Suva kosa će biti preporođena uz ove maske

Pod suvom kosom se podrazumeva da je kosa uništena zbog čega je ovaj tip daleko od idealnog, pogotovu jer se smatra da je suva kosa ujedno i oštećena kosa. Šta sve može da isuši kosu? Ukoliko nemate genetske predispozicije za suvu kosu, a niste zadovoljni njenim izgledom, predlažemo da povedete računa o nezi iste. Kosu isušuju agresivni preparati, poput jakih šampona, zatim često korišćenje prese i fena za kosu zna dosta da je ošteti kao i neredovna i nedovoljna nega. Takođe, često vezivanje kose gumicom, nepravilna ishrana kao i korišćenje raznih ulja zna da ošteti kosu. Teme mora da diše a preterana upotreba uljanih preparata može da zapuši pore i tako utiče na rast kose i kvalitet dlake.

Posvetite svojoj kosi malo više vremena nego inače, koristite maske koje jačaju koren i pružaju zaštitni sloj kosi i videćete, od isušene brzo će postati sjajna. Nemojte se odmah razočarati jer za oporavak kose je potrebno dosta vremena i upornosti. U nastavku pročitajte koje bi prirodne preparate tj maske trebalo da koristite za bolji i lepši izgled suve kose.

suva kosa

Šta je dobro za suvu kosu

Za početak, potrebno je da promenite neke loše navike kada je tretiranje suve kose u pitanju. Pa tako, gledajte da kada se farbate, farbate samo koren a ne celu kosu. Takođe, nemojte je često prati, i šamponi i voda dodatno isušuju kosu. Nemojte koristiti svakakve preparate, birajte samo one koji su namenjeni suvoj kosi i trudite se da se češljate sa četkom koja je napravljena od prirodne dlake. Trudite se da koristite ulje jojobe, arganovo ulje, čičkovo ulje, oni će vam dodatno pomoći u nezi kose.

U nastavku vam donosimo maske koje su idealne za negovanje suve kose. Sve sastojke možete naći u svojoj kuhinji, stoga nemojte da vas mrzi. Posvetite vašoj kosi malo pažnje i budite ponosna vlasnica sjajne i zdrave kose.

Prirodne maske za suvu kosu

Jedna od najboljih maski koja bukvalno može da preporodi suvu kosu je maska koja kombinuje maslinovo ulje, med i jaje. Nije potrebno dodatno pisati o ovim sastojcima koji su se pokazali kao odlični za opšte zdravlje organizma. Nema razloga da ne deluju dobro na kosu a u to ćete se i sami uveriti.

Suva kosa želi negu, potrebno je da pomešate jednu kašiku maslinovog ulja, jedno jaje koje ste umutili i dve kašike meda. Kada smesa postane homogena, nanesite je na celu kosu, celom dužinom i ostavite da maska deluje najmanje pola sata. Nakon ovog perioda operite normalno kosu i videćete, nakon nekoliko tretmana kosa će vam biti mnogo lepša i nahranjena ovim prirodnim sastojcima.

Kada su prirodni preparati u pitanju i jogurt se pokazao kao odlično sredstvo koje oporavlja suvu kosu i to baš zato jer mlečna kiselina utiče na rast kose. Isto tako, jogurt je pun vitamina B koji je odličan za negu suve kose. On se jako lako stavlja na kosu, nanesite ga na celu dužinu vlažne kose i onda ga isperite. Odličan je za ispucale krajeve koji su suvi i za uopšte negu suve kose. Više o nezi suvih krajeva biće reči u jednom od narednih pasusa.

Maska za suvu kosu od majoneza

Da li vam je nekada palo na pamet da stavite majonez na kosu? Ovaj sos se pokazao kao odličan za negovanje kožne obuće ali verovali ili ne, majonez je za suvu kosu pravi melem. Sve što je potrebno je da namažete majonez celom dužinom kose i da držite ovu masku pola sata. Posle toga dobro isperite i to sa vrućom vodom kako biste dobro sprali masnoću iz majoneza. Zahvaljujući jajima i masnoći, majonez će odlično nahraniti vašu beživotnu kosu i vratiti joj izgubljeni sjaj. Suva kosa će vam posle ovog hranljivog tretmana biti zahvalna.

Maska za suvu kosu od maslinovog ulja

Jedna od takođe efikasnijih maski za suvu kosu je maska od maslinovog ulja koja se lako nanosi ali treba nešto duže da se drži. Potrebno je da zagrejete maslinovo ulje i da ga nanesete na celu kosu, malo više natopite koren kose. Kosu umotajte u kesu pa u peškir i tako ako možete prespavajte jer je potrebno ovu masku držati što duže. Umesto maslinovog, za suvu kosu možete koristiti i bademovo ulje. Nakon držanja maske, kosu operite nekim biljnim šamponom. Maslinovo ulje je dobro i za kožu glave zbog čega bi bilo dobro da istu koristite makar jednom nedeljno.

Pakovanje za suvu kosu

Suva kosa je jako zahtevna, baš zato jer izgleda kao četka i beživotno, potrebna joj je dupla nega nego kod normalne kose. Zato je bitno pored maski za suvu kosu često koristiti i pakovanja. Jedan od boljih pakovanja je puter koji je zbog masnoća jako dragocen za negu suve kose. Rastopite malo putera, nanesite ga na celu dužinu kose i stavite plastičnu kapu za kupanje. Nakon pola sata operite normalno kosu i stavite regenerator.

Za bolji sjaj suve kose, možete je ponekad i ispirati čajem. Vodite računa, brinete bi trebalo da koriste crni čaj a plavuše kamilicu kako im čaj ne bi obojio kosu. Isperite kosu čajem i videćete kako će dobiti na sjaju.

Suvi krajevi

Suvi procvetani krajevi znaju dosta da utiču na celu kosu, jer ukoliko se redovno ne šišaju mogu da utiču na celokupan kvalitet dlake. Zato je bitno redovno ići kod frizera a isto tako je bitno tretirati kako krajeve tako i celu kosu. Ono što je bitno napomenuti suva kosa ne trpi silikonske maske, njih trba izbegavati. Ove vrste maski deluju samo površinski i ne hrane dlaku uopšte već samo stvaraju privid negovane kose. Ako već hoćete da koristite kupovne maske, uzmite one koje u sebi imaju palmino ulje i shea maslac.

Takođe, nemojte verovati u to da fen dodatno isušuje kosu, jer kada nanesete regenerator koji se ne ispira, postiže se drugačiji efekat. Uz toplinu, regenerator dublje prodire u dlaku i hrani je. Frizeri preporučuju da ovu vrstu regeneratora nanosite isključivo na suve krajeve, nikako na celu kosu. Može da se desi da se kosa izmasti ako se regenerator nanese na celu kosi u velikoj količini.