zapusen nos

Evo kako jednostavno otpušiti zapušen nos

Zapušen nos       

Da li vas muči stalno zapušen nos i otežano disanje? Kako otpušiti nos brzo i efikasno? Odgovore na ova pitanja potražite u okviru narednog teksta.

Nazalno začepljenje je još jedan termin za zapušen nos. Zapušenost nosa je često simptom drugog zdravstvenog problema, kao što su sinusne infekcije. Takođe, začepljen nos može biti uzrokovan prehladom.

Zapušen nos je praćen sledećim simptomima:

– curenje iz nosa

– bol sinusa (začepljen nos i sinusi su veoma blisko povezani, a često ukazuju na sinusnu infekciju)

– nagomilavanje sluzi

– otečeno tkivo nosa

Otpušiti nos ponekad može biti pravi izazov, a lekovi su često kratkotrajnog dejstva. Neki domaći lekovi mogu biti dovoljni da se ublaži zapušenost nosa, naročito ako je prouzrokovana prehladom. Međutim, ako imate konstantno zapušen nos, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.

kako otpusiti nos

Hronično zapušen nos kod odraslih može da ukazuje na neke ozbiljnije probleme poput devijacije nosa ili hronične infekcije sinusa. Ovo se naročito odnosi na to ako se javlja zapušen nos bez sekreta i otežano disanje kroz nos.

Zapušen nos – uzroci

Manje bolesti su najčešći uzroci zapušenog nosa. Na primer, prehlada, grip i sinusne infekcije mogu da izazovu zapušen nos. Ove bolesti se obično poboljšavaju u roku od nedelju dana.

Začepljenost nosa koja traje duže od jedne nedelje je često simptom osnovnog zdravstvenog problema. Hronično zapušen nos kod odraslih može biti posledica:

– alergije

– polenske groznice

– nekancerogenih izraslina, nazvanih nazalni polipi ili benigni tumori u nosnim hodnicima

– izloženosti određenim hemikalijama

– iritirajućih agenasa iz sredine

– dugotrajne sinusne infekcije, poznate kao hronični sinuzitis

– devijacije septuma

Zapušen nos takođe može da se javi tokom trudnoće, obično tokom kraja prvog tromesečja. Fluktuacije hormona i povećani dotok krvi koji se javljaju tokom trudnoće mogu izazvati ovu nazalnu kongestiju. Ove promene mogu da utiču na nazalne membrane, čineći da postanu upaljene, suve ili da krvare.

stalno zapusen nos

Kada se treba obratiti lekaru?

Ponekad, kućni lekovi ne mogu otpušiti nos, naročito ako su simptomi uzrokovani drugim zdravstvenim stanjem. U ovom slučaju, može biti neophodan medicinski tretman, pogotovo ako je stanje bolno i utiče na vaše svakodnevne aktivnosti.

Obratite se lekaru odmah u sledećim slučajevima:

– zapušenost nosa traje duže od 10 dana

– zapušen nos se javlja u pratnji visoke temperature koja traje više od tri dana

– javlja se i zeleni sekret iz nosa, zajedno sa bolom sinusa i groznicom

– oslabljen imuni sistem, astma ili emfizem

Takođe bi trebalo da posetite lekara odmah, ako ste imali nedavno povredu glave i sada imate krvavi iscedak iz nosa ili stalan protok bistrog sekreta iz nosa.

Zapušen nos kod dece

Začepljenje nosa može biti opasno više kod odojčadi nego kod starije dece i odraslih. Nazalni simptomi mogu ometati hranjenje odojčadi i mogu čak dovesti do fatalnih problema sa disanjem.

Zapušen nos kod dece može da sprečava normalan govor i razvoj sluha. Iz tih razloga, važno je da se obratite pedijatru odmah ako vaša beba ima zapušen nos. Kada je u pitanju zapušen nos kod dece, naročito kod beba, savetuje se često ispiranje nosa fiziološkim rastvorom ili sprejem za nos na bazi prirodne morske soli i čišćenje nosa specijalnom pumpicom – aspiratorom. Kapi za nos se daju ukoliko je to zaista neophodno, ili ukoliko je izolovana neka bakterija iz nosa.

Kako otpušiti nos ?           

Kako otčepiti nos? Kućni lekovi mogu otpušiti nos u blažim slučajevima. Ovlaživači koji vlaže vazduh mogu pomoći u rastvaranju sluzi i umiruju upaljene nosne prolaze. Međutim, ako imate astmu, pitajte svog lekara pre upotrebe ovlaživača.

Podizanje glave na jastuk može podstaći sluz da teče van nosnih hodnika.

Sprejevi za nos na bazi morske soli su bezbedni za sve uzraste, ali za bebe ćete morati da koristite aspirator nakon njihove upotrebe. Aspirator se koristi za uklanjanje preostale sluzi iz bebinog nosa.

Nakon što je vaš lekar utvrdio uzrok hronično zapušenog nosa, on može preporučiti plan lečenja. U ovim slučajevima se obično koriste lekovi koji ublažavaju simptome zapušenosti nosa. Fiziološki rastvor za nos se smatra jednim od najbezbednijih sredstava za ublažavanje simptoma zapušenosti nosa, mada njegova dugotrajna upotreba može dovesti do isušivanja nosne sluznice. Ovo inače važi i za kapi za nos.

Lekovi koji se koriste za lečenje zapušenog nosa uključuju:

– oralni antihistaminici za lečenje alergija, kao što je loratadin

– nazalni sprejevi koji sadrže antihistaminik, poput azelastina

– nazalni steroidi, kao što je mometazon ili flutikazon

– antibiotici

– različiti dekongestanti (bilo na recept ili bez recepta)

Ukoliko imate tumor ili nosne polipe u nosnim hodnicima ili sinusima, vaš lekar može preporučiti operaciju uklanjanja ovih tumora.

Kako otpušiti nos na prirodan način                 

Kako izlečiti zapušen nos na prirodan način?

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je jedan od najboljih lekova za brzo lečenje zapušenog nosa. Deluje kao prirodni dekongestant koji pomaže da razbijete zakrčenu sluz i pruža odlično olakšanje od blokiranog, zapušenog nosa. Takođe, kalijum u jabukovom sirćetu pomaže da presuši curenje nosa. Plus, kako je bogato sa nekoliko hranljivih materija, jabukovo sirće je dobro za vaše celokupno zdravlje i imunitet.

Pomešajte 2 kašike sirovog nefiltriranog jabukovog sirćeta i 1 kašiku sirovog meda u čaši tople vode. Popijte ovo 2 ili 3 puta dnevno nekoliko dana.

Isto tako, možete dovesti do ključanja jednake količine vode i sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u šerpici i zatim udahnuti paru. Zatvorite oči i radite to 2 ili 3 puta dnevno ili po potrebi.

Udisanje pare

Ako se pitate kako otpušiti nos na prirodan način, udisanje pare je jedan od najviše korišćenih metoda koji pruža instant olakšanje. Ovo takođe podmazuje sluznicu iritiranog respiratornog trakta. Možete koristiti bilo koji od ovih lekova 2 do 4 puta dnevno. Držite glavu oko dužine ruke dalje od vode i peškirom se pokrijte preko glave da zarobite pare.

Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja nane ili eukaliptusa u vrelu vodu i udahnuti pare oko 10 minuta.

Napomena: udisanje pare se generalno ne preporučuje za mlađu decu (ispod 12 godina) zbog rizika od opekotina. Takođe, ne može biti pogodno za trudnice, i one ljude koji pate od visokog krvnog pritiska, srčanog stanja ili poremećaja centralnog nervnog sistema.

Ispiranje nosa

Ispiranje nosa sa slanim rastvorom se takođe može koristiti za lečenje nazalnog zagušenja. Morska so za nos je pravi prirodni lek i pomaže da se očisti sluz i iritirajuće supstance iz nosnih hodnika. Da bi se pripremio rastvor soli, pomešajte 1 kašičicu morske soli u 2 čaše tople destilovane vode. Možete ispirati nos ovim rastvorom koristeći špric ili poseban aplikator namenjem baš za ispiranje nosa. Takođe, ovo može poslužiti kao prirodne kapi za nos, tako što ćete nakapati u nos par kapi ovog rastvora morske soli.

Napomena: Obavezno koristite destilovanu ili prethodno prokuvanu vodu za ispiranje nosa i isprati uređaj za ispiranje posle svake upotrebe.

Aleva paprika

Aleva paprika je vrlo efikasan prirodan lek za lečenje zapušenog nosa i blokiranih sinusa. Kapsaicin deluje kao prirodan dekongestant koji može da obezbedi lečenje upale u nosnim hodnicima. Pored toga, vatreno dejstvo aleve paprike izaziva curenje nosa da se oslobodi sluz i alergeni iz sinusa. Ovo zauzvrat oslobađa blokiran nos.

Dodajte ½ kašičice aleve paprike na 1 kašiku svežeg meda i jesti ovo nekoliko puta dnevno.

Druga opcija je da umočite vrh vate u alevu papriku. Pažljivo ubacite vatu u nos da izazovete kijanje i očistite sinuse. Radite to 2 ili 3 puta dnevno.