliko imate mašinu za sušenje veša, rublje sušite na najvišoj temperaturi. Ukoliko niste u mogućnosti da operete neku stvar, čuvajte je u plastičnoj kesi nedelju dana najmanje.
  • Ne opterećujte se oko nege svojih ljubimaca. Grinje nemaju sposobnost opstanka na njihovoj koži, stoga oni ne mogu oboleti od šuge.