Svinjska mast u devet voda

Svinjska mast je deo naše tradicije. Dugo je bila zapostavljena i smatrana nezdravom namirnicom, a nekada niste mogli da zamislite jelo pripremljeno bez nje.

Da li znaš na koje sve načine možeš upotrebiti svinjsku mast i šta je u njoj tako blagotvorno, pa se koristi u nezi lica, kose i kože?

Svinjska mast se dugo koristila kao glavni sastojak u ishrani, jer se nije moglo zamisliti jelo koje je spremljeno bez nje. Smatra se da svinjska mast zdrava za naš organizam jer sadrži oleinsku kiselinu, koja pospešuje rad srca, reguliše nivo holesterola i smanjuje rizik od srčanog udara.

Svinjska se mast se osim u ishrani koristi i u kozmetičke svrhe, ali i kao lek. Danas se bavimo njenom svrhom u nezi lica. Videćemo kako su žene pre uspevale da imaju tako lepo lice, bez svih ovih savremenih tretmana i krema.

Kako se pere svinjska mast u 9 voda?

Svinjska mast pre korišćenja treba da se opere, i to u devet voda.

Proces nije nimalo naporan kako deluje. Pre nego što je iskoristiš za negu lica, moraš je „očistiti“ na način koji se godinama ne menja.

Odvoj masti koliko ti je potrebno za korišćenje, i stavi je u jednu posudu, a onda promešaj sa vodom. Kada izmešaš, vodu baci i zameni je sa novom i tako devet puta. Ovakva preprana mast spremna je za korišćenje u kozmetičke svrhe. Sve nečistoće koje su nastale otapanjem i spiranjem soli su na ovaj način odstranjene i korišćenje je sasvim bezbedno.

Savetujem ti da poštuješ ovo pravilo, kako ne bi došlo do bilo kakve infekcije i iritacije kože.

Preprana mast je dobra za čitav organizam, ne samo za lice. Mast čuva srce i jača imunitet i ako je uvrstiš u ishranu, bićeš mnogo otpornija na sve bolesti.

Što se tiče nege kože, svinjska mast postaje sve popularnija. Vraćamo se prirodi, jer smo se baš udaljili od nje. Pored toliko mirišljivih preparata, pilinga, tretmana, retko kome padne na pamet da stavi mast na lice. Kada bismo to radili češće i na pravilan način, više nam nijedan tretman ne bi bio potreban. Svinjska mast je odlična za poblematičnu kožu i zato ti preporučujem da je isprobaš i uveriš se u njena dejstva.

Osim za bore, bubuljice, upaljene akne, fleke, ožiljke i ostale probleme sa licem, svinjska mast je dobra i za ostale delove na telu. Ako su ti laktovi grubi, pete ispucale, imaš strije, eto ti brzog rešenja! Ako ti smeta miris masti, neutrališi ga tako što ćeš je pomešati sa mirišljavom kremom i biće mnogo prijatnije. Možeš utrljati na bilo koje mesto na telu za koje misliš da mu treba oporavak i mast će ti pomoći u tome.

Svinjska mast protiv bora

Starenje ima mnogo svojih prednosti, ali što se tiče izgleda, uglavnom primećujemo samo mane. Bore su prva pojava koja će te ozbiljno zabrinuti. Žene ne mogu da podnesu linije na licu, a ako si i ti među njima, verujem da ti je potrebno brzo i jednostavno rešenje koje će smanjiti vidljivost bora na licu.

Bore nastaju kada tvoja koža izgubi kolagen koji joj daje čvrstinu. To se dešava zbog raznih stvari, nije samo starost u pitanju. I mlade devojke mogu da uoče bore na svom licu. Najčešći uzroci pojave bora su genetske prirode, ali bore mogu nastati i od grimasa, od smejanja ili mrštenja, mogu se javiti od dijeta koja nisu prijale tvom organizmu, od poremećaja hormona, previše sunčanja ili od nepravilne ishrane.

Svinjska mast za lice omekšaće tvoju kožu i daće joj energiju. Ona će zasigurno smanjiti tvoje bore i lice će ponovo biti elastično i meko.

Pošto svinjska mast ima specifičan i jak miris, uvek treba dodati neki sastojak kako bi ga ublažio. Zato možeš dodavati razna eterična ulja, po tvom ukusu i želji.

Što se tiče bora, nega svinjskom mašću za lice biće više nego otkrovenje za jednu savremenu ženu.

Maska za bore se nanosi topla na lice, tako što se greje, ali ne do ključanja. Stavi je na lice da odstoji dvadesetak minuta, a onda isperi hladnom vodom. Dovoljno je samo 10 grama masti. Ovaj postupak je najjednostavniji i bez ikakvih dodataka i on momentalno „pegla“ kožu lica. Mast možeš stavljati na lice u vidu maske za bore jednom nedeljno, a možeš i češće, jer nema neželjenih efekata.

svinjska mast

Svinjska mast za kosu

Svinjska mast je lekovita i može da pomogne kod mnogih problema. A još jedno njeno učinkovito dejstvo je dejstvo na kosu.

Pre svega je potebno da razumeš razloge i uzroke suve kose i da preduzmeš sve akcije koje mogu da ti pomognu da dobiješ kosu o kojoj toliko dugo sanjaš.

Tvoja kosa može biti suva jer koža glave ne proizvodi dovoljno ulja za vlaženje kose. Kosa nema prirodno podmazivanje. Oslanja se na ulja napravljena u korenu kose kako bi kosa bila vlažna i sjajna. S godinama kosa proizvodi manje ulja.

Svinjska mast je dobra i za kosu jer joj vraća sjaj i lepršavost i čini je jačom. Takođe, svinjska mast je dobra za oštećenu i suvu kosu. Potrebno je neposredno pre pranja naneti svinjsku mast na kosu, ali ne na koren, nego na same vlasi, odnosno oko 2 cm od korena kose. Nakon toga kosu treba oprati normalno. Preporučuje se da svinjskoj masti dodate par kapi parfema, kako se ne bi osećao neugodan miris masti.

Svinjska mast u ginekologiji

Svinjska mast je izuzetno dobra i za lečenje raznih ginekoloških problema, kao što su na primer belo pranje i upala jajnika. Potrebno je samo mast naneti na uložak ili na vatu i ostaviti da odstoji u toku noći. Ovaj tretman treba primenjivati najmanje 7 dana.

Svinjska mast za hemoroide

Svinjska mast je dobar lek i za hemoroide. Potrebno je samo da je namažete na obolelo mesto i veoma brzo će nestati peckanje, svrab, crvenilo i ostali simptomi.

[icegram campaigns=”8172″]