Bol ispod rebara na obe, desnoj ili levoj strani – mogući uzroci

Bol ispod rebara mogući uzroci

Grudni koš je važan deo respiratornog sistema našeg tela i štiti vitalne organe, kao što su srce, pluća, želudac i bubrezi. Većina ljudi, u nekom trenutku svog života, oseća bol ispod rebara. Postoje razni uslovi, kao što su problemi sa varenjem, kamen u bubregu, zapaljenje tkiva, povrede ili čak napad panike – koji mogu da izazovu bol ispod rebara. Važno je da nikada ne ignorišete bilo kakav bol ispod rebara, jer to može biti simptom teškog stanja poput srčanog udara ili raka.

Ponekad bol ispod desnog rebra i bol ispod rebra na levoj strani može biti simptom infekcije ili upale određenog organa. Na primer, ispod leve strane grudnog koša su slezina i deo želuca. Jetra i žučna kesa se nalaze ispod desnog rebra. Iako je srce u sredini grudi, srčani problemi obično uzrokuju blag do jači bol ispod levog rebra.

bol ispod rebara

Bol ispod rebera mogući uzroci:

 • indigestija (problemi sa probavom)
 • refluks kiseline (gorušica) i čir
 • inflamatorno oboljenje creva
 • kostohondritis (upala hrskavice koja povezuje rebro za grudnu kost)
 • prelom i povrede rebra
 • kamen u žuči
 • kamen u bubregu
 • oboljenja jetre
 • pankreatitis (upala pankreasa)
 • napad panike
 • srčani udar
 • rak pluća
 • zapaljenje plućne maramice
 • bolesti slezine.

Bolovi ispod rebara na obe strane

Bolovi ispod rebara na obe strane mogu da budu znak osteohondritisa, međurebarnog neuritisa, zloupotrebe steroida, povrede grudi, višestrukog preloma rebara, reumatoidnog artritisa, metastaze raka.

Bol ispod rebra pri udisaju

Bol ispod rebra pri udisaju može da ukazuje na kostohondritis, zapaljenje plućne maramice, upalu pluća, tuberkulozu, pneumotoraks, pleuralni izliv ili rak pluća. 

Bolovi u leđima ispod rebara

Bolovi u leđima ispod rebara mogu da ukazuju na kamen u bubregu, upalu pluća ili upalu plućne maramice. Naravno, treba isključiti i potencijalne probleme sa kičmom, poput diskus hernije i nepravilnosti kičmenog stuba.

Bolovi ispod levog rebra

Ako je vaš pankreas inficiran i upaljen, to može izazvati oštar bol ispod rebra na levoj strani. Međutim, ponekad se bol oseća u sredini vašeg tela ispod rebara. Pankreatitis može biti uzrokovan kamenom u žuči ili preteranom upotrebom alkohola.

Bol sa leve strane ispod rebara može biti jedan od znakova srčanog udara . Ukoliko se javljaju bolovi ispod levog rebra, pri čemu se bol obično širi na ruke, vrat, vilicu ili leđa – to može biti znak infarkta. Takođe možete imati mučninu i otežano disanje. Ako mislite da imate infarkt, treba odmah potražiti lekarsku pomoć.

Bol ispod levog rebra može da ukazuje na bolesti slezine.

Bol ispod rebra na levoj strani može da ukazuje i na želudačne i crevne probleme.

Bol ispod leve ili desne dojke u rebrima

Bol ispod leve ili desne dojke u rebrima može da ukazuje na gorušicu, gastritis, stres, gasove, napad panike, pneumoniju, pleuritis, hijatalnu herniju i probleme sa srcem.

Uzrok bola ispod desnog rebra

Prvo da vidimo šta se nalazi ispod desnog rebra? To su, pre svega, jetra i žučna kesa. Tu je još desni bubreg. Ako imate bol ispod rebra sa desne strane, možda imate kamen u žuči. Žučna kesa proizvodi žuč koja je neophodna za varenje hrane. Međutim, može da se formira malo kamenje u žučnoj kesi, ako imate previše holesterola, bilirubina ili nemate dovoljno žučnih soli.

Bolest jetre može uzrokovati bol sa desne strane ispod rebra. Obično, zdrava jetra ima samo vrlo malo masti. Gojaznost, visok krvni pritisak, dijabetes tipa 2, visok holesterol, pušenje i konzumiranje alkohola mogu da izazovu nagomilavanje masti u jetri, što dovodi do bolesti jetre. Budući da rani stadijum bolesti jetre može proći skoro nezapaženo, važno je da se prepoznaju rani simptomi bolesti jetre, stoga obratite pažnju na svaki bol ispod desnog rebra. Bolesti jetre takođe mogu da uzrokuju tup bol ispod desnog rebra.

Jedan od manje uobičajenih znakova raka pluća je bol ili probadanje ispod desnog rebra. Međutim, simptomi raka pluća uključuju i konstantan kašalj, nedostatak daha, iskašljavanje krvi, gubitak apetita i gubitak težine.

Bolovi na desnoj strani ispod rebra mogu da ukazuju takođe na želudačne ili crevne tegobe.

Bol ispod desnog rebra na dodir može da bude znak kostohondritisa ili preloma rebara u ovom delu. Ako doživljavate bol na dodir ispod desnog rebra, prvo morate da isključite eventualne povrede rebara, koje uključuju prelome i nagnječenja.

Bolovi ispod desnog rebra u trudnoci

Bol ispod rebara tokom trudnoće je uobičajen, posebno u trećem trimestru i kako vaša beba raste. Ali bol može da počne veoma rano u trudnoći, takođe.

Ukoliko doivljavate bol ispod rebara u trudnoći, to može biti rezultat toga da vas je vaša beba fizički šutnula u rebra, da se beba proteže ispod rebara ili se samo kreće do rebara. Bolovi ispod desnog rebra u trudnoći, kao i levog, mogu takođe biti izazvani širenjem mišića.

U nekim retkim slučajevima, ovaj bol može biti izazvan medicinskim komplikacijama.

Na primer, bolovi ispod desnog rebra u trudnoći mogu biti znak bolesti jetre, preeklampsije ili HELLP sindroma. HELLP je komplikacija koja ugrožava život. Simptomi uključuju proteine u urinu i visok krvni pritisak.

Tražite hitnu medicinsku pomoć ako doživljavate iznenadne, jake bolove ispod rebara i imate neke od sledećih simptoma:

 • vrtoglavica
 • vidite mrlje u oku
 • krvarenje
 • glavobolje
 • mučnina i povraćanje.

Postoje neki dokazi da trudnoća može da promoviše rast jetre kod žena koje imaju rak, ili su pod visokim rizikom za razvoj kancera jetre. Ako imate jak bol ispod desnog rebra u trudnoći, vaš lekar može proveriti znake tumora.

Takođe, trudnoća stavlja žene u veći rizik za kamen u žučnoj kesi. To je zbog viših nivoa estrogena i sporijeg pražnjenja žučne kese i žučnih puteva. Ovo može da dovede do stvaranja kamena u žuči. Dakle, bolovi ispod desnog rebra u trudnoći mogu da ukazuju na kamen u žuči.