divlji kesten u rakiji

Divlji kesten u rakiji (tinktura) kao lek za vene, kapilare, hemoroide…

Divlji kesten kao lek

Seme, kora, cvet i lišće divljeg kestena se koriste u lekovite svrhe. Divlji kesten sadrži značajne količine otrova koji se zove eskulin, i možr izazvati smrt ako se jede u sirovom stanju!

Divlji kesten kao lek (tj. njegovo seme i list) se koriste za lečenje hemoroida, proširenih i otečenih vena (upale vena).

Seme divljeg kestena se koristi za dijareju, groznicu i uvećanu prostatu.

Seme divljeg kestena može da se obradi tako da se izdvoje i koncentrišu aktivne hemikalije. Dobijeni “ekstrakt” se koristi za lečenje problema sa cirkulacijom krvi, kao što je hronična venska insuficijencija.

List kestena kao lek se koristi za ekcem, menstrualne bolove, otoke mekog tkiva usled koštane frakture i uganuća, kašalj, artritis i bolne zglobove.

divlji kesten u rakiji

Kora sa grana divljeg kestena se koristi za lečenje malarije i dizenterije.

Neki ljudi primenjuju koru sa grana divljeg kestena na koži za tretman lupusa i kožnih čireva.

Kako divlji kesten kao lek deluje?

Divlji kesten sadrži supstancu koja razređuje krv. Ova supstanca takođe otežava da tečnost iscuri iz vena i kapilara i slabo podstiče gubitak tečnosti kroz urin kako bi se sprečilo zadržavanje vode (edem).

Divlji kesten u rakiji recept

Divlji kesten u rakiji ili tinktura od kestena, priprema se na sledeći način:

Pripremite 8 osušenih plodova divljeg kestena, operite ih i isecite na četvrtine. Svaku četvrtinu ubacite u čistu staklenu posudu i prelijte sa 1 litrom jače domaće rakije. Neka ovo odstoji 2 sedmice na toplom i svetlom mestu, a nakon isteka tog perioda procedite i dobijenu tečnost koristite u lekovite svrhe. Divlji kesten u rakiji se čuva na sobnoj temperaturi.

Tinktura od divljeg kestena za popucale kapilare

Ukoliko imate problem sa popucalim kapilarima, koji mogu izgledati veoma neugledno – tinktura od divljeg kestena za popucale kapilare može poslužiti kao prirodan lek. Sve što treba da uradite jeste da utrljavate ovu tinkturu (koja se priprema prema opisanom receptu) na mesta zahvaćena popucalim kapilarima. Najbolje rezultate ćete postići ako koristite tinkturu od divljeg kestena u kombinaciji sa nevenovom mašću.

Kesten i rakija za vene

Ukoliko vas zanima prirodni lek za vene, to je svakako divlji kesten i rakija. Ova kombinacija čini tinkturu od divljeg kestena efikasnim prirodnim lekom za mnoge probleme vezane za vene.

Divlji kesten kao lek za proširene vene na nogama može da se koristi tako što se dobijena tinktura utrljava u bolno/otečeno mesto, mogu se koristiti obloge od divljeg kestena ili

pak melem/mast na bazi divljeg kestena.

Divlji kesten za vene i kapilare predstavlja idealan lek jer sadrži materiju koja deluje pozitivno na probleme sa venama i kapilarima, posebno donjih ekstremiteta. Kesten i rakija za vene smanjuju upalu, ublažavaju otok i smanjuju opterećenje na venama donjih ekstremiteta.

Kesten gel za vene

Ukoliko imate proširene vene i kapilare, osvežavajući kesten gel vam može pružiti olakšanje. Njegove aktivne supstance poboljšavaju mikrocirkulaciju krvi, smanjuju propustljivost kapilara i jačaju tkivo oko kapilara.

Kesten gel za vene treba nežno umasirati do 2 puta dnevno u područja zahvaćena otečenim, proširenim venama, i to u smeru od vrhova prstiju na stopalima ka gore preko celih nogu.

Melem za proširene vene

Evo kako možete da napravite odličan prirodni melem za proširene vene:

Pomešajte 20 g ekstrakta divljeg kestena sa 60 g lanolina. Ovo dobro promešajte da se ujednači, pa dobijenim melemom premažite ugrožena mesta i pokrijte zavojem.

Saznajte više>>>  Koliko je efikasan divlji kesten kao lek za vene, hemoroide, reumu…

Divlji kesten za hemoroide

Budući da deluje kod proširenih i otečenih vena, jasno je da je divlji kesten za hemoroide prirodan lek koji daje odlične rezultate.

Kako se koristi divlji kesten za hemoroide?

Uberite oko 15 svežih kestena i narendajte ih sa sve njihovom korom, te ovo treba da sipate u 250 ml kipućeg konjaka, pa kada se rastvor ohladi, vi ga samo procedite i profiltrirajte – na taj način ste dobili ekstrakt divljeg kestena. Dobijeni ekstrakt se pije 3 puta dnevno, tako što se 15-20 kapi rastvori u vodi. Ukoliko postoje akutni bolovi usled hemoroida, doziranje možete povećati i na 6 puta dnevno po 40 kapi.

Divlji kesten za hemoroide se može koristiti i spolja, u formi obloga, kupki ili krema na bazi divljeg kestena.

Čaj od kestena

Čaj od kestena se priprema na sledeći način:

Prelijte 1 kašiku suvih cvetova ili listova divljeg kestena sa 200 ml ključale vode, poklopite i neka odstoji 1 sat. Na kraju samo procedite čaj od kestena.

Koliko se pije čaj od kestena?

Ovaj čaj se pije 2-3 puta na dan po 1 šolja, bez zaslađivača.

Čaj od kestena se može koristiti i spolja, u formi kupke, za ispiranje područja sa otečenim i upaljenim venama, a može i da se utrljava.

[icegram campaigns=”8819″]