surfinija

Surfinije (viseće petunije) -uzgoj, nega, održavanje

Uzgoj surfinije (viseće petunije)

Saveti i trikovi za uzgoj surfinija

Surfinije izgledaju veličanstveno u visećim korpama i saksijama, kao i u dvorišnim žardinjerama, a njihovi cvetovi će jako brzo početi da padaju u slapovima (koji mogu da dostignu i dužinu od 1,5m) raznih boja.

Surfinija je vrsta visećih petunija koja cveta od maja do oktobra, a cvetovi mogu da budu bele, žute, plave, ljubičaste, ružičaste i crvene boje. Izuzetno je popularna za uzgoj na terasama, balkonima i prozorima. Da bi vaše surfinije lepo napredovale i obilato cvetale, potrebna je pravilna nega jer je ova biljka prilično zahtevna za uzgoj i traži da joj se posvetite.

Ključ za uspešno gajenje surfinija je redovna prihrana (jednom nedeljno) i redovno sečenje precvetalih cvetova. Jedna biljka je dovoljna za saksiju prečnika 20cm.Za uzgajanje surfinija u većim posudama, kao što su sandučići i žardinjere, preporučuje se sadnja od 3 – 5 biljki po jednom kontejneru.

surfinije uzgoj

Preporučljivo je da u vreme sadnje otkinete vrhove sadnice. Zahvaljujući tome biljka će formirati mnogo robusniji žbun. Otkinite vrhove koji se nalaze odmah iznad čvora (sastava listova), tako da ostavite, ako je moguće, 2 – 3 para listova.

Surfinije bi trebalo da držite na mestu koje je u hladovini ali koje nije hladno. Ako je budete gajili na previše toplom mestu, biljka će biti mlitava i štrkljava. Kada biljka formira lep, grmoliki oblik, temperatura iznad 120C će pospešiti cvetanje.

Kompost u kome je surfinija zasađena, trebalo bi da bude prilično vlažan ali nikako natopljen. Ako primetite da lišće surfinije  žuti u ranoj fazi rasta, to je najverovatnije posledica sušenja biljke. Trudite se da ne kvasite listove ili bar da na se na njima voda ne zadržava predugo jer to pogoduje razvoju sive plesni i pepelnice. Takođe, biljke ne smeju biti mokre tokom noći. Ako držite surfinije na sunčanom mestu, preko leta ćete morati da ih zalivate 2 puta dnevno, a ako su na senovitom mestu, jednom dnevno.

surfinije odrzavanje

Surfinija će pun rast dostići za oko 8 nedelja. U toku ovog perioda surfiniji će koristiti prihrana sa kojom bi trebalo da počnete 3 nedelje nakon sadnje, a sa kojom ćete, nakon toga, nastaviti jednom nedeljno. Univerzalno, tečno đubrivo će biti sasvim dovoljno.

I pored toga što surfinija ne pušta dubok koren, za uspešan uzgoj zasadite je na dovoljnoj dubini da zrela biljka može lepo da se učvrsti.

surfinije nega

Kako se sade, uzgajaju i neguju petunije

Petunije spadaju u najpopularnije jednogodišnje ukrasne biljke koje se gaje u baštama i  saksijama. U umerenim klimatskim zonama se uzgaja i kao osetljiva višegodišnja biljka.

Petunije se dele u dve grupe:

 1. Grandiflora petunije imaju veoma krupne cvetove i najbolje su za uzgoj u običnim saksijama ili žardinjerama, kao i u visećim saksijama jer su podložne oštećenjima usled kiše.
 2. Multiflora petunije imaju sitnije ali brojnije cvetove i idealne su za letnje leje ili za mešavine cveća duž ivičnjaka jer su mnogo tolerantnije na vlažno vreme.

surfinije gajenje

Sadnja petunija

 • Viseće petunije – surfinije možete da uzgajate iz semena ali je uzgoj iz rasada mnogo lakši. Ako planirate uzgoj iz semena, posejte ga 10 – 12 nedelja pre nego što nameravate da ih rasadite napolju. Seme surfinije je izuzetno sitno i traži mnogo svetlosti da bi proklijalo. Ne zaboravite da zalivate posejano seme. Kada biljka formira tri lista, možete da je presadite napolju.
 • Najbolje je da kupite rasad i da ga, nakon poslednjeg prolećnog mraza, presadite na svetlom, sunčanom mestu u dobro proceđenom zemljištu.Sve petunije pa i surfinije uspevaju i u delimičnoj senci ali će u takvim uslovima imati manje cvetova. Dobro je da biljke budu zaklonjene od vetra.
 • Za uzgoj u saksijama, koristite mešavine supstrata sa belim tresetom.

Nega i održavanje petunija

 • Biljke prihranjujte jednom mesečno da biste osigurali dobar rast.
 • Da biste produžili sezonu cvetanja, redovno uklanjajte precvetale i suve cvetove.

Bolesti i štetočine

 • biljne vaši
 • gusenice
 • lisni rudari (larve moljaca, mušica i osa)
 • siva plesan
 • trulež korena
 • pegavost lista
 • virusi

surfinije uzgajanje

Preporučene sorte petunija

Osim surfinija u prodaji možete da pronađete brojne sorte petunija i da se opredelite za one koje vam najviše odgovaraju prema nameni. Postoje niskorastuće sorte koje služe kao pokrivačice tla, viseće koje su idealne za uzgoj u žardinjerama i visećim saksijama, obične petunije koje se sade u zasebnim lejama ili u mešavini cveća duž staza, zatim, postoje sorte sa krupnim, srednjim i sitnim cvetovima, kao i one sa jednorednim, duplim ili kudravim cvetovima. Izbor boja je skoro neograničen – od belih, preko pastelnih nijansi, jarkih žutih i crvenih, dvobojnih pa sve do crnih.

Radi povećanja otpornosti cveta petunije na kišu, kao i zbog smanjenja lepljivosti cveta, proizvođači stalno rade na stvaranju novih hibrida. Osnovna podela petunija je na uspravne i viseće. Broj sorti raste iz sezone u sezonu, a radi lakšeg snalaženja, sorte petunija se dele na serije. Na tržištu se petunije nalaze pod komercijalnim imenom.

Na primer, serija blanket (Blanket) ima kompaktan rast i sitne cvetove; od visećih serija najpoznatija je surfinija klasik (Surfinia Classic) koju karakterišu bujan rast i krupni cvetovi; ako više volite petunije poleglog rasta i sitnijih cvetova tu je serija tajni tjunija (Tiny Tunia).

Najbolje je da se pri kupovini rasada raspitate kod proizvođača o karakteristikama biljke koju želite da kupite ili da tražite preporuku za određenu namenu.