spustena besika

Bol u bešici i spuštena bešika – uzrok, simptomi, lečenje, vežbe

Gde se nalazi mokraćna bešika

Bešika je mišićna kesa, smeštena u karlici, odmah iznad i iza stidne kosti. Kada je prazna, bešika je oblika i veličine kruške.

Urin se proizvodi u bubrezima, a putuje niz dve cevi, koje se nazivaju ureteri, do bešike. Urin se skladišti u bešici. Bešika je oivičena slojevima mišićnog tkiva koji se protežu da prime urin. Normalan kapacitet bešike je od 400 do 600 ml.

Prilikom mokrenja, mišići bešike se kontrakuju, i dva sfinktera se otvaraju da bi urin mogao da istekne. Urin izlazi iz bešike u uretru, koja nosi urin iz tela.

Bol u bešici mogući uzroci    

Ukoliko vas muče bolovi u bešici, uzroci mogu biti mnogobrojni. Problemi sa bešikom su relativno česti, a najčešće su posledica upale bešike, što se javlja usled urinarne infekcije. Bol u predelu bešike može nastati kao posledica inflamacije, infekcije, oštećenja ili povrede bešike. Simptomi mogu biti konstantni ili promenljivi i mogu se poboljšati ili pogoršati sa kretanjem. Bol u bešici se može opisati kao oštar, tup, probadajući, peckajući ili lupajući, i može da varira u intenzitetu od blagih do ozbiljnih bolova.

spustena besika

Bol u bešici – mogući uzroci:

Postoje mnogi potencijalni uzroci da se javi bolna bešika. Infekcije urinarnog trakta i tranzitivni cistitis su među najčešćim uzrocima za bol u predelu bešike. Intersticijalni cistitis je slabo shvaćena abnormalnost bešike, koja se odnosi na sposobnost centralnog nervnog sistema da reguliše bešiku. Izaziva bol bešike koji takođe može biti praćen bolom u genitalijama, karlici i analnoj regiji.

Infekcije urinarnog trakta su uzrok za bol u predelu bešike, koji je tipično praćen bolom pri mokrenju, povećanom urinarnom učestalosti ili hitnosti (hitna potreba za mokrenjem). Dakle, ukoliko vas muče bolovi u bešici i često mokrenje – uzrok je najverovatnije infekcija urinarnog trakta.

U drugim slučajevima, bolovi u bešici mogu doći usled hroničnih bolesti, kao što je kancer, endometrioza i poremećaj creva. Maligni tumori mogu izazvati bol u bešici, kao i bol prilikom mokrenja, bol u stomaku i krvavi urin. Većina ranih slučajeva raka mokraćne bešike su bezbolni. Ožiljci bešike ili oštećenja susednih objekata, kao što je uretra, cev koja nosi urin iz mokraćne bešike, mogu doprineti bolnoj bešici. Ako se uretra ograniči (zbog stvaranja ožiljaka ili strikture uretre), urin može ostati u bešici, što dovodi do bola i infekcije.

Trajanje i tok bola u bešici variraju u zavisnosti od uzroka. Problemi sa bešikom mogu biti prisutni stalno, sporadično, ili samo kada je bešika puna.

Bolovi u bešici mogu biti povezani sa ozbiljnim stanjem. Tražite hitnu medicinsku pomoć ukoliko imate sledeće simptome: visoka temperatura, nemogućnost da se mokri ili ozbiljan bol u stomaku.

Ukoliko imate otežano mokrenje, primetite krv u urinu, ili ako je vaš bol bešike uporan ili izaziva zabrinutost, tražite hitnu medicinsku pomoć.

Šta znači spuštena bešika       

Kod žena, prednji zid vagine podržava bešiku. Ovaj zid može oslabiti ili olabaviti sa godinama. Značajan telesni stres, kao što je porođaj, može oštetiti ovaj deo vaginalnog zida. Ako se stanje dovoljno pogorša, može se javiti prolaps bešike, što znači da bešika nije više podržana i spušta se u vaginu. Spuštena bešika može izazvati probleme kao što su urinarne poteškoće, nelagodnosti i stresna inkontinencija (curenje urina uzrokovano npr. kijanjem, kašljanjem i naporom).

Prolaps bešike (koji se nazivaju cistokela ili spuštena bešika) je podeljen u četiri stepena na osnovu toga koliko je bešika pala u vaginu.

Stepen 1 (blagi): Samo mali deo bešike se spušta u vaginu.

Stepen 2 (umereni): Bešika se spušta dovoljno da će moći da dostigne otvor vagine.

Stepen 3 (težak): Bešika viri iz tela preko vaginalnog otvora.

Stepen 4 (kompletan): Cela bešika je isturena u potpunosti izvan vagine; obično je povezano sa drugim oblicima prolapsa organa karlice (prolaps uterusa, rektokela, enterokela).

Prolaps bešike je obično povezan sa menopauzom. Pre menopauze, telo žene stvara hormon estrogen, koji pomaže u zadržavanju mišića oko vagine jakim. Telo žene prestaje značajno sa proizvodnjom estrogena posle menopauze, a kao rezultat toga, pomenuti mišići imaju tendenciju da oslabe.

Spuštena bešika simptomi

Prvi simptom koji žene sa prolapsom bešike obično primete jeste prisustvo tkiva u vagini, koje mnoge žene opisuju kao nešto što liči na loptu.

Kada je u pitanju spuštena bešika simptomi koji se još javljaju, obuhvataju sledeće:

– nelagodnost ili bol u karlici

– tkivo štrči iz vagine (tkivo može biti osetljivo i može da krvari)

– otežano mokrenje

– osećaj da bešika nije prazna odmah nakon mokrenja (nepotpuno pražnjenje)

– stres inkontinencija (curenje urina tokom kijanja, kašljanja ili napora)

– češće infekcije bešike

– bolan odnos (dispareunija)

– bol u donjem delu leđa

Neke žene ne moraju da dožive ili primete simptome blagog (stepen 1) prolapsa bešike.

Spuštena bešika lečenje

Blagi (stepen 1) prolaps bešike koji proizvodi bol ili nelagodnost obično ne zahteva medicinski ili hirurški tretman. Lekar može preporučiti da žena sa blagim prolapsom bešike izbegava težak posao ili naprezanja, iako postoji malo dokaza koji bi podržali ovu preporuku.

Za slučajeve koji su ozbiljniji, lekar uzima u obzir različite faktore kao što su starost žene, opšte zdravstveno stanje, prioriteti lečenja i ozbiljnost prolapsa bešike – kako bi utvrdio koji tretman je odgovarajući.

Nehiruški tretmani za lečenje spuštene bešike obuhvataju sledeće:

Pesari su uređaji koji se postavljaju unutar vagine da drže bešiku na mestu. Pesari moraju biti uklonjeni i čiste se u redovnim intervalima da bi se sprečila infekcija. Neki pesari su dizajnirani tako da žena može to da uradi sama. Lekar mora ukloniti i očistiti druge vrste pesara. Estrogen krema se obično koristi zajedno sa pesarima, da bi se sprečila infekcija i erozija vaginalnog zida. Neke žene smatraju da su pesari neprijatni ili da lako ispadaju.

Estrogen terapija: Mnoge žene sa prolapsom bešike mogu imati koristi od ove terapije. Estrogen pomaže u jačanju i održavanju mišića u vagini. Terapija zamene estrogena se može koristiti za prolaps bešike da pomogne telu da ojača tkiva u i oko vagine. Ovu terapiju ne mogu svi da koriste (kao kod osoba sa određenim tipovima kancera ). U blažim slučajevima prolapsa bešike, estrogen može biti prepisan u pokušaju da se smanje simptomi prolapsa bešike, poput vaginalnog slabljenja i inkontinencije. Za prolaps bešike težih stepena, može se koristiti terapija zamene estrogena zajedno sa drugim vrstama tretmana.

Estrogen može biti davan oralno kao pilula ili topikalno kao flaster ili krema. Krema ima vrlo malu sistemsku apsorpciju i ima snažno dejstvo lokalno gde se primenjuje. Površinsko ordiniranje ima manji rizik nego oralni preparati. Primena estrogena na prednjem delu vagine i uretre može da bude veoma korisna u ublažavanju urinarnih simptoma, kao što su urinarna hitnost i učestalost, čak i uprkos prolapsu bešike.

Teži slučajevi prolapsa bešike, kada nijedna druga terapija nema efekta, zahtevaju operaciju.

Kegelove vežbe za bešiku

Lekar takođe može preporučiti Kegelove vežbe za bešiku, u slučaju blažih slučajeva prolapsa bešike. To su vežbe koje se koriste za zatezanje mišića donjeg dela karlice. Kegelove vežbe za bešiku mogu da se koriste za lečenje blagog do umerenog prolapsa ili kao dodatak drugim tretmanima za prolapse koji su mnogo ozbiljniji.

Najpre morate da pronađete i identifikujete prаve mišiće karlice (vagine), te da naučite i uvežbate kako da ih stegnete i opustite. Dа biste pronašli mišiće kаrlice, zаustаvite se usred mokrenja, a ukoliko to uspete – onda ste našli tražene mišiće. Sada kada ste identifikovali mišiće, isprаznite bešiku i lezite nа leđа, te stegnite mišiće kаrlice, držite tako nekih 5 sekundi, pа opustite iste mišiće takođe na 5 sekundi. Uradite ovo 4-5 putа uzastopno. Nakon toga, možete da stegnete mišiće karlice nа 10 sekundi, pa da ih zatim opustite nа 10 sekundi i tako naizmenično.

Morate da se usredsredite isključivo na mišiće dna kаrlice. Vodite računa dа ne stežete mišiće u stomаku, butinаmа ili zаdnjici, a takođe ne bi trebalo ni da zadržavate dаh – već dišite sasvim normalno tokom izvođenja Kegelovih vežbi za bešiku.

Kegelove vežbe za bešiku bi trebalo ponavljati 3 putа dnevno, minimum 3 setа od po 10 ponavljanja.