Suva usta uzrok i 8 delotvornih prirodnih lekova protiv suvoće

Šta je suvoća usta?

Kserostomija, koja je poznatija kao suva usta, opisuje bilo koje stanje pri kome usta postaju neobično suva. Suvoća usta obično nastaje kada pljuvačne žlezde luče manje pljuvačke od normalnog, a što je često rezultat uzimanja nekih lekova.

Suva usta se često javljaju i suvoća može da se kreće od obične neprijatnosti pa do stanja koje ima uticaj na ukupno zdravlje i uživanje u hrani. Normalno lučenje pljuvačke je važno iz više razloga: ograničava razmnožavanje bakterija, sprečava propadanje zuba i pomaže da osećamo ukus hrane i lakše gutamo. Pljuvačka sadrži i enzime koji pomažu da se hrana vari.suva-usta

Suva usta simptomi

Kada se pljuvačka luči u manjoj količini nego što bi trebalo, javljaju se nagoveštavajući znaci u koje spadaju:

 • suvoća usta i grla
 • zadah
 • problemi sa govorom i žvakanjem
 • gusta ili lepljiva pljuvačka
 • slab osećaj ukusa
 • oboljenja desni
 • propadanje zuba

Suva usta – uzroci

Postoji više uzroka za pojavu suva usta, a jedan od najčešćih su lekovi.

Suva usta je često neželjeno dejstvo, doslovno, na stotine lekova. Vrste lekova koje najčešće izazivaju suva usta uključuju i lekove protiv anksioznosti i depresije, kao i antihistaminike, analgetike i preparate za opuštanje mišića.

Drugi uzroci za suva usta

U njih spadaju proces starenja, hemoterapija, oštećenje nerva, duvan i upotreba amfetamina.

Prirodni lekovi protiv suva usta

Bez obzira šta izaziva suva usta, postoji mnogo veoma efikasnih i bezopasnih prirodnih lekova koje možete da isprobate kod kuće.

1. Povećan unos tečnosti

Pošto je dehidracija čest uzrok suvoće usta, nema potrebe da kažemo da bi trebalo da vodite računa da budete dovoljno hidrirani. Unos velike količine tečnosti ne samo da je dobar za ukupno stanje organizma, već stimuliše i žlezde da luče pljuvačku koja je neophodna za eliminisanje simptoma suvih usta.

 • Trudite se da srkućete što više vode tokom dana.
 • Sveže voće i povrće su zdrava zamena za vodu.
 • Možete da se hidrirate i ako jedete voće i povrće koje ima visok sadržaj vode, kao što su lubenice, ananas, pomorandže i krastavac.
 • Tečna hrana, kao što su supe, čorbe i variva, takođe pomažu hidraciji.

Izbegavajte pića koja sadrže alkohol i kofein jer ona izazivaju još veću dehidraciju.

2. Seme komorača za suva usta

Ako patite od suvoće usta, verovali ili ne, žvakanje semena komorača može da bude lek. Seme komorača sadrži flavonoide, za koje se smatra da stimulišu lučenje pljuvačke, a osim toga je i prijatnog ukusa i mirisa što može da bude dobar lek za zadah koji je čest simptom suvih usta.

Osim što seme komorača možete jednostavno da žvaćete tokom dana, možete ga i pomešati sa jednakom količinom semena piskavice i ispeći. Nakon pečenja seme sameljite i dodajte prstohvat soli. Jedite po pola kašičice mešavine nakon svakog obroka.

3. Kajenska paprika za suva usta

Još jedan način da naterate pljuvačku da poteče kako treba je pomoću kajenske paprike. Štaviše, ona će ojačati papile (organi za ukus koji se nalaze na jeziku) i popraviće vam apetit i osećaj ukusa koji se obično smanjuju savršeno je za suva usta.

Za lečenje pojave – suva usta jednostavno pospite po salati ili supi kajensku papriku u prahu. Druga mogućnost je da vlažnim prstom uzmete malo praha i nanesete ga na jezik. Može malo da peče ali je odličan način da stimulišete pljuvačne žlezde da rade svoj posao.

4. Mućkanje ulja za suva usta

Mućkanje ulja je uobičajen ajurvedski lek za održavanje vlažnosti usta i ublažavanje simptoma suvih usta. Na taj način će usta biti čista i sveža, a neprijatan miris, koji se javlja u ovom stanju, će nestati.

Za ovaj način lečenja možete da koristite razna biljna ulja dobrog kvaliteta, kao što su kokosovo, maslinovo ili susamovo.

Za lečenje suva usta, trebalo bi da ponavljate ovaj proces svakog jutra pre jela:

1) Uzmite kašiku ulja koje ste odabrali i mućkajte ga po ustima najmanje 10 minuta.

2) Ispljunite ulje i isperite usta pre nego što operete zube.

5. Aloja vera za suva usta

Uprkos tome što je najpoznatija kao lek za kožne probleme, aloja vera ima još jednu primenu. Evo nekoliko načina upotrebe aloje vere za lečenje suvoće usta:

 • Koristite sok aloje vere za svakodnevno ispiranje usta.
 • Uzmite svež list aloje, iscedite gel i nanesite ga na jezik i po ustima pomoću štapića za uši.
 • Popijte pola šolje soka svakog dana da biste bili hidrirani i lečili simptome.

6. Limun za suva usta

Svež limun i njegov sok stimulišu žlezde da luče više pljuvačke, a njihova kiselina pomaže da usta budu čista i bez neprijatnog mirisa.

 • Iscedite sok iz svežeg limuna i dodajte ga u vodu ili sok da biste bili hidrirani i očistili suva usta.
 • Možete i da isečete krišku limuna, dodate mrvicu soli i istrljajte jezik. Tako ćete stimulisati lučenje pljuvačke i pojačati osećaj ukusa.

7. Đumbir za suva usta

Đumbir je još jedan zdravi lek koji će stimulisati pljuvačne žlezde i osvežiti usta.

 • Svakodnevno popijte po nekoliko šolja čaja od đumbira da biste bili dobro hidrirani i stimulisali lučenje pljuvačke.
 • Žvakanje komadića đumbira tokom dana takođe može da izleči simptome suvih usta.

8. Kardamon za suva usta

Žvakanje mahune kardamona ili čaj od kardamona takođe leče suva usta, tako što stimulišu pljuvačne žlezde i neutrališu neprijatan dah.

Još nekoliko saveta za suva usta

Pored prirodnih lekova koje smo naveli, ima i nekih saveta kojih bi trebalo da se pridržavate da biste sprečili pojavu ovog stanja.

 • Duvan može da spreči lučenje pljuvačke pa ako ste pušač, pokušajte da smanjite pušenje ili ostavite cigarete. Nema potrebe da pominjemo da je prestanak pušenja od suštinske važnosti za zdravlje iz mnogih drugih razloga.
 • Za suva usta tokom noći možete da koristite ovlaživač ili vaporizator da bi prostorija bila vlažna u toku noći.
 • Žvakaće gume bez šećera mogu da pospeše lučenje pljuvačke i osveže dah.
 • Očistite jezik pastom za zube ili tečnošću za ispiranje usta kada perete zube.
 • Ispiranje usta i grla mlakom slanom vodom pomaže protiv suvoće grla i usta.