Suve smokve i zdravlje, kalorije, nutritivna vrednost

Suve smokve su bogate hranljivim materijama, u poređenju sa neobrađenim smokvama. Ovako nam pomažu da ostanemo zdravi..

Drvo smokve je toliko staro, da se pominje u bibliji kao simbol slobode i prosperiteta. Veruje se da su poreklom iz zapadnih delova Azije, ili Egipta, a otkrivene su oko 5.000 godine pre Nove ere. Smokve se uzgajaju širom sveta, u početku su bile rasprostranjene na Bliskom istoku i u Evropi, a sredinom 16. veka stigle su i do Engleske i Kine. Španski misionari su posadili prva stabla u Kaliforniji u 19. veku, a smokve i dalje tamo uspevaju. I, iako sveže smokve nisu dostupne tokom cele godine, sušene jesu. Ne samo da su ukusne, nego su i vrlo zdrave.suve-smokve

Suve smokve poboljšavaju varenje

Suve smokve su bogate dijetetskim vlaknima. Tri suve smokve sadrže 5 grama vlakana, što čini oko 20% naših dnevih potreba. Dakle, one su prirodan laksativ, a mogu se koristiti i kao prevencija od zatvora i drugih digestivnih problema poput sindroma iziritiranih creva.

Pomažu u mršavljenju: osim što imaju puno vlakana, suve smokve imaju malo kalorija.

U 100 grama smokvi nalazi se samo 74 kalorija. Ali, one sadrže rastvoriva dijetetska vlakna, minerale, vitamine i antioksidante koji doprinose zdravlju i generalnoj dobrobiti. Suve smokve su odličan izvor minerala, vitamina i antioksidanata. Sušene smokve sadrže više minerala, vitamina i energije od svežih smokvi. Ali, 100 grama suvih smokvi nosi 249 kalorija. I, po smokvi, unosite 0,2 grama masti. Dakle, sušene smokve su idealna užina za osobe koje žele da smršaju.

Suve smokve sprečavaju hipertenziju

Kada jedete više soli, nivo natrijuma u organizmu se povećava. Na taj način se remeti balans koji postoji između kalijuma i natrijuma, i rezultat toga je hipertenzija. Suve smokve su idealno voće koje će povratiti ovaj balans. Jedna suva smokva sadrži 129 miligrama kalijuma, i samo 2mg natrijuma. Ovako se hipertenzija može sprečiti.

Suve smokve su bogate antioksidantima

Suve smokve su pune antioksidanata. Istraživanjima je otkriveno da sušene smokve sadrže mnogo više antioksidanata od svežih. U suvim smokvama nalaze se fenoli, moćni antioksidanti koji doprinose vitaminima C i E.

Suve smokve sprečavaju bolesti srca

Visok nivo antioksidanata u suvim smokvama pomaže organizmu da eliminiše slobodne radikale koji oštećuju krvne sudove i izazivaju bolesti srca. I, kao što je već pomenuto, one sprečavaju hipertenziju, koja je veliki faktor rizika kada je reč o srčanim bolestima. Osim toga, postoje i neka istraživanja koja ukazuju na to da sušene smokve umanjuju količinu triglicerida, koji u mnogome doprinose bolestima srca.

Suve smokve kao prevencija raka

Suve smokve, zahvaljujući antioksidantima sprećavaju ćelijsko oštećenje DNK, koje izazivaju slobodni radikali, a koje može učiniti ćelije kancerogenim.

Suve smokve jačaju kosti

Jedna sušena smokva pruža vam 3% dnevne potrebe organizma za kalcijumom. Zajedno sa drugim namirnicama koje su bogate kalcijumom, suve smokve poboljšavaju gustinu i jačinu kostiju.

Suve smokve dobre za dijabetes

Velika količina vlakana čini suve smokve dobrim voćem za dijabetičare. Doduše, suve smokve imaju puno šećera. Zato je najbolje da razgovarate sa svojim lekarom, pre nego što počnete redovno da konzumirate suve smokve.

Suve smokve leče anemiju izazvanu manjkom gvožđa

Suve smokve su dobar izvor gvožđa. Jedna suva smokva pruža 2%  dnevne potrebe organizma za gvožđem. Gvožđe je važan mineral koji nosi hemoglobin kroz organizam. Konzumiranjem suvih smokvi, na prirodan način ćete povisiti nivo hemoglobina i gvožđa u telu.

Suve smokve poboljšavaju reproduktivno zdravlje

Prema drevnoj literaturi, Stari Grci su koristili smokve kao prirodan afrodizijak. Smokve su smatrane svetim voćem i bile su vezane za plodnost i ljubav. Za to postoji i naučno objašnjenje – smokve povećavaju libido jer su pune minerala poput cinka, mangana i magnezijuma, koji poboljšavaju reproduktivno zdravlje.

Suve smokve kao dobar izvor bakra

Bakar formira enzime koji imaju ključne uloge kao što su proizvodnja energije, egulacija DNK i pravljenje zdravih crvenih krvnih zrnaca. Enzimi koji zavise od bakra sintetišu neurotransmitere, i moraju biti dostupni, kako bi sintetisali kolagen – tkivo koje prožima kožu, krvne sudove, organe, tetive i kosti. Drugi enzimi na bazi bakra proizvode antioksidante koji se nalaze u gotovo svakoj ćeliji u organizmu. Četiri suve smokve sadrže 0,1 miligrama bakra, tj. 11% od dnevne potrebe organizma.

Mangan iz suvih smokvi održava zdravlje ćelija i hrskavica

Svaka ćelija u organizmu sadrži mitohondrije, u kojima se proizvodi energija. Slobodni radikali nastaju kao nusproizvod energije. Antioksidant baziran na manganu ima specijalizovan posao – zaštitu mitohondrija od slobodnih radikala. Mangan nam je potreban i za zdravlje hrskavica, tj. za njihovu specifičnu osobinu – pružanje otpora prilikom kompresije. Iz četiri suve smokve izvuću ćete 0,17 miligrama mangana, količinu koja zadovoljava barem 7%  dnevne potrebe organizma.

Zabavne činjenice o smokvama

Postoji više od hiljadu vrsta smokvi širom sveta. Jedna od njih je smokva ‘davitelj’ ili ‘matapalo’ na španskom, što znači drvo-ubica. Ona niče na dnu stabla, pušta koren, raste i jača, vremenom se obavijajući oko drveta domaćina, sve dok ono ne postane samo šuplje stablo. Smokva davitelj može porasti do 45 metara.

Zaključak

Zaboravite na jabuke – još je Mitradates od Pontusa govorio svojim građanima da svakog dana treba da pojednu barem jednu smokvu, kako bi bili zdravi. Ova tvrdnja je izdržala stub vremena i pokazala se tačnom.

Smokva je malo mesnato voće puno semenki, koje je vrlo hranljivo. Bogato je prirodnim šećerom, kalcijumom, vlaknima i antioksidantima. Svaka smokva pružiće vam odgovarajuću količinu magnezijuma, mangana, kalcijuma, bakra, kalijuma, vitamina K i vitamina B6. Zajedno, ova jedinjenja regulišu nivo šećera u krvi, sprečavaju probleme sa radom bubrega i jetre, rak (pogotovo rak dojke koji se javlja posle menopauze), makularnu degeneraciju i visok pritisak, a doprinose mršavljenju i zaštiti srca.

Suve smokve sadrže još veće hranljive vrednosti od svežih, te su savršen izbor za sve nomade. Probajte ih u novoj varijanti grčke salate, onoj koja sadrži morač, spanać, aruglu i rendani parmezan.