sljive

Suve šljive za probavu i mršavljenje su efikasnije od laksativa

Suve šljive kao lek

Šljive, voće koje vodi poreklo sa Kaspijskog mora danas se uzgaja širom sveta. Na našim prostorima šljive se uzgajaju u velikim količinama i koriste se za pripremu džemova, sokova, rakije, raznovrsnih poslastica. Pored toga što se zbog bogatstva ukusa koristi kao hrana i poslastica, ovo voće se zbog lekovitih svojstava koje poseduje koristi i kao lek. Mogu se konzumirati sveže i sušene šljive. Suve šljive su po količini lekovitih svojstava daleko ispred ostalog voća i povrća.

suve sljive

Suve šljive za probavu i protiv zatvora

Suve šljive su prirodan lek u borbi protiv zatvora. Uz pomoć laksativnog dejstva stimulišu rad creva i organa za varenje. Zahvaljući svom sastavu poseduju mnoštvo biljnih vlakana i koncentrovanog sorbola, te shodno tome imaju jači laksativni efekat od svežih šljiva. Takođe, one u sebi poseduju u malim količinama difenil – izatin, posebnu supstancu, koja olakšava rad i pražnjenje creva.

Sok od suvih šljiva može biti od velike pomoći i bebama ukoliko imaju problema sa zatvorom. Shodno svemu navedenom, suve šljive zahvaljući bogatstvu vlakana koje poseduju, smanjuju rizik od razvića raka debelog creva. Da biste pospešili probavu dovoljno je da konzumirate pet suvih šljiva na dan, a ukoliko imate problema sa zatvorom bilo bi poželjno da svaki dan pojedete 100 grama suvih šljiva. Ukoliko imate neredovno pražnjenje creva i hemoroide, dnevni unos od pet suvih šljiva u organizam ili konzumiranje kompota od suvih šljiva, mogu vam rešiti ovaj problem.

Pored toga što su odličan lek za probavu i u borbi protiv zatvora, suve šljive poseduju još mnoštvo lekovitih svojstava.

hrana protiv zatvora

Suve šljive kao lek za kosti

Suve šljive su od velike koristi za zdravlje kostiju. Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima one smanjuju rizik od preloma, posebno kod žena u menopauzi kod kojih je povećan rizik od osteoporoze. Da biste ojačali svoje kosti i smanjili rizik od preloma, dovoljno je da dnevno pojedete od 50 do 100 grama suvih šljiva. Iako ne sadrže kalcijum, njihovo lekovito svojstvo potiče od znatne količine polifenola koji poseduju. Takođe, one u sebi sadrže i vitamin K i mangan koji pospešuju zdravlje kostiju.

Suve šljive u borbi protiv povišenog holesterola

Ukoliko u zdravu ishranu uključite i suve šljive to će dovesti do stabilizacije holesterola na duži vremenski period. Suve šljive regulišu nivo holesterola zahvaljujući vlaknima koje poseduju. Ova vlakna upijaju višak žuči prilikom lučenja iz jetre i na taj način regulišu nivo holesterola svodeći ga na normalu.

Suve šljive protiv razvijanja raka dojke

Ženama koje su u menopauzi preporučuje se konzumiranje suvih šljiva ne bi li na taj način smanjile rizik od razvića raka dojke. Suve šljive sprečavaju nastanak i razvoj kancerogenih ćelija uz pomoć antioksidanasa koje poseduju u velikim količinama.

Suve šljive pomažu i borbi protiv dijabetesa tipa 2. Zahvaljujući upijajućim vlaknima koja poseduju dovode do stabilizacije šećera u organizmu. Takodje, poseduju i visok procenat K vitamina i beta karotena, a naučno je dokazano da unošenje beta karotena u organizam, ljude čini srećnijima. Beta karoten u kombinaciji sa vitaminom K doprinosi i poboljšanju cirkulacije. Suve šljive imaju i diuretičko svojstvo, te se njihovo konzumiranje preporučuje osobama koje imaju problema sa bolovima u žuči i bubrezima. One sprečavaju i proces starenja, moćan su antioksidans te na taj način regulišu nivo kiseonika u organizmu. Suve šljive su dobre i u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja zahvaljujući kalijumu koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

Kalorije i nutritivna vrednost

Suve šljive poseduju znatnu hranljivu vrednost i sadrže mnoštvo vitamina i minerala koji pospešuju zdravstveno stanje čoveka. U 100 grama suvih šljiva nalazi se visok procenat biljnih vlakana i visok sadržaj biljnog šećera (fruktoze). Od vitamina u suvim šljivama nalaze se vitamin A, B i C, masti je u malim količinama, dok je nivo minerala kao što su: gvožđe, kalcijum i kalijum, znatno veći. U 100 grama suvih šljiva nalazi se oko 278 kalorija, od toga 24 ml čini voda, ugljenih hidrata je 66.3 g, biljnih vlakana 7.1 g, šećera 38.13 g, proteina 2.4 g, masti 0.4 g, kalijuma 732 mg, kalcijuma 80 mg, gvožđa 3.3 mg, vitamina C 1.5 mg.

Suve šljive za mršavljenje

Zahvaljujući svojim biološkim svojstvima, konzumiranje suvih šljiva se preporučuje osobama koje pate od viška kilograma. Pored toga što su ukusne one brzo i zasite jer sadrže visok procenat biljnog šećera koji ublažava glad. Takođe, suve šljive nemaju veliku kalorijsku vrednost, oko 278 kalorija u 100 grama, kao što smo već rekli pa su pogodne za mršavljenje. Naravno, to ne znači da ih možemo konzumirati u velikim količinama, preporučen dnevni unos jeste oko pet, šest suvih šljiva.

Engleski istraživači u oblasti zdrave ishrane savetuju da ukoliko pojedete jednu „šaku“ suvih šljiva na dan vaše mršavljenje će biti ubrzano.

S obzirom na to da regulišu rad jetre i organa za varenje, one pozitivno utiču na regulaciju metabolizma. Suve šljive obiluju vlaknima te mogu poslužiti kao zdrava, hranljiva užina tokom dijete za mršavljenje. Zahvaljujući ovim vlaknima, dovoljno je pojesti samo jednu suvu šljivu nakon laganog obroka i na taj način sprečiti rizik od gojaznosti i prejedanja.

Doručak za mršavljenje sa suvim šljivama

Ukoliko rešite da u vašu ishranu unesete suve šljive, jedan od načina na koje možete da ih pripremite jeste u kombinaciji sa ovsenim pahuljicama ili sa jogurtom, što bi bio odličan izbor za lagan, ali u isto vreme i hranljiv doručak tokom dijete za mršavljenje.

Suve šljive se mogu konzumirati i kao poslastica u kombinaciji sa orasima i medom. Takođe, mogu se koristiti i za punjenje pečenog pileta, a idealan dijetalan obrok bi bio ukoliko u šolju jogurta dodate kašičicu meda, cimeta, dve, tri suve šljive i dve kašike ovsenih pahuljica.

Dijete sa suvim šljivama spadaju u takozvane brze dijete za mršavljenje i primenjuju se ukoliko želite da u roku od tri do pet dana izgubite višak kilograma ( od 2 do 3 kilograma). Ukoliko odlučite da držite dijetu za mršavljenje sa suvim šljivama najbolje je da se posavetujete sa svojim nutricionistom, koji će vam prepisati adekvatnu dijetu u skladu sa vašim metabolizmom.

Suve šljive u trudnoći

Jedan od čestih zdravstvenih problema sa kojim se žene susreću u toku trudnoće jeste zatvor do koga dolazi usled poremećaja hormona. Da bi se izbegle tegobe ovog tipa, trudnicama se savetuje da jedu hranu bogatu vlaknima. Suve šljive, kao i kompot od suvih šljiva sadrže obilje vlakana te se preporučuju kao idealno rešenje za suzbijanje zatvora u trudnoći.Dakle slobodno možete da jedete suve šljive u trudnoći samo nemojte da preterujete sa količinom.Jedna šaka biće sasvim dovoljna.

Ukoliko do sada niste uključili suve šljive u svoju ishranu krajnje je vreme da to učinite, ne biste li na taj način ojačali organizam i sačuvali svoje zdravlje.

[icegram campaigns=”8172″]